"Γεώργιος Παπανικολάου": Ένα podcast της σειράς "Επιστήμονες που εύρηκαν για την ανθρωπότητα"

Tο Ίδρυμα Ευγενίδου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με το «Παραμυθόφωνο» παρουσιάζουν ένα επεισόδιο αφιερωμένο στον σπουδαίο ερευνητή.

"Γεώργιος Παπανικολάου": Ένα podcast της σειράς "Επιστήμονες που εύρηκαν για την ανθρωπότητα" © shutterstock

Συνεχίζεται η επιτυχημένη σειρά των αφηγηματικών podcasts της σειράς "Επιστήμονες που εύρηκαν για την ανθρωπότητα" που παρουσιάζουν η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με το "Παραμυθόφωνο" του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. 

Το έβδομο επεισόδιο της σειράς είναι αφιερωμένο στον Γεώργιο Παπανικολάου, τον σπουδαίο επιστήμονα και ερευνητή που ευεργέτησε τις γυναίκες με την ιατρική του ανακάλυψη για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο Γεώργιος Παπανικολάου μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, με τη σύζυγό του Μάχη Μαυρογένη, για να ακολουθήσει τη μεγάλη του αγάπη, την έρευνα. Πέρασαν χρόνια δύσκολα, δούλεψαν σκληρά, αλλά στο τέλος τα κατάφεραν. Ο Παπανικολάου προσλήφθηκε στο Τμήμα Ανατομίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ στο Μαϊάμι και αφοσιώθηκε στη μελέτη των τραχηλικών κυττάρων. Όταν ανακοίνωσε τα πρώτα ευρήματα από τα πειράματά του, λίγοι ήταν οι συνάδελφοι που τον πίστεψαν. Με ασταμάτητη εργασία και πίστη στις ιδέες του, με υπομονή και επιμονή, οι κόποι ανταμείφθηκαν και έφτασε ο καιρός της αναγνώρισης. Η εξέταση που πρότεινε, το περίφημο μέχρι σήμερα "Τεστ Παπ" έγινε απόλυτα αποδεκτή ως η μοναδική μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Ο Παπανικολάου είχε πια δικαιωθεί. Έφυγε από τη ζωή το 1962 αφήνοντας πίσω του ένα θαυμαστό έργο ανεκτίμητης αξίας. 

Το νέο επεισόδιο προσφέρεται στους φίλους των Φυσικών Επιστημών και έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα podcasts της σειράς, που έχουν ξεπεράσει πλέον τις 24.000 ακροάσεις. Στόχος των ηχογραφημένων αφηγήσεων είναι η ενίσχυση της εκπαίδευσης με την αξιοποίηση της δυναμικής της αφήγησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μικροί και μεγάλοι έχουν πρόσβαση σε μοναδικές ιστορίες ανθρώπων που άλλαξαν ή όρισαν τον δρόμο της Επιστήμης, όπου και όποτε επιθυμούν, από τον υπολογιστή ή από κινητή συσκευή, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Μπορείτε να ακούσετε τα επεισόδια της σειράς δωρεάν: 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Η ομάδα CoHab μάς καλεί στον συνεργατικό διαγωνισμό νέων για την συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Μάιο στο Athens Book Space

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας.

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαΐου για τον διαγωνισμό "Πρασινίζουμε το Γκρίζο"

Οι κάτοικοι καλούνται να μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές, να τις φωτογραφίσουν και να τις μοιραστούν στην ιστοσελίδα organizationearth.org.

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.

Πολ Όστερ: Ο καπνός εξαφανίζεται

Ο συγγραφέας Πολ Όστερ έφυγε από τη ζωή την τελευταία μέρα του Απρίλη. Ήταν εβδομήντα επτά χρονών.

London Wine Fair 2024: To ελληνικό κρασί σε μία από τις μεγαλύτερες οινικές εκθέσεις

Ετικέτες της χώρας μας θα δώσουν το παρών σε ένα από τα σημαντικότερα οινικά event του πλανήτη.

Το πρώτο σημαντικό βήμα για τον σχεδιασμό αξιοποίησης της ΟΧΕ από τον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων θα αξιοποιήσει το ποσό των 101 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν περισσότερα από 40 σημαντικά έργα και δράσεις τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης.