
Την Παρασκευή 17 Ιουνίου (7.30 μ.μ) η Αλυσίδα Πολιτισμού Iανός και οι Εκδόσεις Άγρα διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου της Νάσης Τουμπακάρη με τίτλο "Μινόρε Μάνες".
Πρόκειται για μια μυθιστορηματική ανάπλαση της μουσικής ζωής στη Σμύρνη 1900 – 1922 και για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κώστας Καλημέρης, κριτικός λογοτεχνίας, συγγραφέαw, Παναγιώτης Κουνάδης, ερευνητής της δισκογραφίας των Ελλήνων, Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας, δημοσιογράφοw και η συγγραφέας του βιβλίου Νάση Τουμπακάρη ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Θέμης Πάνου. Τραγούδια της Σμύρνης θα ερμηνεύσουν η Χαρούλα Τσαλπαρά (φωνή / πιάνο) και ο Γιάννης Ζαρίας (βιολί). Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνεται προβολή σπουδαίου αρχειακού φωτογραφικού υλικού με εικόνες της Σμύρνης και της μουσικής ζωής της.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του Ιανού.
Ο Φώτος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε σ’ αυτή τη μουσική κολυμπήθρα, εξελίχθηκε σ’ ένα από τα καλύτερα βιολιά της αφού μαθήτευσε στον περίφημο Γιοβανίκα κι έπαιξε πλάι σ’ όλους εκείνους τους δεξιοτέχνες παιχνιδιάτορες που έκαναν τη Σμύρνη μουσικό παράδεισο της Ανατολικής Μεσογείου. Ο δρόμος του θα τον φέρει στις μεγάλες ταβέρνες και στις μπίρες, όπου θα παίξει με τον αφρό των Αρμένηδων, Τούρκων, Εβραίων και Ρωμιών μουσικών, στις αριστοκρατικές βεγγέρες, όπου θα συνοδέψει το τέιο των κυριών με Μπραμς και Μότσαρτ, ή στις δεξιώσεις του Σπόρτινγκ κλαμπ, για να παίξει όλες τις ευρωπαϊκές χορευτικές επιτυχίες της εποχής. Κοντά σ’ όλα αυτά θα ταξιδέψει στην Αθήνα, όπου θα γνωρίσει τα Αθηναϊκά Καφέ Αμάν και τον Καραγκιόζη, και στην Αμερική, όπου θα γνωρίσει την τζαζ και θ’ ανεβεί στο πάλκο στο πλάι της Μαρίκας Παπαγκίκα αγγίζοντας με τη μιαν άκρη του δοξαριού του την Ανατολή και με την άλλη τη Δύση. Κι όταν το καλέσει η ανάγκη, αψηφώντας τα αποκαΐδια, θα μπει στον αγώνα για την εκκένωση της αποβάθρας της Σμύρνης από εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Μέσα απ’ όλα αυτά τα μουσικά ταξίδια γράφτηκε ο Μινόρε μανές, γιατί η Σμύρνη υπήρξε και θα παραμείνει για πάντα στη μνήμη μας μ’ ένα τραγούδι. Μ’ έναν μανέ. Όμως, ο μανές αυτός μινόρε θα ’ναι πάντα, γιατί κρύβει την τραγική μοίρα της πόλης που τον γέννησε.