Τι θα διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι;

Ρομάντζα, μυστήριο, περιπέτειες, βιογραφίες: Μαζέψαμε τα βιβλία που ξεχωρίσαμε από την φετινή εκδοτική σεζόν και σας προτείνουμε 5+1 ιστορίες που θα σας κρατήσουν συντροφιά στην παραλία και αυτό το καλοκαίρι.

βιβλία καλοκαίρι ©Shutterstock

Τι είναι το ντίνλο;

Ο Δρόμος του Κεραυνού

Μια φρενιτιώδης ροκ ελεγεία για τον χρόνο, τον έρωτα και τη ζεν οπτική των πραγμάτων από τον Βασίλη Κατσικονούρη, που μας έχει δώσει πολλά και καλά θεατρικά, διηγήματα, σενάρια, και βέβαια μυθιστορήματα, όπως ο καινούργιος "Δρόμος του κεραυνού" από τις εκδόσεις Αίολος. Ο ήρωας, ένας μποέμ μπαρίστας, πειραματίζεται με σκοπό την κατασκευή του απόλυτου κοκτέιλ, πλαισιωμένος από την υπομονετική γυναίκα του και τον πιστό φίλο του. Σημαντικό ρόλο στη πλοκή παίζει το "ντίνλο", το σωματίδιο της ακριβούς στιγμής. Η μουσική των Doors είναι το soundtrack  της ιστορίας· ξέρατε ότι ο Τζιμ Μόρισον έγινε προφήτης στο Αζερμπαϊτζάν;

Έρωτας, φιλία και φιλοσοφία

Club 23,4

Πώς θα μπορούσαν να συνδυαστούν αρμονικά ένας δυνατός έρωτας, η ιστορία μιας παρέας φοιτητών της γενιάς της Μεταπολίτευσης, η φιλοσοφία και τα μαθηματικά; Ο Ντίνος Γιώτης, στο βιβλίο του "Club 23.4" (εκδ. Βακχικόν), τα κατάφερε, συνθέτοντας ένα οντολογικό μύθο, που δεν δίνει απαντήσεις, αλλά πραγματεύεται κάποια προαιώνια ερωτήματα: όχι μόνο "από πού ερχόμαστε και πού πάμε", αλλά και "τι κάνουμε ενδιαμέσως, ώστε η ζωή μας να μην πάει στράφι". Επίσης, μας πληροφορεί πως εάν ένας αστεροειδής δεν συγκρουόταν με τη Γη πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, δεν θα υπήρχαμε ούτε εμείς, ούτε η Σελήνη...

Και οι έξι ήταν υπέροχες

Β6 Μαργαρίτα Αλευρίδη

Πανδημικό λοκντάουν. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, έξι παλιές φίλες υφίστανται έλεγχο από αστυνομικό, που τσεκάρει τη δικαιολογία μετακίνησης: Β6, δηλαδή άθληση. Όμως όχι, δεν είναι άθληση, είναι η ζαβολιά που σχεδιάζουν να κάνουν οι έξι φιλενάδες, και αυτό είναι το θέμα μιας από τις έξι ιστορίες του "Β6" της Μαργαρίτας Αλευρίδη, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εύμαρος. Ζωντανά, σπαρταριστά διηγήματα για την προδοσία, την αφοσίωση, αλλά και για τη σκανταλιά απέναντι στους κοινωνικούς δεσμούς.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις

Ελευθέριος Βενιζέλος, Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία

Η δημοσιογράφος Μάρω Βασιλειάδου έχει γράψει πολλές χιλιάδες λέξεις στη ζωή της. Ήταν καιρός λοιπόν να τις παντρέψει με εικόνες (της Θέντας Μιμηλάκη) για να αφηγηθεί την ιστορία της ζωής του Εθνάρχη: "Ελευθέριος Βενιζέλος: Ακολουθώντας τα βήματά του στην ιστορία" (εκδ. Διόπτρα). Η πρώτη εικονογραφημένη βιογραφία του Βενιζέλου για παιδιά και νέους, απολαυστική, γλαφυρή και ευανάγνωστη, καθώς ζωντανεύει παραστατικά τα σημαντικότερα στιγμιότυπα από τη ζωή του μεγάλου πολιτικού.

Ο Πουαρό δίνει λύση

Πέτρινο Φέρετρο Αγκάθα Κρίστι

Πολλοί πιστεύουν πως το καλύτερο μέρος για να απολαύσεις μια ιστορία για ένα χαμένο πτώμα, είναι στην παραλία, κάτω από την ομπρέλα, με ένα μοχίτο σε απόσταση χειρός. Ο δαιμόνιος Πουαρό, συνεπικουρούμενος από την πασίγνωστη συγγραφέα ιστοριών μυστηρίου Αριάδνη Όλιβερ, καλούνται να εξιχνιάσουν την εξαφάνιση μιας κοπέλας,  στο χορταστικό βιβλίο της Άγκαθα Κρίστι με τον δυσοίωνο τίτλο "Πέτρινο φέρετρο", σε μετάφραση Γωγώς Αρβανίτη (εκδ. Ψυχογιός).

Δράση και αντίδραση

Η Λέξη για τον κόσμο είναι δάσος

Η επιστημονική φαντασία μιλά πάντα για το εδώ και τώρα: η Ούρσουλα Λε Γκεν στο "Η λέξη για τον κόσμο είναι δάσος" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος (μτφ. Παναγιώτης Τομαράς), αφηγείται την ιστορία ενός πλανήτη, καλυμμένου από απέραντα δάση, τα οποία εποφθαλμιούν οι αποικιοκράτες Γήινοι, που θα προσπαθήσουν να υποτάξουν τους ειρηνικούς κατοίκους του με φωτιά και σίδερο. Ανάλογη, όμως θα είναι η απάντηση των αυτοχθόνων...
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".