Επιστημονική ημερίδα για ένα πιο προσβάσιμο μέλλον στα ελληνικά μουσεία

Το Μουσείο Κανελλοπούλου και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσίασαν την ημερίδα με τίτλο «Μουσεία και αισθήσεις: σχεδιάζοντας για όλους», σε μια προσπάθεια αναδιαμόρφωσης των μουσειακών χώρων για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Μουσεία και αισθήσεις Επεξεργασία απτικού μοντέλου που χρησιμοποιείται για την κατανόηση ζωγραφκών έργων από άτομα με προβλήματα όρασης ©Ευθύμης Θεοδόσης – Νεφέλη Μπαντελά

Πόσο έχει βελτιωθεί η προσβασιμότητα των μουσείων για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής τα τελευταία 20 χρόνια; Τι έχουμε μάθει από τα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί στα ελληνικά μουσεία; Πώς συμμετέχουν οι αισθήσεις στη μουσειακή εμπειρία; Μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο ανοιχτού, συμπεριληπτικού μουσείου; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που συζητήθηκαν σε ημερίδα με τίτλο "Μουσεία και αισθήσεις: σχεδιάζοντας για όλους", που διοργανώθηκε από το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Τρίτη 28 Ιουνίου.

Αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι, εκπρόσωποι μουσείων και του Υπουργείου Πολιτισμού, παιδαγωγοί με εμπειρία στην ειδική αγωγή, αρχιτέκτονες-σχεδιαστές και ειδικοί στην πολιτισμική επικοινωνία συγκεντρώθηκαν για να παρουσιάσουν μεθόδους και λύσεις που έχουν εφαρμοστεί στα ελληνικά μουσεία (χρήση απτικών αντιγράφων και μοντέλων, ηχητικές ξεναγήσεις, κτλ.) και να συζητήσουν πώς θα πρέπει να σχεδιάζονται στο μέλλον τα μουσεία ώστε να λαμβάνουν εξαρχής υπόψη τις ανάγκες ατόμων με αισθητηριακά προβλήματα.

Σχεδόν όλοι οι ομιλητές επισήμαναν την ανάγκη να διερευνηθούν οι δυνατότητες άλλων αισθήσεων πέραν της όρασης να συμβάλλουν στην πρόσληψη των αντικειμένων και στην αλληλεπίδραση των επισκεπτών με τον μουσειακό χώρο. Τόνισαν τη σημασία που έχει ο ήχος στη μουσειακή εμπειρία και εξήγησαν ότι η κάθε αίσθηση λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο (π.χ. η όραση ξεκινά από τη γενική αντίληψη της εικόνας και μετά αναλύει τις λεπτομέρειες, ενώ η αφή ξεκινά από τις λεπτομέρειες και μετά δημιουργεί τη συνολική σύνθεση). Τέλος, μίλησαν για την ανάγκη ανάπτυξης ιστοσελίδων που θα είναι προσβάσιμες από χρήστες με προβλήματα όρασης ή ακοής, ώστε να υπάρχει σωστή και έγκαιρη ενημέρωση. Οι ομιλίες έγιναν στο Μουσείο Κανελλοπούλου με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική για άτομα κωφά ή βαρήκοα.

Ακολούθησε παρουσίαση εφαρμογών για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "ToMiMEUs: Towards a Multisensory and Inclusive Museum for Individuals with Sensory Disabilities", στο οποίο συμμετέχει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε στην Ελλάδα μια συνάντηση διεπιστημονικού χαρακτήρα αφιερωμένη εξολοκλήρου στην προσβασιμότητα των μουσείων για άτομα με αισθητηριακά προβλήματα. Η ημερίδα συνέβαλε στο να συγκεντρωθεί και να αξιολογηθεί η εμπειρία των προηγούμενων ετών και να τεθούν οι βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες.

Οι ομιλίες της ημερίδας θα αναρτηθούν σύντομα στις ιστοσελίδες των δύο μουσείων. Μέρος της ημερίδας θα είναι διαθέσιμο και στην ιστοσελίδα https://www.blod.gr/.

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: Επεξεργασία απτικού μοντέλου που χρησιμοποιείται για την κατανόηση ζωγραφκών έργων από άτομα με προβλήματα όρασης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περπατώντας στο παρελθόν του Φαλήρου

Ένα ταξίδι στην ιστορία θα είναι ο περίπατος "Γνωρίζοντας το αρχαίο Φάληρο", κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα μάθουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την περιοχή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/11/2025

Πώς και γιατί το Vik στη Χιλή αναδείχθηκε καλύτερο οινοποιείο του κόσμου

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το ξεχωριστό οινικό σημείο που βρέθηκε στο νο.1 των The World's 50 Best Vineyards 2025.

Όλα όσα θα κάνεις στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα

Μερικά πράγματα που αξίζει να δεις και να κάνεις στην πόλη αυτή την εβδομάδα.

Ο αμπελώνας της Κεντρικής Ελλάδας στην Αίγλη Ζαππείου

Πιο δυναμική από ποτέ, η οινική γιορτή Central Wine Fair καταφθάνει σήμερα στο δημοφιλές venue του αθηναϊκού κέντρου.

Τι ετοιμάζει γι' αυτά τα Χριστούγεννα η Coca Cola

Η Coca-Cola δημιουργεί μια σειρά από συναρπαστικές εμπειρίες που γεμίζουν μαγεία, χαρά και μοναδικές στιγμές αυτές τις γιορτινές μέρες.

Kitsune Athens: Το vegan street food που έλειπε από τα Εξάρχεια

Ανάμεσα στον Λυκαβηττό και τον λόφο του Στρέφη, στην οδό Ιπποκράτους, έκανε την εμφάνισή της μια… αλεπού.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα σαββατοκύριακο αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη

Open studio στη γειτονιά της Καλλιθέας, η "Γιορτή της Επιστήμης στο Γαλλικό Ινστιτούτο και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 22 έως 28/11.