Ανάπλαση δύο δημόσιων χώρων στα Κάτω Πατήσια

"Μεταμορφώθηκαν" η Πλατεία Πύρλα και ο πεζόδρομος Στρατηγού Δαγκλή με την ενίσχυση πρασίνου, νέο αστικό εξοπλισμό και σύγχρονες υποδομές.

Πλατεία Πύρλα

Στη σταδιακή μεταμόρφωση της Αθήνας σε μια σύγχρονη, βιώσιμη πόλη με περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο, σύγχρονο αστικό εξοπλισμό, υποδομές και αρκετό πράσινο προχωρά η δημοτική αρχή, υλοποιώντας ένα "μπαράζ" αναπλάσεων στο κέντρο και τις 129 γειτονιές της. Το προηγούμενο διάστημα οι άνθρωποι του Δήμου Αθηναίων ολοκλήρωσαν μια διπλή αισθητική και λειτουργική παρέμβαση στην περιοχή των Κάτω Πατησίων, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα δύο πολυσύχναστων σημείων της γειτονιάς.

Η μεταμόρφωση της Πλατείας Πύρλα

Πλατεία Πύρλα

Η πρώτη ανάπλαση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Πύρλα, η οποία μετά τις πολυεπίπεδες παρεμβάσεις του Δήμου έγινε ξανά αγαπημένο στέκι για μικρούς και μεγάλους. Τα συνεργεία αντικατέστησαν το σύνολο της υπάρχουσας επίστρωσης της πλατείας με πλάκες ψυχρού υλικού, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας τους θερινούς μήνες, αλλά και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της πλατείας. Παράλληλα, με στόχο την εξοικονόμηση νερού αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας, η δημοτική αρχή προχώρησε στην πλήρη αναβάθμιση των υποδομών της πλατείας, ανακατασκευάζοντας  τα δίκτυα άρδευσης των χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.  Τα παλαιά φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες αντικαταστάθηκαν με νέα χαμηλής κατανάλωσης και αυξημένης απόδοσης, ενώ στα σκοτεινά σημεία της πλατείας τοποθετήθηκαν επιπλέον φωτιστικά, εδραιώνοντας το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών και των περίοικων.

Ο αστικός εξοπλισμός αντικαταστάθηκε και ενισχύθηκε. Νέα, άνετα παγκάκια βρήκαν τη θέση τους στην πλατεία, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν λίγες στιγμές ξεκούρασης. Ακόμη, τοποθετήθηκαν επιστύλιοι και επιδαπέδιοι κάδοι απορριμμάτων, ώστε η περιοχή να διατηρείται πάντα καθαρή, καθώς επίσης και ειδικές ράμπες που εξασφαλίζουν την ασφαλή και εύκολη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στο σημείο. Σε μια πυκνοδομημένη περιοχή όπως είναι τα Κάτω Πατήσια η ενίσχυση του πρασίνου αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι του πρασίνου φρόντισαν με επιμέλεια τα υπάρχοντα δέντρα και παρτέρια, ενώ προχώρησαν και σε νέες φυτεύσεις, τονώνοντας σημαντικά το..πράσινο χρώμα στη γειτονιά.

Η ανάπλαση της πλατείας Πύρλα, πλαισιώθηκε από την πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Νικoλαΐδου (μεταξύ Πρετεντέρη και Αγ.Δημητρίου Όπλων), μέσω της οποίας επιτυγχάνεται, η απελευθέρωση δημόσιου χώρου για τους πεζούς, ώστε να καλυφθούν οι πολλαπλές καθημερινές ανάγκες τους και να βελτιωθεί το μικροκλίμα της γειτονιάς τους.

"Μια πόλη κρίνεται από την καθημερινότητα της και από την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Και η Αθήνα λίγο-λίγο αλλάζει πολύ, γίνεται καλύτερη, προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της τη δυνατότητα να περπατήσουν σε καθαρά πεζοδρόμια, να απολαύσουν  το πράσινο χρώμα της φύσης στην πόλη, να ζουν σε σύγχρονες γειτονιές που διαθέτουν ασφαλείς υποδομές και επαρκή αστικό εξοπλισμό. Πρόκειται για έργα που η Αθήνα στερούνταν για χρόνια. Θα συνεχίσουμε με αντίστοιχες αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις σε όλες τις γειτονιές της πρωτεύουσας, αλλάζοντας ουσιαστικά, πραγματικά την πόλης μας",  δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος επισκέφθηκε τα δύο σημεία που πραγματοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις, στα Κάτω Πατήσια.

