Εγκατάσταση ανελκυστήρα πλαγιάς στο Δικταίον Άντρο

Η επισκεψιμότητα στο σπήλαιο, που βρίσκεται πάνω από το χωριό Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου, ξεπερνά τους 200 χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο, αποτελώντας έναν δημοφιλή τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό.

ανελκυστήρας πλαγιάς του Δικταίου Άντρου

Στην εγκατάσταση ανελκυστήρα πλαγιάς στον εξωτερικό χώρο του σπηλαίου του Δικταίου Άντρου, στο Οροπέδιο Λασιθίου, για την εξυπηρέτηση και προσέγγιση ατόμων με κινητικά προβλήματα, ΑμεΑ και ηλικιωμένων, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η επισκεψιμότητα στο σπήλαιο, που βρίσκεται πάνω από το χωριό Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου, ξεπερνά τους 200 χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο, αποτελώντας έναν δημοφιλή τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό. Συγχρόνως συνιστά έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για την περιοχή, καθώς ενισχύει σε ποσοστό άνω του 70% την τοπική οικονομία.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, "η βελτίωση της προσέγγισης του Σπηλαίου του Δικταίου Άντρου, ενός από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια τόσο για την αρχαιολογική και μυθολογική σημασία του, όσο και για τον γεωφυσικό χώρο του, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Βασικός στόχος του σχεδιασμού του ανελκυστήρα πλαγιάς ήταν η ελαχιστοποίηση των επεμβάσεων στο γεωφυσικό περιβάλλον του Δικταίου Άντρου, αλλά και στο ανθρωπογενές περιβάλλον στη θέση εκκίνησής του στην πλατεία Ευρώπης. Ο σημαντικός αυτός αρχαιολογικός τόπος, με υψηλή επισκεψιμότητα σε ετήσια βάση, πρέπει να αναδειχθεί και να καταστεί προσβάσιμος σε όλους, όπως αρμόζει σε έναν χώρο με τον δικό του συμβολισμό για ολόκληρη την Ευρώπη. Ευχαριστίες προς τον οικείο Δήμο για την εποικοδομητική συνεργασία".  

ανελκυστήρας πλαγιάς του Δικταίου Άντρου

Βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι το έργο της εγκατάστασης του ανελκυστήρα πλαγιάς να καλυφθεί από τις πιστώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, τις οποίες διαχειρίζεται το ΥΠΠΟΑ. Η επέμβαση για τη βελτίωση της προσβασιμότητας του Σπηλαίου εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επανασχεδιασμού της πλατείας Ευρώπης στην κοινότητα Ψυχρού, σημείο εκκίνησης της ανάβασης προς τον αρχαιολογικό χώρο και σημείο τοποθέτησης του σχεδιαζόμενου ανελκυστήρα πλαγιάς. Στην εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης της πλατείας Ευρώπης που έχει εκπονήσει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου προβλέπεται η χωροθέτηση κεντρικής πλατείας, χώρου στάθμευσης, χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων, θέσης εκκίνησης του προτεινόμενου ανελκυστήρα. Η υπάρχουσα κτηριακή υποδομή του Ξενία πρόκειται να αξιοποιηθεί για την ενημέρωση του κοινού, τη λειτουργία εκδοτηρίου εισιτηρίων και πωλητηρίου.

Διαβάστε Επίσης

Στο Δικταίο Άντρο η Ρέα κρυμμένη από τη μανία του Κρόνου γέννησε και ανέθρεψε εκεί τον Δία, η νύμφη Αγχιάλη γέννησε εκεί τους Ιδαίους Δάκτυλους, ο Μίνωας έρχονταν και συναντούσε εκεί τον πατέρα του Δία, προκειμένου να του υπαγορεύει τις σοφές εντολές του, ο Δίας κάτω από έναν πλάτανο συνευρέθηκε με την Ευρώπη κ.α.

Το σπήλαιο έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων που έχουν κατά καιρούς ανασκάψει το εσωτερικό του. Ευρήματα από όλες τις περιόδους (από τη νεολιθική έως τη ρωμαϊκή), αποδεικνύουν τη συνεχή χρήση του χώρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλα όσα θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Αποχαιρετάμε σιγά-σιγά τον Ιανουάριο, καθώς διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του, υποδεχόμενοι μια σειρά προτάσεων εξόδου που έχουν το ενδιαφέρον τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/01/2026

Μιλάνο - Κορτίνα 2026: Ταξίδι σε... Ολυμπιακό πνεύμα

Η Βόρεια Ιταλία φιλοξενεί τους 25ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σε επτά περιοχές, συνδυάζοντας τη λάμψη του Μιλάνου με τη μαγεία των Άλπεων.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα αγαπημένο βιβλιοπαζάρι επιστρέφει

Βιβλιοραντεβού στην Πλατεία Κλαυθμώνος, συζήτηση για το A.I. και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 24 έως 30/1.

12η ΕΞΠΟΤΡΟΦ: Εκεί όπου η ελληνική γαστρονομία συναντά το μέλλον της

Από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2026, η 12η ΕΞΠΟΤΡΟΦ μετατρέπει την Παιανία στο επίκεντρο της ελληνικής γαστρονομικής επιχειρηματικότητας.

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το διήμερο (24 και 25 Ιανουαρίου) στην πόλη και οι προτάσεις γι' αυτό, που περιλαμβάνουν από ΑΙ, σινεμά και βιβλία, έως αγαπημένα στέκια για φαγητό και δωρεάν events.

Η ποιητική συλλογή "Τσακίρ Κέρι" γίνεται performance

Η σκηνοθέτις Στέλλα Σερέφογλου παρουσιάζει, την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, μια performance βασισμένη σε δραματοποιημένη ποίηση του έργο του Κώστα Βραχνού με αποσπάσματα γεωργιανού κινηματογράφου και μουσικής.

Live gaming και μια bonus πρόκληση για το κοινό στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το βιντεοπαιχνίδι Clair Obscur: Expedition 33" έχει λάβει συνολικά 436 βραβεία και πρόκειται για ένα αφηγηματικό παιχνίδι ρόλων, εμπνευσμένο από την Μπελ Επόκ.