Οι "φίλοι" του J.R.R. Tolkien συναντιούνται στον "Ιανό"

Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, οι εκδόσεις Κέδρος και ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Τόλκιν – The Prancing Pony διοργανώνουν ένα φιλολογικό συμπόσιο αφιερωμένο στο έργο του καθηγητή J.R.R. Tolkien.

Lord of the Rings

Την Παρασκευή 13 Μαΐου (6 μ.μ-9 μ.μ) και το Σάββατο 14 Μαΐου (3 μ.μ-9 μ.μ) στον "Ιανό" της Αθήνας, (Σταδίου 24) διοργανώνεται διήμερο συμπόσιο προς τιμήν του καθηγητή J.R.R. Tolkien που θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του "Ιανού". Καλεσμένος στο συμπόσιο θα είναι και ο διάσημος εικονογράφος, Jay Johnstone ενώ θα μιλήσουν οι: Μπράιαν Σίμπλεϊ (συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός του "BBC4"), Κόρεϊ Όλσεν (καθηγητής, πρόεδρος του Signum University), Δρ. Δήμητρα Νικολαΐδου (συγγραφέας, ερευνήτρια), Βίκτωρ Ψευτάκης (συγγραφέας, μεταφραστής), Θωμάς Μαστακούρης (συγγραφέας, μεταφραστής), Δημήτριος Κολοβός (υποψήφιος διδάκτωρ Γλωσσολογίας) με τη μουσική επένδυση του πιανίστα Στέφανου Αργυρίου-Σαράγια.

Παρασκευή 13 Μαΐου 
6 μ.μ-6.30 μ.μ: Έναρξη Συμποσίου – Καλωσόρισμα   
6.30 μ.μ-7.30 μ.μ: "Τζ.Ρ.Ρ Τόλκιν Μπέογουλφ – Μετάφραση και Σχόλια" σε επιμέλεια Κρίστοφερ Τόλκιν (εκδόσεις Αίολος). Παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης από τον μεταφραστή και συγγραφέα Θωμά Μαστακούρη.
7.30 μ.μ– 8.30 μ.μ: "The Hobbits and I: My Travels in Middle-earth". Διαδικτυακή ομιλία του Άγγλου συγγραφέα Brian Sibley, βραβευμένου παραγωγού των ραδιοφωνικών διασκευών των έργων του Τόλκιν για το BBC4.
8.30 μ.μ-9 μ.μ: "Lord of the Rings Medley". Μουσικό ταξίδι στη Μέση-γη με τον πιανίστα Στέφανο Αργυρίου-Σαράγια. Τραγουδούν οι Κλεοπάτρα Ελευθεριάδου (σοπράνο) και Αλέξανδρος Βαλαβάνης (τενόρος).  

Σάββατο 14 Μαίου
3 μ.μ-3.30 μ.μ:  Έκθεση έργων του Jay Johnstone.
3.30μ.μ-4.30 μ.μ: "Ο Μαγικός Δακτύλιος της Αφήγησης". Ομιλία από την συγγραφέα, μεταφράστρια και ερευνήτρια Δρ. Δήμητρα Νικολαίδου και το συγγραφέα, μεταφραστή και καθηγητή Δημιουργικής Γραφής Βίκτωρα Ψευτάκη MSc.
4.30 μ.μ-5.30 μ.μ: "Meet Jay Johnstone". Γνωριμία με τον διεθνούς φήμης τολκινικό εικαστικό, ανάλυση του έργου του και συνομιλία με το κοινό. Τον καλλιτέχνη θα προλογήσει ο αναγνωρισμένος Έλληνας τολκινικός εικαστικός Σπύρος Γελέκας.
5.30 μ.μ-6.30 μ.μ: "Επιδράσεις της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο έργο του Τζ.Ρ.Ρ Τόλκιν" σε επιμέλεια Δήμητρας Φήμη-Δημήτριου Κολοβού (εκδόσεις Κέδρος). Παρουσίαση του βιβλίου από τον Δημήτριο Κολοβό, υποψήφιο διδάκτορα Γλωσσολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πάνελ μεταφραστών. Διαδικτυακή συμμετοχή της Δρ. Δήμητρας Φήμη, Ανώτερης Λέκτορος Φαντασίας και Παιδικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.
6.30μ.μ-7.30 μ.μ: "H Δεύτερη Εποχή της Μέσης-γης". Παρουσίαση της μικρότερης και λιγότερο γνωστής ιστορικής περιόδου του τολκινικού έπους, από τα μέλη του Prancing Pony Καίτη Καραγεώργη και Σπύρο Σαμψώνα.
7.30 μ.μ-8.30 μ.μ: "Meet the Tolkien Professor". Διαδικτυακή ομιλία του Dr. Corey Olsen, ειδικού στο έργο του Τόλκιν και προέδρου του Signum University.
8.30 μ.μ - 9 μ.μ:  Αποχαιρετισμός – Λήξη Συμποσίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.

Δεν είχα πού να γράψω: Από την Ντέμπορα Λίβι και το ΚΠΙΣΝ στην Μπανγκόκ

H συγγραφέας Ντέμπορα Λίβι βρέθηκε για μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ WOW.

This is Athens City Festival 2024: Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις στο μεγάλο ανοιξιάτικο φεστιβάλ

Οι περισσότερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαΐου, είναι εμπνευσμένες από την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, μέσα στο Α’ τετράμηνο του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί 2.738 έλεγχοι σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος έναντι 2.506, το 2023.