Νέες συνεργασίες μεταξύ των ελληνικών και γαλλικών μουσείων

Η διερεύνηση νέων δυνατοτήτων, κατευθύνσεων και δικτύων συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών και των Γαλλικών Μουσείων αποτέλεσε το θέμα της ελληνογαλλικής επιστημονικής συνάντησης με τίτλο "Ελληνογαλλικές σχέσεις στον χώρο των μουσείων: Η δύναμη της συνεργασίας" που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Αρχαιπολογικό μουσείο Δελφών

Την Τρίτη 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών ημερίδα με στόχο την ιστοριογραφική προσέγγιση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας στον τομέα του πολιτισμού, και ειδικότερα σε ζητήματα αρχαιολογίας, Μουσείων και Πινακοθηκών. Διακεκριμένοι Έλληνες και Γάλλοι ομιλητές, με εξειδίκευση σε θέματα αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και πολιτιστικής διαχείρισης, παρουσίασαν ελληνογαλλικές συνεργασίες σε τομείς αρχαιολογικής έρευνας, ανάδειξης μουσείων, καθώς και ανταλλαγής περιοδικών εκθέσεων. 

Στον χαιρετισμό της στην ημερίδα, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι "Η συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας στηρίζεται στη βαθιά και ειλικρινή φιλία του Ελληνικού και του Γαλλικού λαού, η ιστορία της οποίας προηγείται του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και της δημιουργίας του νέου Ελληνικού Κράτους. Η βαθιά και ειλικρινής αυτή σχέση εδράζεται στα ισχυρά θεμέλια του ουμανισμού και της δημοκρατίας, που συνιστούν το κοινό ιδεολογικό και αξιακό μας υπόβαθρο.

Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών

Ενα πλήθος γαλλικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών, ανέπτυξαν διαχρονικά μια ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τους αντίστοιχους ελληνικούς φορείς, η οποία επεκτάθηκε πέραν της αρχαιολογίας στο σύνολο των κλασικών και ανθρωπιστικών επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών. Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη συνεργασία διαδραματίζει εδώ κα 175 ήδη χρόνια η Γαλλική Σχολή της Αθήνας, η πρώτη από τις Ξένες Σχολές που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα και το πρώτο ακαδημαϊκό γαλλικό ινστιτούτο εκτός Γαλλίας. Μεταξύ των σημαντικών φορέων, είναι επίσης, το Μουσείο του Λούβρου, που επανειλημμένα διοργανώνει και ανταλλάσσει εκθέσεις σε συνεργασία με ελληνικά μουσεία".
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, με υποδειγματικό εκθεσιακό πρόγραμμα και σε άμεση γειτνίαση με τον χώρο διεξαγωγής της ημερίδας, αποτελεί ένα εξέχον δείγμα της ελληνογαλλικής συνεργασίας. Το πρόγραμμα της ημερίδας περιέλαβε ξεναγήσεις στο Μουσείο των Δελφών και τον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο, στο Γαλαξίδι και το Ναυτικό Μουσείο του Δήμου Δελφών, καθώς και μουσική εκδήλωση σε επιμέλεια της Ελληνίδας ερμηνεύτριας Βασιλικής Καρακώστα, προκειμένου οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με το σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο των Δελφών και της ευρύτερης περιοχής. 

Ρωμαϊκή Αγορά- Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών

Η ελληνογαλλική επιστημονική συνάντηση των Δελφών και οι συνοδές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Διοργανώθηκαν από το Ελληνικό και το Γαλλικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού του Δικτύου Δήμου Δελφών και με χορηγία του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος του Τομέα Μεταλλουργίας της MYTILINEOS. 

Η ημερίδα αφιερώθηκε στη μνήμη της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αναψυκτήρια σε 75 αρχαιολογικούς χώρους ενισχύουν την οικονομία των εμπειριών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

02/02/2023

Ρεπορτάζ: Τι περιμένουμε στο μέλλον από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της ΔΑΚ, η Τεχνόπολη μας εξηγεί το όραμα και τους στόχους για το μέλλον της πρώτης, προκειμένου να συνεχίσει τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της.

Η μικρασιατική μνήμη στα "Αόρατα Δεσμά" του Ευάγγελου Σαχπέρογλου

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάττων.

Έργα αποκατάστασης για το Αναψυκτήριο στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας

Το νέο κτίριο θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων για το επίσημο έτος τίτλου της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO

Η απόφαση της UNESCO για την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά με δύο ρυθμίσεις

Οριστικές λύσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με το ΠΔ 85/2022.

Stand up Science: Η Επιστήμη αλλιώς... στη σκηνή

Στο πρώτο Stand-Up Science της χρονιάς από τους Science Reactors, "φευγάτοι" επιστήμονες σχολιάζουν την επιστημονική επικαιρότητα με με ύφος απλό, απολαυστικό και σκωπτικό.