Νέες συνεργασίες μεταξύ των ελληνικών και γαλλικών μουσείων

Η διερεύνηση νέων δυνατοτήτων, κατευθύνσεων και δικτύων συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών και των Γαλλικών Μουσείων αποτέλεσε το θέμα της ελληνογαλλικής επιστημονικής συνάντησης με τίτλο "Ελληνογαλλικές σχέσεις στον χώρο των μουσείων: Η δύναμη της συνεργασίας" που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Αρχαιπολογικό μουσείο Δελφών

Την Τρίτη 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών ημερίδα με στόχο την ιστοριογραφική προσέγγιση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας στον τομέα του πολιτισμού, και ειδικότερα σε ζητήματα αρχαιολογίας, Μουσείων και Πινακοθηκών. Διακεκριμένοι Έλληνες και Γάλλοι ομιλητές, με εξειδίκευση σε θέματα αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και πολιτιστικής διαχείρισης, παρουσίασαν ελληνογαλλικές συνεργασίες σε τομείς αρχαιολογικής έρευνας, ανάδειξης μουσείων, καθώς και ανταλλαγής περιοδικών εκθέσεων. 

Στον χαιρετισμό της στην ημερίδα, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι "Η συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας στηρίζεται στη βαθιά και ειλικρινή φιλία του Ελληνικού και του Γαλλικού λαού, η ιστορία της οποίας προηγείται του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και της δημιουργίας του νέου Ελληνικού Κράτους. Η βαθιά και ειλικρινής αυτή σχέση εδράζεται στα ισχυρά θεμέλια του ουμανισμού και της δημοκρατίας, που συνιστούν το κοινό ιδεολογικό και αξιακό μας υπόβαθρο.

Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών

Ενα πλήθος γαλλικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών, ανέπτυξαν διαχρονικά μια ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τους αντίστοιχους ελληνικούς φορείς, η οποία επεκτάθηκε πέραν της αρχαιολογίας στο σύνολο των κλασικών και ανθρωπιστικών επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών. Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη συνεργασία διαδραματίζει εδώ κα 175 ήδη χρόνια η Γαλλική Σχολή της Αθήνας, η πρώτη από τις Ξένες Σχολές που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα και το πρώτο ακαδημαϊκό γαλλικό ινστιτούτο εκτός Γαλλίας. Μεταξύ των σημαντικών φορέων, είναι επίσης, το Μουσείο του Λούβρου, που επανειλημμένα διοργανώνει και ανταλλάσσει εκθέσεις σε συνεργασία με ελληνικά μουσεία".
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, με υποδειγματικό εκθεσιακό πρόγραμμα και σε άμεση γειτνίαση με τον χώρο διεξαγωγής της ημερίδας, αποτελεί ένα εξέχον δείγμα της ελληνογαλλικής συνεργασίας. Το πρόγραμμα της ημερίδας περιέλαβε ξεναγήσεις στο Μουσείο των Δελφών και τον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο, στο Γαλαξίδι και το Ναυτικό Μουσείο του Δήμου Δελφών, καθώς και μουσική εκδήλωση σε επιμέλεια της Ελληνίδας ερμηνεύτριας Βασιλικής Καρακώστα, προκειμένου οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με το σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο των Δελφών και της ευρύτερης περιοχής. 

Ρωμαϊκή Αγορά- Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών

Η ελληνογαλλική επιστημονική συνάντηση των Δελφών και οι συνοδές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Διοργανώθηκαν από το Ελληνικό και το Γαλλικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού του Δικτύου Δήμου Δελφών και με χορηγία του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος του Τομέα Μεταλλουργίας της MYTILINEOS. 

Η ημερίδα αφιερώθηκε στη μνήμη της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης είναι γεγονός!

Η Αλεξανδρούπολη απέκτησε το Αρχαιολογικό της Μουσείο το οποίο εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

28/06/2022

200.000 ευρώ από το ΥΠΠΟΑ για την ενίσχυση δράσεων μουσείων και πινακοθηκών

Το ποσό αποφασίστηκε μετά από πρόσκληση μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων για επιχορήγηση ή/και αιγίδα σε δράσεις μουσείων και πινακοθηκών.

Διάλεξη του Διευθυντή του Βασιλικού Μουσείου Οντάριο στο Μουσείο Ακρόπολης

Ο Josh Basseches θα παρευρεθεί στην Αθήνα και θα μιλήσει για την μεταμόρφωση της μουσειακής εμπειρίας στο ROM τον 21ο αιώνα

Ο νέος φωτισμός στη Λ. Κηφισίας βελτιώνει σημαντικά την οδική ασφάλεια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο τοποθέτησης νέων φωτιστικών σωμάτων χαμηλής κατανάλωσης και αυξημένης απόδοσης τύπου Led σε όλους τους οδικούς άξονες, που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής.

My e-shopping

Με πλούσια ποικιλία 15.000 προϊόντων και εύχρηστη αναζήτηση και πλοήγηση, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε τις επιλογές μας σαν να είμαστε στον φυσικό χώρο του καταστήματος και ακόμη ευκολότερα.

Το Μνημείο Επισκοπής Σικίνου απέσπασε το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς "Europa Nostra Award 2022"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν τους νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra για το 2022, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής" και νιώθοντας τον "Άναρχο Έρωτα" στο Zátopek βιβλιοπωλείο καφέ

Το Zátopek βιβλιοπωλείο καφέ και οι Εκδόσεις Πατάκη μας προσκαλούν σε μια συζήτηση με αφορμή την έκδοση των βιβλίων "Τον άναρχο Έρωτα να νιώσω ακέριο" του Άγγελου Σικελιανού & "Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής" της Εύα Πάλμερ-Σικελιανού.