Το κίνημα των Commons σε ένα συμπόσιο γύρω από ζητήματα ιδιοκτησίας και κυριότητας με επίκεντρο την Αθήνα

Ο σημαντικότερος κοινωνικός θεσμός της σύγχρονης κοινωνίας, η ιδιοκτησία, βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς συμποσίου «New Old Properties» στο «Goethe Institut Athen».

Συμπόσιο

Οι σχετικές μελέτες δεν δείχνουν μόνο ότι το σύγχρονο δικαίωμα στην ιδιοκτησία έχει εκτοπίσει άλλες μορφές των αγαθών κοινής ωφέλειας, αλλά τεκμηριώνουν και τη διαρκή επίδραση που έχει αυτό στους κοινωνικούς διαχωρισμούς, στον ρατσισμό, στα θέματα τάξης και στην ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Η κυρίαρχη σύλληψη της έννοιας της ιδιοκτησίας φαίνεται πως έχει συμβάλει σε μια ολόκληρη σειρά από παγκόσμιες κρίσεις, οι οποίες διαφαίνονται όλο και πιο καθαρά, για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή.

Στο συμπόσιο "New Old Properties" που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του Goethe-Institut Athen στις 5 και 6 Μαΐου στην Αθήνα, θα συμμετέχουν επιστήμονες, καλλιτέχνες και ακτιβιστές σε συζητήσεις που θα επικεντρώνονται στο κατά πόσο είναι ανέφικτο ή εφικτό να ξεφύγουμε από τη σύγχρονη λογική της ιδιοκτησίας. Η συζήτηση περί ιδιοκτησίας θα στραφεί και στα τοπικά δεδομένα της Αθήνας, με αφετηρία τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ιδιοκτησίας στην πόλη, τα οποία περιλαμβάνουν τον ραγδαίο εξευγενισμό (gentrification), τον τρέχοντα διάλογο για την επιστροφή πολιτισμικών αγαθών ή την ταχύτατη ανάπτυξη των προαστίων, που έχουν δομηθεί με βάση την πρακτική της αντιπαροχής. Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν οι Ανδρέας Αγγελιδάκης (Αθήνα), Ομάρ Ντεγκάν (Μογκαντίσου), Φρανκ Ένγκστερ (Βερολίνο), Νικόλας Κοσματόπουλος (Βηρυτός), Ιμπραήμ Μαχάμα (Kumasi, Γκάνα), Βασίλης Νούλας (Αθήνα), Γκάμπριελ Σίμεροθ (Αμβούργο), Ράντα Ντσούζα (Λονδίνο), Πρωτοβουλία πολιτών "Deutsche Wohnen &Co. Enteignen".

Εάν ευσταθεί το επιχείρημα πως ειδικά το δικαίωμα πλήρους εξουσίας διάθεσης και κυριαρχίας επί των "δικών μας πραγμάτων" γεννά μια αυταρχικής σύλληψης μορφή ζωής, τότε εύλογα θα πρέπει να αναζητήσουμε κοινωνικές εναλλακτικές. Ωστόσο, τίποτα δεν φαίνεται λιγότερο ρεαλιστικό απ’ ό,τι η εγκατάλειψη της λογικής της ιδιοκτησίας. Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο στο κίνημα των Commons, αλλά και σε αναρίθμητα άλλα πλαίσια, συζητιέται η δυνατότητα εναλλακτικών δομών ιδιοκτησίας.

Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Goethe Institut Athen και για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε στο Prog-athen@goethe.de

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".