Οι παιδικές εκδηλώσεις του "18ου Athens Digital Arts Festival"

Animation, περιπέτειες και ταξίδια σε όλο τον κόσμο, εργαστήρια, installations, games, 3D περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας, καινοτόμα φιλικά ρομπότ, καθώς και ένα διαδραστικό 360° παραμύθι για παιδιά.

Palatynidzi

Το "Athens Digital Arts Festival” (ADAF) ενηλικιώνεται και επιστρέφει για τη 18η ετήσια διοργάνωσή του στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην Πλατεία Κοτζιά. H φετινή διοργάνωση στοχεύει να ψυχαγωγήσει με δημιουργικό τρόπο τα παιδιά, καθώς επίσης να τα βοηθήσει να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να οξύνουν την κριτική τους σκέψη. Η πενθήμερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως και τις 29 Μαϊου στο κτιριακό συγκρότημα πρώην notoshome. 

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα αποτελέσουν δραστηριότητητες όπως τo "Line Wobbler", ένα πείραμα, που έχει βραβευτεί για τον μίνιμαλ σχεδιασμό του, για τη χρήση πρωτότυπων μηχανικών εισαγωγής (input), καθώς και την ενσωμάτωση του φυσικού χώρου στο παιχνίδι, σχεδιασμένο από τον Γερμανό Robin Baumgarten. Το "Floooor" του Σουηδού μουσικού Håkan Lidbo, επίσης, συνιστά ένα επιδαπέδιο παιχνίδι με 36 αισθητήρες που συνδέονται με ένα μουσικό πρόγραμμα και ηχεία. Ένα χαλί, που είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους του φεστιβάλ με σκοπό να φτιάξουν, μέσω μιας ομαδικής αυτοσχέδιας χορογραφίας, μία νέα μουσική σύνθεση και να εξερευνήσουν διαφορετικά ηχητικά μοτίβα.

Δύο έργα εικονικής πραγματικότητας σχεδιασμένα ειδικά για παιδιά, που θα αλλάξουν τον τρόπο που παρακολουθούν μια ταινία, αφού θα τους δώσουν την αίσθηση ότι μεταφέρονται τα ίδια σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο είναι το "Cosmogonic" του Πολωνού καλλιτέχνη Paweł Szarzyñsk. Μία μοναδική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας βασισμένη στο έργο του Πολωνού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας "Stanisłav Lem", το οποίο ερευνά την ανθρωπότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από εικόνες μακρινών πλανητών και μηχανικών όντων. Στο "Tops of Memory II Illusion", με τα VR γυαλιά, μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να δουν κινούμενα σχέδια ζωγραφισμένα πάνω σε υλικά ζωγραφικής που δημιουργούν μια ξεχωριστή και δυναμική εμπειρία. Το "Somewhere" του Florian Panzer είναι ένα διαδραστικό 360° παραμύθι με πρωταγωνιστές χαριτωμένα ζωάκια. Η εγκατάσταση προσκαλεί τα παιδιά να αντιμετωπίσουν με παιχνίδια νέες -και μη- οικείες καταστάσεις και με αυτόν τον τρόπο να βιώσουν το άγνωστο που συχνά δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο το νομίζουν.

Μικρού μήκους animation ταινίες από όλο τον κόσμο, που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για παιδιά και προ-εφήβους, θα προβάλλονται καθημερινά στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο προβολών, που θα λειτουργεί στον έκτο όροφο του κτιριακού συγκροτήματος πρώην notoshome.

animation TINO - Anna Lucia Perez
Στιγμιότυπο από την animation ταινία "ΤΙΝΟ" της Anna Lucia Perez

Στο πρόγραμμά φέτος περιλαμβάνονται και τα παιδιά-δημιουργοί, τα οποία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπέβαλαν τα έργα τους. Παιδιά ηλικίας εννέα έως δέκα επτά ετών με φιλοδοξία και ταλέντο αποδεικνύουν πως η δημιουργικότητα δεν γνωρίζει ηλικία. Έχοντας ως γνώμονα τα παιδιά-δημιουργούς, το ADAF έχει την τιμή φέτος να συνεργάζεται με το "Animasyros - Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων", ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ για ταινίες animation, το οποίο παραχώρησε τις τελικές δημιουργίες των παιδιών από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει διοργανώσει. Σε αυτά τα εργαστήρια συμμετείχαν παιδιά ή έφηβοι, δημιουργώντας με τους εκπαιδευτές τα πιο ευφάνταστα animation. Στο πλαίσιο του ADAF θα δοθεί η ευκαιρία να απολαύσουν όλοι μαζί αυτά τα animation για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Το "Athens Digital Arts Festival" έχει ετοιμάσει τρία μοναδικά εργαστήρια για παιδιά δημοτικού, που εξερευνούν τις δημιουργικές πτυχές του σύγχρονου ψηφιακού πολιτισμού, και παράλληλα λειτουργούν ενθαρρυντικά ως μία πρώτη επαφή με τον κόσμο της καινοτόμου επιστήμης και τεχνολογίας.

