"Society Uncensored 02": Συζήτηση στη Στέγη για τις γυναικοκτονίες

Έξι καλεσμένοι μιλούν για την έξαρση του φαινομένου της γυναικοκτονίας τη σημερινή εποχή και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Στέγη ομιλίες @ Παύλος Φυσάκης

Στα πλαίσια της σειράς συζητήσεων "Society Uncensored 02" της Στέγης Ωνάση, διεξάγεται μία συνάντηση στις 23 Μαρτίου 2022 με θέμα τις γυναικοκτονίες και την έξαρση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια. Καλεσμένοι από τον χώρο της νομικής, της ιατρικής και του πολιτισμού παραθέτουν τις απόψεις τους γύρω από το σοβαρό αυτό ζήτημα και αναφέρουν τρόπους με τους οποίους μπορεί να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται βιώματα και μαρτυρίες, ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα από την Ελλάδα και άλλες χώρες, καταγράφονται οι ανεπάρκειες και οι κακές πρακτικές του μηχανισμού απόκρισης στην έμφυλη βία και αναλύονται τα δομικά αίτια και οι κλιμακώσεις της κακοποίησης. Οι ομιλητές τονίζουν επίσης τον ρόλο της πολιτείας και της κοινωνίας στην αντιμετώπιση και πρόληψη των γυναικοκτονιών. Οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες μοιράζονται γνώσεις και απόψεις από τους χώρους της επιστήμης, του φεμινισμού, της παρέμβασης στο πεδίο, αλλά και της βιωματικής εμπειρίας, φέροντας μαζί τη φόρτιση που προξενεί ένα συλλογικό τραύμα και, συγχρόνως, o αγώνας και η διεκδίκηση του μετασχηματισμού για να νιώθουμε όλες/οι/α ασφάλεια και ελευθερία.

H σειρά ψηφιακών συζητήσεων της Στέγης "Society Uncensored" ξεκίνησε το 2020 ως μια πηγαία ανάγκη να συζητήσουμε χωρίς λογοκρισία για θέματα που μας απασχολούν τη σημερινή εποχή σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Καθώς η σειρά εκπομπών εξελίσσεται, νέες συζητήσεις εμφανίζονται με  κεντρικό πυρήνα το στρογγυλό τραπέζι, όπου άνθρωποι συναντιούνται για να συζητήσουν ανοιχτά και αδιαμεσολάβητα για όλα τα επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα της εποχής και της ελληνικής κοινωνίας. Φέτος, οι συζητήσεις πλαισιώνονται από οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις, animation και στατιστικά στοιχεία που συλλέγονται από την ομάδα της Στέγης σε συνεργασία με διεθνείς φορείς.

Συμμετέχοντες: Βαγγέλης Κοσμάτος (Ψυχολόγος - Gender Expert, Επιστημονικός Υπεύθυνος "Συμμαχίας των Φύλων"), Μαρία Λιάπη (Κοινωνιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου "Διοτίμα"), Άννα Ράζου (Ιατροδικαστής στο Γ.Ν.Α. Ασκληπιείο Βούλας, Γραμματέας της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας), Αγγελική Σεραφείμ (Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, πρώην μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), Κατερίνα Σεργίδου (Ερευνήτρια Σπουδών Φύλου και Φεμινισμού, πολιτική ακτιβίστρια) και Μαρία Σιδηροπούλου (Ντοκιμαντερίστρια, Δημοσιογράφος).

Την συζήτηση συντονίζει η σεναριογράφος και δημοσιογράφος Μαρία Λούκα. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στην πλατφόρμα του YouTube, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Δείτε το τρέιλερ της εκπομπής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".

"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Πάσχα με Papagiannis Winery & 3 κρασιά που του πάνε γάντι!

Οι γιορτινές συναντήσεις του Πάσχα θέλουν και το κρασί τους και εσύ το έχεις με το παραπάνω.

Και είναι η "(Ρ)αμπελιά"! To 1o κρασί της νέας γενιάς του Οινοποιείου Χατζηδάκη

H single vineyard "Σαντορίνη" του Οινοποιείου Χατζηδάκη έχει ιδιαιτερότητες που την κάνουν "φλέρτυ" & το Πάσχα της "πάει".