Ο ανανεωμένος πεζόδρομος Στρατηγού Δαγκλή

πεζόδρομος Στρατηγού Δαγκλή

Λίγα μόλις μέτρα μακριά από την αναβαθμισμένη Πλατεία Πύρλα, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στην ριζική ανανέωση του πεζόδρομου Στρατηγού Δαγκλή, προσθέτοντας ακόμη ένα κομμάτι στο "πάζλ" των αναπλάσεων στα Κάτω Πατήσια. Ο καταπράσινος πεζόδρομος που αποτελεί καθημερινό σημείο συνάντησης για τους περίοικους απέκτησε νέο, καλαίσθητο δάπεδο από έγχρωμους κυβόλιθους, καθώς και σύγχρονο αστικό εξοπλισμό. Οι υπηρεσίες του Δήμου τοποθέτησαν νέα παγκάκια, φρόντισαν το πράσινο της περιοχής, ενώ προχώρησαν και σε νέες φυτεύσεις. Παράλληλα, εγκατέστησαν ένα σύγχρονο αρδευτικό σύστημα, ώστε το πράσινο να είναι πάντα φροντισμένο και να διατηρεί την ζωντάνια του.

Στο πλαίσιο των έργων υποδομής, δημιουργήθηκε ένα συμπληρωματικό δίκτυο όμβριων για την απορροή των υδάτων από τις υδρορροές των κατοικιών και σύνδεση του νέου δικτύου με το υφιστάμενο, ενώ ανακατασκευάστηκε πλήρως το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης και των παροχών σε όλες τις κατοικίες της οδού στο τμήμα από την οδό Στρ. Καλλάρη έως την οδό Νιρβάνα.

"Έργο έργο, γειτονιά-γειτονιά η Αθήνα αλλάζει", δήλωσε με αφορμή την ολοκλήρωση της διπλής παρέμβασης του Δήμου στα Κάτω Πατήσια ο Αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως Βασίλειος – Φοίβος Αξιώτης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ο Λέων Α. Ναρ προσπαθεί "να βρει ξανά του νήματος την άκρη"

Ένα βιβλίο για τον στιχουργικό κόσμο του Θανάση Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει ο ΙΑΝΟΣ στο κατάστημά του στη Σταδίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2022

Το Μπενάκη τιμά τον Παγκόσμιο Μήνα Αlzheimer

Η επόμενη δράση του "Ώρα για Μουσείο!" υλοποιείται με τη βοήθεια της επιστημονικής συμβούλου Αλεξάνδρας Οικονόμου.

Οκτώβριος στην Ελευσίνα: Όλα όσα ετοιμάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων έρχεται από την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ο Δήμος Αθηναίων βάζει στο στόχαστρο την ψυχική υγεία

Τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του δήμου διοργανώνουν έναν κύκλο ομιλιών για την ψυχική υγεία παιδιών και ενηλίκων.

Γνωρίστε τον "Κόσμο του Αύριο" στο Athens Science Festival

3 ημέρες επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας με κορυφαίους ομιλητές από όλο τον κόσμο.

Με το κλειδί στο χέρι οι δύο μεγάλοι νικητές του διαγωνισμού OPAP Store App

Οι νικητές παρέλαβαν τα αυτοκίνητά τους από τον ΟΠΑΠ, ενώ 200 συνολικά τυχεροί κέρδισαν πολλά πλούσια δώρα από το OPAP Store App.

Έξι νέες Αθηναϊκές Διαδρομές προβάλλουν κρυφές πτυχές της πόλης

Η ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών, μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση στο Μέγαρο, γιαγιάδες-σουπερήρωες και πολλές άλλες συναρπαστικές δράσεις μας συστήνουν σε άγνωστα αθηναϊκά σημεία.