Οι εκδόσεις της νέας χρονιάς που πρέπει να διαβάσετε

Ο Σπύρος Πετρουνάκος κάνει μια σύντομη περιήγηση σε ορισμένα από τα συναρπαστικά βιβλία του 2022 που μόλις κυκλοφόρησαν και σε αυτά που θα μας έρθουν σύντομα.

Μια σύντομη περιήγηση στα βιβλία του 2022 που μόλις βγήκαν καθώς και αυτά που θα μας έρθουν σύντομα.

Ελληνική πεζογραφία

Ακουαρέλα

Η Μαριαλένα Σεμιτέκολου επιστρέφει με το μυθιστόρημα "Ακουαρέλα" (εκδ. Ίκαρος) όπου τρία πρόσωπα μιας οικογένειας υφαίνουν μια ιστορία με εικόνες και μνήμες που συνδέονται άλλοτε εμφανώς και άλλοτε υπογείως. Στο "Η μαϊμού του βασιλιά" (εκδ. Πατάκη), ο Φίλιππος Μανδηλαράς μετατρέπει τη μαϊμού, που κατά τον Τσώρτσιλ οδήγησε στο χαμό διακοσίων πενήντα χιλιάδων ανθρώπων, σε κεντρικό αφηγητή μιας ιστορίας που ξεκινά με τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και καταλήγει στην ήττα της Μικράς Ασίας. 

Η μητέρα του σκύλου

Οι εκδόσεις Καστανιώτη επανεκδίδουν το πολυμεταφρασμένο "Η μητέρα του σκύλου" του Παύλου Μάτεσι σε σκληρόδετη έκδοση, συμπληρωμένη με εργογραφία του συγγραφέα. Ένα από έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που "πρέπει να διαβάσεις μέχρι το τέλος της ζωής σου" κατά τον αγγλικό εκδοτικό οίκο Quintet Publishing.

Το πορτρέτο ενός…τρομοκράτη

Στο νέο του μυθιστόρημα "Το πορτρέτο ενός…τρομοκράτη" (εκδ. Κάκτος), ο Δημοσθένης Δαββέτας καταπιάνεται με το ιδιαίτερο δύσκολο ερώτημα των ορίων μεταξύ νόμου, ελευθερίας και δημιουργίας, μέσα από τα παράδοξα και ετερόκλιτα στοιχεία της καθημερινότητας του κεντρικού ήρωα του βιβλίου.

Λουλούδι της θάλασσας

Βασισμένο στην προσπάθεια ανεύρεσης των πλοίων της "καταραμένης αποστολής" που χάθηκαν πριν 175 χρόνια, στο "Λουλούδι της θάλασσας" (εκδ. Κλειδάριθμος) της Νάγιας Δαλακούρα πρωταγωνιστεί ο Τζέιμς, ο οποίος επαναστατώντας ενάντια στους κανόνες της βικτοριανής ανατροφής του, αναλαμβάνει χειρούργος στο "Sea Flower".  Από τις εκδόσεις Άλφα-Ωμέγα μόλις έφτασε το βιβλίο του Χρήστου Κανελλόπουλου, "Οι Πενήντα δύο βασίλισσες".

Μεταφρασμένη πεζογραφία

Κανένας δεν φοβάται εκείνους που χαμογελούν

Στο "Κανένας δεν φοβάται εκείνους που χαμογελούν" (εκδ. Gema), η Γκλόρια, παραλαμβάνει τα δυο παιδιά της ένα απόγευμα από το σχολείο με σκοπό να "εξαφανιστούν" οι τρεις τους μέσα στο δάσος του Κάιζερχαιμ, μια "λιποταξία" που έχει ως σκοπό να τα προστατεύσει. Στο "Σκοτεινό αδιέξοδο" του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ (εκδ. Αγγελάκη), πρόδρομος της περίφημης Λολίτα, ένα πλούσιος οικογενειάρχης που ζει με τη γυναίκα του και την κόρη, γνωρίζει την δεκαεξάχρονη Μάγδα και κυριεύεται από ένα αμαρτωλό συναίσθημα. Το νέο και πολυαναμενόμενο βιβλίο του Τζόναθαν Φράνζεν, "Σταυροδρόμια" (εκδ. Ψυχογιός) έφτασε και πρόκειται μάλιστα να μεταφερθεί και στην οθόνη. Πρωταγωνιστούν τα μέλη μιας οικογένειας που βρίσκονται σε τροχιές σύγκρουσης, με πρώτους τους γονείς που φαίνεται να βιάζονται να χωρίσουν.

Πνοή Ζωής

Ο κορυφαίος Γάλλος συγγραφέας Γκυ Ντε Μωπασάν στο "Ιστορίες της μέρας και της νύχτας" (εκδ. Gema) αποτυπώνει πάθη, αγάπες και επιθυμίες με φόντο τις απόκρημνες ακτές της Νορμανδίας, το ζεστό φως του νότου και την άγρια Κορσική. Στο τελευταίο έργο της πολύ ιδιαίτερης Κλαρίσε Λισπέκτορ, το "Πνοή Ζωής" (εκδ. Αντίποδες), ένας συγγραφέας ξεκινά έναν αδιέξοδο διάλογο με τον χαρακτήρα που μόλις δημιούργησε, την Άντζελα Πραλίνι, η οποία στη συνέχεια αυτονομείται από τον δημιουργό της.

