Διαδικτυακός κύκλος σεμιναρίων για την Μικρασιατική Καταστροφή: Ηλίας Μαγκλίνης και Τάσος Σακελλαρόπουλος σε πρώτο πλάνο

Τι οδήγησε την Ελλάδα στην μεγάλη εκστρατεία και τι προηγήθηκε αυτής; Πώς ανετράπη η νικηφόρα πορεία και φτάσαμε στην πυρκαγιά της Σμύρνης; Τι ακολούθησε μετά την καταστροφή; Ένα ψύχραιμο βλέμμα στο παρελθόν με κύριο εργαλείο τις μαρτυρίες ανώνυμων πρωταγωνιστών, στις οθόνες σας.

Μικρασιατική καταστροφή


Η πανδημία ναι μεν επισκιάζει ακάθεκτη τις δραστηριότητες και το ηθικό μας, ύστερα από δύο χρόνια πεισματάρικης παρουσίας, αλλά μιας και κάθε bucket list νέας χρονιάς οφείλει να έχει ως στόχο λίγη περισσότερη αισιοδοξία, εστιάζουμε στα θετικά, όπως είναι το γεγονός ότι με τη μετάβαση όλων μας στη διαδικτυακή σφαίρα απαλείφονται οι γεωγραφικές αποστάσεις κι έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε δρώμενα, που ειδάλλως θα χάναμε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σεμινάρια από τα Μελένια Λεμόνια που τρέχει ο λαλίστατος κι ανέκαθεν διαυγής στις απόψεις του Θανάσης Τριαρίδης, τα οποία επιλέγοντας την εναλλακτική της ιντερνετικής οδού όλους αυτούς τους μήνες, έχουν αποκτήσει κοινό απ’ όλη την Ελλάδα και πραγματικά ζούνε μια δεύτερη ζωή.

Στα προσεχώς βρίσκεται ένας κύκλος σεμιναρίων με δύο μάχιμες φωνές του δημοσιογραφικού και του ιστορικού λόγου αντίστοιχα: ο Ηλίας Μαγκλίνης, ο οποίος είναι αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ένθετου "Τέχνες και Γράμματα" της κυριακάτικης Καθημερινής, καθώς και συγγραφές, και ο γνωστός ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη (συνεπιμελήθηκε την μεγάλη έκθεση που οργάνωσε πέρσι το μουσείο για το 1821) Τάσος Σακελλαρόπουλος παίρνουν τα ηνία σε μια σειρά έξι δίωρων διαδικτυακών συναντήσεων με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο κύκλος ξεκινάει στις 26 Ιανουαρίου. 

Μικρασιατική καταστροφή

"Μικρά Ασία 1919-1922: Εκατό χρόνια από την Καταστροφή που στοίχειωσε την Ελλάδα", είναι ο τίτλος του σεμιναριακού κύκλου, με τον υπότιτλο να συμπληρώνει τη φράση "Αφηγήσεις, μαρτυρίες, πρόσωπα: η μακροϊστορία και η μικροϊστορία μιας εθνικής τραγωδίας". Επ’ αφορμή της επετείου από την ολέθρια κατακλείδα της μικρασιατικής εκστρατείας που επέφερε τον ξεριζωμό σε 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, οι δύο ομιλητές προσεγγίζουν από διαφορετική οπτική γωνία το γεγονός που σημάδεψε τη συλλογική μνήμη.

"Δεν θα είναι έξι σεμινάρια θρήνου ή αγιογραφίας αλλά μια συνολική διαδρομή αναστοχασμού των μοιραίων αποφάσεων και των σφαλμάτων που οδήγησαν από την θριαμβευτική παρέλαση του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων στην προκυμαία της Σμύρνης τον Μάιο του 1919 στην καταστροφή της Σμύρνης και την εκτέλεση των Έξι το φθινόπωρο του 1922", αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο. "Και συνάμα θα είναι η προσπάθεια μιας συνολικής θεώρησης για το πώς και κατά πόσο η εγχάραξη της Μικρασιατικής Καταστροφής διαμόρφωσε την σύγχρονη νεοελληνική ταυτότητα". Διότι ερχόμενοι οι Έλληνες στα νέα τους εδάφη, αποτέλεσαν μοιραία μοχλό για μια σειρά εξελίξεων, ανακατατάξεων και αλλαγών, των οποίων τα κληροδοτήματα είναι αναγνώσιμα έως και σήμερα.

Τι οδήγησε την Ελλάδα στην μεγάλη εκστρατεία και τι προηγήθηκε αυτής; Πώς εξελίχθηκε η επέλαση των ελληνικών στρατευμάτων και πώς ανετράπη τελικά η πορεία των πραγμάτων, μέχρι την πυρκαγιά της Σμύρνης και το δράμα της Προκυμαίας; Τι ακολούθησε μετά την καταστροφή; Ένα ψύχραιμο βλέμμα στο παρελθόν με κύριο εργαλείο τις μαρτυρίες ανώνυμων πρωταγωνιστών, στις οθόνες σας.

Το συνολικό κόστος για την παρακολούθηση του κύκλου ανέρχεται στα € 40. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Φεστιβάλ "Καλοκαίρι στην Αθήνα": Παράταση ανοιχτής πρόσκλησης

Κοινό και καλλιτέχνες θα μοιραστούν εμπειρίες πολιτισμού και καλοκαιρινής ψυχαγωγίας, στις 7 δημοτικές κοινότητες της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Όσα θα δούμε στην Τεχνόπολη τον Μάιο

Athens Music Week, συναυλίες, εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και το 23o Athens Jazz είναι μερικά απ' όσα περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα.

Η ομάδα CoHab μάς καλεί στον συνεργατικό διαγωνισμό νέων για την συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.

Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Μάιο στο Athens Book Space

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας.

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαΐου για τον διαγωνισμό "Πρασινίζουμε το Γκρίζο"

Οι κάτοικοι καλούνται να μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές, να τις φωτογραφίσουν και να τις μοιραστούν στην ιστοσελίδα organizationearth.org.

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.

Πολ Όστερ: Ο καπνός εξαφανίζεται

Ο συγγραφέας Πολ Όστερ έφυγε από τη ζωή την τελευταία μέρα του Απρίλη. Ήταν εβδομήντα επτά χρονών.