Διαδικτυακός κύκλος σεμιναρίων για την Μικρασιατική Καταστροφή: Ηλίας Μαγκλίνης και Τάσος Σακελλαρόπουλος σε πρώτο πλάνο

Τι οδήγησε την Ελλάδα στην μεγάλη εκστρατεία και τι προηγήθηκε αυτής; Πώς ανετράπη η νικηφόρα πορεία και φτάσαμε στην πυρκαγιά της Σμύρνης; Τι ακολούθησε μετά την καταστροφή; Ένα ψύχραιμο βλέμμα στο παρελθόν με κύριο εργαλείο τις μαρτυρίες ανώνυμων πρωταγωνιστών, στις οθόνες σας.

Μικρασιατική καταστροφή


Η πανδημία ναι μεν επισκιάζει ακάθεκτη τις δραστηριότητες και το ηθικό μας, ύστερα από δύο χρόνια πεισματάρικης παρουσίας, αλλά μιας και κάθε bucket list νέας χρονιάς οφείλει να έχει ως στόχο λίγη περισσότερη αισιοδοξία, εστιάζουμε στα θετικά, όπως είναι το γεγονός ότι με τη μετάβαση όλων μας στη διαδικτυακή σφαίρα απαλείφονται οι γεωγραφικές αποστάσεις κι έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε δρώμενα, που ειδάλλως θα χάναμε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σεμινάρια από τα Μελένια Λεμόνια που τρέχει ο λαλίστατος κι ανέκαθεν διαυγής στις απόψεις του Θανάσης Τριαρίδης, τα οποία επιλέγοντας την εναλλακτική της ιντερνετικής οδού όλους αυτούς τους μήνες, έχουν αποκτήσει κοινό απ’ όλη την Ελλάδα και πραγματικά ζούνε μια δεύτερη ζωή.

Στα προσεχώς βρίσκεται ένας κύκλος σεμιναρίων με δύο μάχιμες φωνές του δημοσιογραφικού και του ιστορικού λόγου αντίστοιχα: ο Ηλίας Μαγκλίνης, ο οποίος είναι αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ένθετου "Τέχνες και Γράμματα" της κυριακάτικης Καθημερινής, καθώς και συγγραφές, και ο γνωστός ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη (συνεπιμελήθηκε την μεγάλη έκθεση που οργάνωσε πέρσι το μουσείο για το 1821) Τάσος Σακελλαρόπουλος παίρνουν τα ηνία σε μια σειρά έξι δίωρων διαδικτυακών συναντήσεων με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο κύκλος ξεκινάει στις 26 Ιανουαρίου. 

Μικρασιατική καταστροφή

"Μικρά Ασία 1919-1922: Εκατό χρόνια από την Καταστροφή που στοίχειωσε την Ελλάδα", είναι ο τίτλος του σεμιναριακού κύκλου, με τον υπότιτλο να συμπληρώνει τη φράση "Αφηγήσεις, μαρτυρίες, πρόσωπα: η μακροϊστορία και η μικροϊστορία μιας εθνικής τραγωδίας". Επ’ αφορμή της επετείου από την ολέθρια κατακλείδα της μικρασιατικής εκστρατείας που επέφερε τον ξεριζωμό σε 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, οι δύο ομιλητές προσεγγίζουν από διαφορετική οπτική γωνία το γεγονός που σημάδεψε τη συλλογική μνήμη.

"Δεν θα είναι έξι σεμινάρια θρήνου ή αγιογραφίας αλλά μια συνολική διαδρομή αναστοχασμού των μοιραίων αποφάσεων και των σφαλμάτων που οδήγησαν από την θριαμβευτική παρέλαση του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων στην προκυμαία της Σμύρνης τον Μάιο του 1919 στην καταστροφή της Σμύρνης και την εκτέλεση των Έξι το φθινόπωρο του 1922", αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο. "Και συνάμα θα είναι η προσπάθεια μιας συνολικής θεώρησης για το πώς και κατά πόσο η εγχάραξη της Μικρασιατικής Καταστροφής διαμόρφωσε την σύγχρονη νεοελληνική ταυτότητα". Διότι ερχόμενοι οι Έλληνες στα νέα τους εδάφη, αποτέλεσαν μοιραία μοχλό για μια σειρά εξελίξεων, ανακατατάξεων και αλλαγών, των οποίων τα κληροδοτήματα είναι αναγνώσιμα έως και σήμερα.

Τι οδήγησε την Ελλάδα στην μεγάλη εκστρατεία και τι προηγήθηκε αυτής; Πώς εξελίχθηκε η επέλαση των ελληνικών στρατευμάτων και πώς ανετράπη τελικά η πορεία των πραγμάτων, μέχρι την πυρκαγιά της Σμύρνης και το δράμα της Προκυμαίας; Τι ακολούθησε μετά την καταστροφή; Ένα ψύχραιμο βλέμμα στο παρελθόν με κύριο εργαλείο τις μαρτυρίες ανώνυμων πρωταγωνιστών, στις οθόνες σας.

Το συνολικό κόστος για την παρακολούθηση του κύκλου ανέρχεται στα € 40. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο θάνατός του πρόεκυψε λίγο πριν την επίσημη λήξη της θητείας του στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2023

Μάριο Ντεσιάτι: Ο νικητής του λογοτεχνικού βραβείου Strega 2022 έρχεται στην Αθήνα

O συγγραφέας του μυθιστορήματος Ασυμβίβαστοι (πρωτ.τίτλος Spartiati), που τιμήθηκε με τη μεγαλύτερη λογοτεχνική διάκριση στην Ιταλία, θα επισκεφθεί την Αθήνα, για να παρουσιάσει το βιβλίο του.

Αναψυκτήρια σε 75 αρχαιολογικούς χώρους ενισχύουν την οικονομία των εμπειριών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

Ρεπορτάζ: Τι περιμένουμε στο μέλλον από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της ΔΑΚ, η Τεχνόπολη μας εξηγεί το όραμα και τους στόχους για το μέλλον της πρώτης, προκειμένου να συνεχίσει τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της.

Η μικρασιατική μνήμη στα "Αόρατα Δεσμά" του Ευάγγελου Σαχπέρογλου

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάττων.

Έργα αποκατάστασης για το Αναψυκτήριο στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας

Το νέο κτίριο θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων για το επίσημο έτος τίτλου της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO

Η απόφαση της UNESCO για την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023.