Bραβείο Runciman 2022 στον Ian Collins

Για το έργο του «John Craxton: Ο αγαπημένος της ζωής. Μία ελληνική ψυχή», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Collins

O Ian Collins διακρίθηκε με το βραβείο Runciman 2022 της Αγγλο-Ελληνικής Ένωσης (Anglo-Hellenic League) για το έργο του "John Craxton: Ο αγαπημένος της ζωής. Μία ελληνική ψυχή", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Μαίρης Κιτροέφ.

Το βραβείο "Runciman" θεσπίστηκε το 1983, με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Ένωσης, του κόμη George Jellicoe, προς τιμήν του Sir Steven Runciman, του επιφανούς βυζαντινολόγου και μακροβιότερου προέδρου της Ένωσης (1951-1967). Τo βραβείο απονέμεται στο καλύτερο έργο (ή έργα), γραμμένο στα αγγλικά, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη χρονιά, με θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος, και έχει ως στόχο την ευρύτερη προβολή της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Η ανακοίνωση του νικητή του βραβείου έγινε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο King’s College στο Λονδίνο. 

Ο νικητής του βραβείου Ian Collins δήλωσε: "Το βραβείο Runciman αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα και επισφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο που συμπληρώνεται φέτος για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του John Craxton. Ένθερμος φιλέλληνας και απόλυτος ηδονιστής, ο Craxton λαχταρούσε να ζήσει και να ζωγραφίσει στην Ελλάδα. Εκπλήρωσε την επιθυμία του σε ηλικία 23 ετών και έκτοτε όλα τα έργα του έχουν τα χρώµατα µιας ακατάλυτης χαράς. Για πολλά χρόνια αντιστεκόταν στην ιδέα μιας βιογραφίας. Ήμασταν στενοί φίλοι τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του και όταν τελικά συμφώνησε ότι θα μπορούσα να γράψω τη βιογραφία του, του εξομολογήθηκα ότι κρατούσα λεπτομερείς σημειώσεις ήδη από την πρώτη μας συνάντηση. Ακολούθησαν πολλές συνεντεύξεις μέχρι τη νοσηλεία και τον θάνατό του το 2009. Η σκέψη του με συντροφεύει πάντα από τότε, καθώς δούλευα πάνω στη βιογραφία του. Αυτό το υπέροχο βραβείο στην πραγματικότητα ανήκει σε εκείνον – έναν φοβερό καλλιτέχνη με απίστευτη αισθαντικότητα, ευφυΐα και αναρχικό πνεύμα που απόλαυσε μια μακροχρόνια ιστορία αγάπης με την Ελλάδα".

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ένωσης, Dr John Kittmer, με τη σειρά του δήλωσε: "Θερμά συγχαρητήρια στον Ian Collins για την εξαιρετική βιογραφία του John Craxton. Η Αγγλο-Ελληνική Ένωση επιβραβεύει τα έργα που σφυρηλατούν τους πιο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας. Μέσα από τη ζωή και το έργο του ο John Craxton φανέρωσε τους ιδιαίτερους δεσμούς αγάπης που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Ένα σπουδαίο έργο για μια υπέροχη προσωπικότητα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το βιβλίο της Νία Βαρντάλος περιγράφει τη συγκλονιστική ιστορία από την εξωσωματική μέχρι την υιοθεσία του παιδιού της

Την προσωπική της "περιπέτεια" μέχρι να καταφέρει να γίνει μητέρα περιγράφει στο βιβλίο της "Instant Mom", η αγαπημένη ηθοποιός.

30/06/2022

Επιθυμώντας αυτονόητα πράγματα: Οι κληρονομιές της Αντιγόνης, οι εκτρώσεις και οι διεκδικήσεις του σήμερα

Παρακολουθώντας την πολύ δυνατή παράσταση χορού "A Live" της Σοφίας Μαυραγάνη και διαβάζοντας "Το Γεγονός" στη σκιά της πρόσφατης κατάργησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην άμβλωση στην Αμερική.

Ένα βιβλίο για την ιστορία του Θεσμού της Πανελλήνιας καλλιτεχνικής Έκθεσης

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Ι.Τ.Ε.) και ο Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα παρουσιάζουν το βιβλίο "Ο Θεσμός της Πανελλήνιας καλλιτεχνικής Έκθεσης 1938-1987" στο Βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα.

Δημήτρης Σωτάκης: "Θα ευχόμουν να λείψει η υστερία..."

Ο μοναδικός, ίσως, Έλληνας κινεζόφωνος συγγραφέας απαντά σε δέκα ερωτήσεις με αφορμή την έκδοση του νέου μυθιστορήματός του "Μισή καρδιά".

Η ελληνική έκδοση της σειράς-φαινόμενο "Heartstopper" ήρθε στα βιβλιοπωλεία

Η σειρά βιβλίων "Ηeartstopper" της βραβευμένης Άλις Όσεμαν, που έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως, είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα.

"Η Μαϊμού": Ένας πεζολογικός περίπατος παρέα μμε τον Στέφανο Παπαδημητρίου

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου "Η Μαϊμού", διοργανώνεται μία ξενάγηση στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος που μας επανασυστήνει την πόλη, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.