Εκμηδένιση

Από τον καλύτερο Άγγλο πειραματικό συγγραφέα, τον Alan Burns, έρχεται το "Η Ευρώπη μετά τη βροχή" (εκδ. Gutenberg) στο οποίο ένας ανώνυμος αφηγητής αναζητά μια κοπέλα στο εφιαλτικό τοπίο του πολέμου, χωρίς να είναι σαφές αν ο ίδιος ο αφηγητής ανήκει στους "καλούς" ή στους "κακούς". Το "κακό παιδί" της Γαλλικής πεζογραφίας επιστρέφει με το "Εκμηδένιση" (εκδ. Εστία) ένα βιβλίο που τοποθετεί τον κεντρικό του χαρακτήρα, τον Πωλ, σε ένα κόσμο ηλεκτρονικών και μη τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς ο ίδιος πασχίζει να αναθεωρήσει τις προσωπικές και οικογενειακές του σχέσεις. Ο Michel Houellebecq σε πλήρη φόρμα.

Κάποτε ένα φως

Στα προσεχή που αναμένουμε από τις εκδόσεις Ποταμός συμπεριλαμβάνεται και το "Running" της Cara Hoffman, η οποία γράφει για την δεκαεφτάχρονη Μπράιντυ Σάλλιβαν που το σκάει από το σπίτι της στην Αμερική για να βρεθεί, μετά από περιπλανήσεις στην Ευρώπη, στην Αθήνα του 1988, σχεδόν άστεγη. Από τις εκδόσεις Κριτική αναμένουμε το "Βαδίζοντας" του Thomas Bernhard στο οποίο ο συγγραφέας πραγματεύεται θέματα όπως η απομόνωση, η τρέλα και οι τραγικές φιλίες τα οποία τον απασχολούν σε όλο το έργο του. Οι εκδόσεις Κίχλη ετοιμάζουν το "Γκίμπελ ο σαλός και άλλες ιστορίες", εννέα διηγήματα του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ όπου ζωντανεύει ο κόσμος των εβραϊκών κοινοτήτων της Ανατολικής Ευρώπης, ένας κόσμος που ενσαρκώνει έναν πολιτισμό του λόγου μέσα από τα κείμενα που συγκροτούν την ταυτότητα των Εβραίων της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Από τις εκδόσεις Loggia αναμένεται το μυθιστόρημα του Ρουμάνου συγγραφέα Μαξ Μπλέχερ, "Επουλωμένες καρδιές"

Γείρε Πέσε Σήκω

Μια ερευνητική αποστολή στην Ανταρκτική πηγαίνει στραβά με ολέθριες συνέπειες. Ο Ρόμπερτ έχει τα στοιχεία για το τι συνέβη αλλά δεν μπορεί να τα εκφράσει. Η γυναίκα του η Άννα αναγκάζεται να προσαρμοστεί σε μια ζωή μαζί του. Το "Γείρε Πέσε Σήκω" (εκδ. Άγρα) του Jon McGregor είναι ένα μυθιστόρημα για τον ηρωισμό και την ανάγκη του ανθρώπου να πει τις ιστορίες του. Ο Guy Gavriel Kay, ο μεγαλύτερος εν ζωή συγγραφέας fantasy, επιστρέφει με το "Κάποτε ένα φως" (εκδ. Anubis), το prequel του "Παιδιά του Ουρανού και της Γης".

Δοκίμιο-Ιστορία-Φιλοσοφία-Ψυχολογία

Μίνι φιλοσοφία

Οι εκδόσεις Διόπτρα μας φέρνουν έναν μίνι οδηγό φιλοσοφίας και φιλοσόφων γραμμένο με απλό και σαφή τρόπο για μη ειδικούς με δίψα για σκέψη - "Μίνι φιλοσοφία" από τον καθηγητή φιλοσοφίας στην Οξφόρδη Jonny Thomson. Σε ποιον βαθμό η μητρότητα επιλέγεται ελεύθερα ή επιβάλλεται κοινωνικά; Είναι εγωιστική μια απόφαση μιας γυναίκας να κάνει ή να μην κάνει παιδιά; Δυο από τα δύσκολα και προκλητικά ερωτήματα που θέτει ο ψυχοθεραπευτής Λύο Καλοβυρνάς στο "Μητέρα μηδέν παιδιών" (εκδ. Gutenberg).

