Συνεχίζονται οι εντατικές δράσεις καθαρισμού στην Αθήνα με την επιχείρηση αντι-γκράφιτι στην πλατεία Λαρίσης και το πάρκο Δεξαμενής

Δύο μεγάλες επιχειρήσεις αντι-γκράφιτι ολοκληρώθηκαν στους δημόσιους χώρους, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας να απομακρυνθούν από τους τοίχους της πόλης μουντζούρες, μπογιές και χρώματα σε σπρέι.

αντι-γκράφιτι

Μία νέα, πιο όμορφη όψη απέκτησαν η πλατεία Λαρίσης (απέναντι από τον Σταθμό) και το πάρκο Δεξαμενής στα Άνω Πετράλωνα, μετά την ολοκλήρωση δύο -μεγάλης κλίμακας- επιχειρήσεων αντι-γκράφιτι που πραγματοποιήθηκαν από τη διεύθυνση καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας να απομακρυνθούν από τους τοίχους της πόλης μουντζούρες, μπογιές και χρώματα σε σπρέι.

Συγκεκριμένα, στην πολυσύχναστη πλατεία Λαρίσης, καθαρίστηκαν συνολικά 460 τ.μ. επιφάνειας από πέτρα και μάρμαρο. Η διαδικασία της αφαίρεσης, με υψηλή πίεση νερού και ειδικό διαλυτικό υγρό (συνολικά 145 λίτρα) χρειάστηκε να επαναληφθεί αρκετές φορές, καθώς οι μπογιές και τα σπρέι από τα γκράφιτι κάλυπταν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη συγκεκριμένη επιφάνεια, δυσκολεύοντας το έργο της αποκατάστασης. Παρολ’ αυτά, η επιχείρηση, που διήρκησε περίπου μία εβδομάδα με τη συμμετοχή εννέα εργαζομένων του δήμου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η πλατεία έχει αποκτήσει ξανά, μετά από πολλά χρόνια, την καθαρή όψη που αρμόζει σε έναν δημόσιο χώρο. 

αντι-γκράφιτι

Αντίστοιχης κλίμακας επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο πάρκο Δεξαμενής, στη γειτονιά των Άνω Πετραλώνων. Οι τοίχοι από πέτρα και μάρμαρο, περιμετρικά του πάρκου, παρέμεναν για πολλά χρόνια βανδαλισμένοι από χρώματα σε σπρέι, ειδικούς μαρκαδόρους και μπογιές. Σε συνδυασμό με τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες που είχαν επιδράσει στα χρώματα, η επιχείρηση της αφαίρεσής τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, ωστόσο ολοκληρώθηκε αποτελεσματικά. Για τον καθαρισμό συνολικά 240 τ.μ. επιφάνειας, χρησιμοποιήθηκαν 173 λίτρα ειδικού διαλυτικού υγρού και χρειάστηκε να εργαστούν, επί 7 ημέρες, οχτώ εργαζόμενοι του τομέα καθαριότητας.

Διαβάστε Επίσης

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: "Είναι η πρώτη φορά που μία δημοτική αρχή δίνει τόσο μεγάλο βάρος στην προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα των μουτζουρωμένων και εγκαταλελειμμένων τοίχων της πόλης. Εδώ και 2,5 χρόνια με συντονισμένες επιχειρήσεις, παρεμβαίνουμε εντατικά στο κέντρο και τις γειτονιές, αναμορφώνοντας σημεία που για πολλά χρόνια είχαν αφεθεί στο έλεος του παράνομου γκράφιτι. Με όλα τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουμε, συνεχίζουμε να αναβαθμίζουμε τον δημόσιο χώρο, προς όφελος των Αθηναίων και των επισκεπτών, δημιουργώντας μία πόλη περισσότερο ανθρώπινη, αξιοπρεπή και όμορφη, τόσο να ζεις όσο και να επισκέπτεσαι".
Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, αναφέρει: "Οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας δίνουν όλο τον χρόνο μία σκληρή "μάχη” με τις μουτζούρες, τις μπογιές και τα σπρέι, στους τοίχους της Αθήνας. Με αλλεπάλληλες δράσεις, έχουμε καταφέρει να καθαρίσουμε περισσότερα από 33.000 τ.μ. επιφάνειας βανδαλισμένων τοίχων, στο κέντρο και τις γειτονιές. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με τον ίδιο ενθουσιασμό".

αντι-γκράφιτι

Οι επιχειρήσεις αντι-γκράφιτι του Δήμου Αθηναίων, έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε δεκάδες σημεία της πόλης, όπως στην Σταδίου, την Ακαδημίας, την Αθηνάς, τον πεζόδρομο της Ερμού, της Αποστόλου Παύλου, τον Λυκαβηττό, την Πλάκα, το Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" κ.α. Σημειώνεται ότι μετά από κάθε εργασία, τοποθετείται ειδικό υλικό αντι-γκράφιτι και υδρόφοβης μπογιάς, προκειμένου να αποτρέπεται μελλοντικά η δημιουργία νέας ρύπανσης στα σημεία που έχουν ήδη καθαριστεί. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ σε προγράμματα και δράσεις για τη διαφύλαξη στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Η επιχορήγηση είναι συνολικού ύψους 662.000 ευρώ και πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 6 Μαΐου 2022, σε Κοινότητες Φορέων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω του Μητρώου Πολιτιστικού Φορέων του ΥΠΠΟΑ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/08/2022

Η κρητική χειροτεχνία στο επίκεντρο της επίσκεψης του Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην Κρήτη

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παρευρέθηκε στο νησί με αφορμή το Φεστιβάλ Κρήτης και συνομίλησε με εκπροσώπους του τομέα για διάφορους πολιτιστικούς θεσμούς με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

Ηλίας Μαγκλίνης: "Η ίδια η ζωή έχει κάτι βίαιο και βρώμικο..."

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος που ακούστηκε πολύ με την υπόθεση Λιγνάδη, απαντά σε δέκα ερωτήσεις με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου "Το μόνο της ζωής τους ταξίδι".

Μία δράση προστασίας της βιοποικιλότητας

Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που διαθέτουν και οι αρχαιολογικοί χώροι πλέον θα προστατεύεται από τη σύμπραξη του ΥΠΠΟΑ, του ΥΠΕΝ και του ΕΚΠΑ.

"My Attica": Η νέα smartphone εφαρμογή για τη διευκόλυνση των πολιτών

Μία ακόμα δυνατότητα ψηφιακής επικοινωνίας με τους πολίτες εγκαινιάζει η Περιφέρεια Αττικής.

19 βιβλία για τις διακοπές

Παραλίες, κλάμπινγκ, φλερτ, ξεκούραση, εκδρομές, ξενοιασιά, ναι, σίγουρα, όμως το μυαλό και το καλοκαίρι διεκδικεί τα δικαιώματά του, οπότε στο σακίδιο, εκτός από νερό και αντηλιακό, δηλαδή τα απολύτως απαραίτητα, ένα βιβλίο είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Μια συζήτηση με την Valerie Biden Owens, πρόεδρο του Biden Institute

Η μικρότερη αδερφή του Joe Biden μιλάει με την Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου για την πολιτική, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τον ρόλο της γυναίκας και την αξία της οικογένειας σε έναν κόσμο που αλλάζει.