Τα εργαστήρια του ADAF Kids

Το "Εργαστήριο Ρομποτικής - Ρομποτικό Ηλιοτρόπιο" θα κάνει αντιληπτή στα παιδιά την ευρεία χρήση της Ρομποτικής και του Αυτοματισμού, αποδεικνύοντας ότι τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα, οικονομικά και πάνω από όλα οικολογικά. Θα μπορέσουν να δουν από κοντά μια οικολογική εφαρμογή της ρομποτικής που σχετίζεται με τις Ανανεώσιμες μορφές Ενέργειας.

Επίσης, το "Εργαστήριο 3D Printing" θα πληροφορήσει τα παιδιά για την τρισδιάστατη εκτύπωση, η οποία ως τεχνολογία ήδη κατασκευάζει σπίτια και προορίζεται να κατασκευάσει ακόμη και χωριά στον Άρη! Τα παιδιά θα φανταστούν, θα σχεδιάσουν, θα διορθώσουν και θα εκτυπώσουν ό,τι θέλουν, μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν τα προγράμματα, τα μηχανήματα και τις βασικές αρχές του 3D Printing.

Τέλος, στο "Εργαστήριο Sound Design - Design your own sound" εισηγητής του εργαστηρίου είναι τα Αlterkids, υπό τη στέγη του Cinema alive. Ο ThinKarma, σε παράλληλη σύνδεση του επερχόμενου live του στο ADAF με αναφορά στα Interspecies του και το Workshop Sound Design for Kids, προσεγγίζει την εικονική απομυθοποίηση στην οποία έχει εισέλθει ένα παιδί με άμεση αλληλεπίδραση, χρησιμοποιώντας και εκπαιδεύοντας το παιδί με τα ίδια εργαλεία που θα χρησιμοποιεί ο ψηφιακός ήρωάς του ή το αγαπημένο του ψηφιακό παιχνίδι.

Οι κρατήσεις γίνονται στο workshops@adaf.gr. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, για αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα του ADAF και το επιμελητικό σημείωμα για τη φετινή θεματική του 18ου Athens Digital Arts Festival, "FutuRetro” δείτε εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

5+1 βιβλία που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος

Η πιο σκοτεινή πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τις αφηγήσεις συγγραφέων που τα έζησαν αλλά και από άλλους διαφορετικής χρονικής απόστασης από τα γεγονότα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ
27/01/2023

"EROTICArt 2023": Το απόλυτο φεστιβάλ ερωτισμού επιστρέφει ανανεωμένο

Μετά από τριετή απουσία, το φεστιβάλ έρχεται στο κέντρο της Αθήνας με περισσότερα από 3500 τ.μ. αφιερωμένα στην έκφραση της σεξουαλικότητας.

Τα "Απλά μαθήματα ενδυματολογίας" μάς ταξιδεύουν στον κόσμο της μόδας

Στα μαθήματα οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με ενδύματα από την αρχαιότητα, την αρχαία Αίγυπτο, την Περσία, την Ελλάδα, την Ρώμη, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση έως και την σημερινή εποχή.

Μη χάσετε το πληθωρικό 26ο Παζάρι Βιβλίου

Στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανωθεί και φέτος το καθιερωμένο παζάρι του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι

Το Alpha Mission - Δelos ταξιδεύει στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και γίνεται αφορμή για την εκκίνηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Δέκα ερωτησεις στην Αμάντα Μιχαλοπούλου

Η συγγραφέας δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως η φροϋδική ψυχανάλυση σήμερα μοιάζει σχεδόν με ανέκδοτο και πως η εξουσία αυτοϊκανοποιείται ασκώντας εξουσία.

"25+1 ερωτήσεις για την Ενεργειακή Κρίση": Παρουσίαση του βιβλίου του Ορέστη Ομράν

Ο συγγραφέας ανέφερε ότι στόχος του ήταν το βιβλίο να μην είναι ένα απρόσωπο ακαδημαϊκό σύγγραμμα, αλλά ένας οδηγός κατανόησης της ενεργειακής κρίσης.