Σμύρνη, περίκαλλη και χιλιοτραγουδισμένη

Ο Βοκκάκιος θεωρούσε ότι ένα κακό, όπως μια πανδημία, είναι συνέπεια των δικών μας αμαρτωλών συναλλαγών. Ωστόσο, όπως γράφει η Τζίνα Πολίτη στο "Περί μυθιστορίας, διαφθοράς και άλλων τινών" (εκδ. Νήσος), ο Βοκάκιος μας προσφέρει και μια άλλη διαφυγή από το κακό, την αέναη μυθοπλασία. Στο συλλογικό τόμο "Σμύρνη, περίκαλλη και χιλιοτραγουδισμένη" (εκδ. Μεταίχμιο), βρίσκουμε μια αντιπροσωπευτική ανθολόγηση κειμένων για τη Σμύρνη (ο Ηρόδοτος έλεγε ότι δεν είχε αντικρύσει ομορφότερη πόλη), από συγγραφείς όλων των εποχών.

Πώς να (μην) είστε συντηρητικοί

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος αναμένεται το "Πώς να (μην) είστε συντηρητικοί" του γνωστού φιλοσόφου Roger Scruton στο οποίο ο συγγραφέας προσεγγίζει όψεις της "συντηρητικής οπτικής" επιχειρώντας μια αποτίμηση του ρόλου της σήμερα. Στο βιβλίο "Η ιστορία της δυτικής επιστήμης" (εκδ. Ροπή), η Susan Wise Bauer μας ξεναγεί στα μονοπάτια της ανάπτυξης της σύγχρονης επιστήμης, ένα πεδίο το οποίο, όπως διαπιστώνουμε σε περιόδους κρίσης, μετατρέπεται σε έναν δημόσιο διάλογο απ’όπου είτε λείπουν οι ειδικοί, είτε ακόμα χειρότερα, είναι όλοι ειδικοί.

Στα σπίτια της αμαρτίας – χθες και σήμερα

Η Εύα Νικολαΐδου επιχειρεί μια έρευνα για το φαινόμενο της πορνείας από την αρχαιότητα έως σήμερα στο "Στα σπίτια της αμαρτίας – χθες και σήμερα" (εκδ. Κάκτος). Ο επιστήμονας Γκέοργκ Κρίστοφ Λίχτενμπεργκ μας παροτρύνει να βρούμε τον δικό μας δρόμο μέσα στα ξένα πράγματα, "ώστε να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε εμείς οι ίδιοι, να μιλάμε εμείς οι ίδιοι" αλλά και "να υπάρχουμε εμείς οι ίδιοι". Η συνέχεια στο "Έτη φωτός", από τα σημειωματάρια του Γκέοργκ Κρίστοφ Λίχτενμπεργκ (εκδ. Κέδρος). Είναι η διαφάνεια (στην πολιτική, στις σχέσεις, στην κοινωνία) ηθική αρετή και πολιτικό αγαθό; Το "Η διαφάνεια και οι κριτές της" του Στέφανου Γερουλάνου (εκδ. Πόλις) ανατρέχει σε μια εποχή που αντιμετώπισε τη διαφάνεια με καχυποψία.

Δελτάρια (Zettel)

Οι εκδόσεις Νεφέλη μας φέρνουν το βιβλίο "Μύθοι Αισώπου" με σχόλια της Ροδούλας Παππά και εικονογράφηση του Κώστα Μαρκόπουλου. Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφόρησαν πρόσφατα τα "Δελτάρια (Zettel)" του πολύ ιδιαίτερου φιλοσόφου Λούντβιχ Βίττγκενσταϊν. Πρόκειται για έκδοση που δίνει μια πολυπρισματική εικόνα της φιλοσοφικής σκέψης του και της συνήθειάς του να θέτει ερωτήματα τα οποία αφήνει αναπάντητα, καλώντας ταυτόχρονα τον αναγνώστη να σκεφτεί ασυνήθιστες καταστάσεις οι οποίες διανοίγουν, ωστόσο, νέες κατευθύνσεις σκέψης και κυρίως ριζικές αναθεωρήσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ ΗΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Αθήνα, την Αργολίδα και την Κρήτη για την ΑμεΑ Αμερικανίδα, Ellen Stohl, και τους συνοδούς της.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Φεστιβάλ "Καλοκαίρι στην Αθήνα": Παράταση ανοιχτής πρόσκλησης

Κοινό και καλλιτέχνες θα μοιραστούν εμπειρίες πολιτισμού και καλοκαιρινής ψυχαγωγίας, στις 7 δημοτικές κοινότητες της πόλης.

Όσα θα δούμε στην Τεχνόπολη τον Μάιο

Athens Music Week, συναυλίες, εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και το 23o Athens Jazz είναι μερικά απ' όσα περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα.

Η ομάδα CoHab μάς καλεί στον συνεργατικό διαγωνισμό νέων για την συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.

Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Μάιο στο Athens Book Space

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας.

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαΐου για τον διαγωνισμό "Πρασινίζουμε το Γκρίζο"

Οι κάτοικοι καλούνται να μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές, να τις φωτογραφίσουν και να τις μοιραστούν στην ιστοσελίδα organizationearth.org.

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.