"Γκρίζες Μέλισσες": Ο συγγραφέας Αντρέι Κούρκοφ εντάσσει την ουκρανική επικαιρότητα στο νέο του μυθιστόρημα

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Γκρίζες Μέλισσες

Αν και μυθοπλασία, η ιστορία που αφηγείται στο νέο του μυθιστόρημα ο Ουκρανός λογοτέχνη Αντρέι Κούρκοφ δεν απέχει από τις τωρινές συνθήκες που βιώνει ο ουκρανικός λαός. Οι "Γκρίζες Μέλισσες", που πρόσφατα κυκλοφόρησαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη, αφηγούνται τον πόλεμο στο Ντονμπάς ανάμεσα σε Ουκρανούς και Φιλορώσους μαχητές.

Ο Αντρέι Κούρκοφ είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σημερινής Ουκρανίας. Γεννήθηκε στο Λένινγκραντ αλλά ζει από μικρός στο Κίεβο. Στα βιβλία του αποτυπώνει την περίπλοκη μετασοβιετική πραγματικότητα, συνδυάζοντας χιούμορ, σαρκασμό και μελαγχολική ατμόσφαιρα.

Στο μυθιστόρημα "Γκρίζες Μέλισσες" μεταφερόμαστε στο χωριό Μάλαγια Σταρογκράντοφκα, το οποίο βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη και οι εναπομείναντες κάτοικοι είναι ο φιλήσυχος μελισσοκόμος Σεργκέι Σεργκέγιτς και ο πρώην συμμαθητής του Πάσκα. Οι δύο πρωταγωνιστές δέχονται επισκέψεις από αντιπροσώπους των δύο εμπόλεμων πλευρών και είναι αναγκασμένοι να συμφιλιωθούν, ένα θέλουν να επιζήσουν. Οι ήρωες θα έρθουν αντιμέτωποι με προκλήσεις και δοκιμασίες που θα αλλάξουν την άποψή τους για τη ζωή, σε μια ιστορία που συγκινεί και ταυτόχρονα προβληματίζει τον θεατή.

Πέρα από τις "Γκρίζες Μέλισσες", ο Κούρκοφ έχει γράψει τα "Ο τελευταίος έρωτας ενός Ουκρανού προέδρου", "Ο φίλος του μακαρίτη" και "Οι πιγκουίνοι δεν πεθαίνουν απ’ το κρύο".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.