Bραβείο Runciman 2022 στον Ian Collins

Για το έργο του «John Craxton: Ο αγαπημένος της ζωής. Μία ελληνική ψυχή», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Collins

O Ian Collins διακρίθηκε με το βραβείο Runciman 2022 της Αγγλο-Ελληνικής Ένωσης (Anglo-Hellenic League) για το έργο του "John Craxton: Ο αγαπημένος της ζωής. Μία ελληνική ψυχή", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Μαίρης Κιτροέφ.

Το βραβείο "Runciman" θεσπίστηκε το 1983, με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Ένωσης, του κόμη George Jellicoe, προς τιμήν του Sir Steven Runciman, του επιφανούς βυζαντινολόγου και μακροβιότερου προέδρου της Ένωσης (1951-1967). Τo βραβείο απονέμεται στο καλύτερο έργο (ή έργα), γραμμένο στα αγγλικά, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη χρονιά, με θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος, και έχει ως στόχο την ευρύτερη προβολή της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Η ανακοίνωση του νικητή του βραβείου έγινε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο King’s College στο Λονδίνο. 

Ο νικητής του βραβείου Ian Collins δήλωσε: "Το βραβείο Runciman αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα και επισφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο που συμπληρώνεται φέτος για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του John Craxton. Ένθερμος φιλέλληνας και απόλυτος ηδονιστής, ο Craxton λαχταρούσε να ζήσει και να ζωγραφίσει στην Ελλάδα. Εκπλήρωσε την επιθυμία του σε ηλικία 23 ετών και έκτοτε όλα τα έργα του έχουν τα χρώµατα µιας ακατάλυτης χαράς. Για πολλά χρόνια αντιστεκόταν στην ιδέα μιας βιογραφίας. Ήμασταν στενοί φίλοι τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του και όταν τελικά συμφώνησε ότι θα μπορούσα να γράψω τη βιογραφία του, του εξομολογήθηκα ότι κρατούσα λεπτομερείς σημειώσεις ήδη από την πρώτη μας συνάντηση. Ακολούθησαν πολλές συνεντεύξεις μέχρι τη νοσηλεία και τον θάνατό του το 2009. Η σκέψη του με συντροφεύει πάντα από τότε, καθώς δούλευα πάνω στη βιογραφία του. Αυτό το υπέροχο βραβείο στην πραγματικότητα ανήκει σε εκείνον – έναν φοβερό καλλιτέχνη με απίστευτη αισθαντικότητα, ευφυΐα και αναρχικό πνεύμα που απόλαυσε μια μακροχρόνια ιστορία αγάπης με την Ελλάδα".

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ένωσης, Dr John Kittmer, με τη σειρά του δήλωσε: "Θερμά συγχαρητήρια στον Ian Collins για την εξαιρετική βιογραφία του John Craxton. Η Αγγλο-Ελληνική Ένωση επιβραβεύει τα έργα που σφυρηλατούν τους πιο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας. Μέσα από τη ζωή και το έργο του ο John Craxton φανέρωσε τους ιδιαίτερους δεσμούς αγάπης που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Ένα σπουδαίο έργο για μια υπέροχη προσωπικότητα".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αναψυκτήρια σε 75 αρχαιολογικούς χώρους ενισχύουν την οικονομία των εμπειριών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

02/02/2023

Ρεπορτάζ: Τι περιμένουμε στο μέλλον από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της ΔΑΚ, η Τεχνόπολη μας εξηγεί το όραμα και τους στόχους για το μέλλον της πρώτης, προκειμένου να συνεχίσει τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της.

Η μικρασιατική μνήμη στα "Αόρατα Δεσμά" του Ευάγγελου Σαχπέρογλου

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάττων.

Έργα αποκατάστασης για το Αναψυκτήριο στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας

Το νέο κτίριο θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων για το επίσημο έτος τίτλου της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO

Η απόφαση της UNESCO για την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά με δύο ρυθμίσεις

Οριστικές λύσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με το ΠΔ 85/2022.

Stand up Science: Η Επιστήμη αλλιώς... στη σκηνή

Στο πρώτο Stand-Up Science της χρονιάς από τους Science Reactors, "φευγάτοι" επιστήμονες σχολιάζουν την επιστημονική επικαιρότητα με με ύφος απλό, απολαυστικό και σκωπτικό.