Διαδικτυακός κύκλος σεμιναρίων για την Μικρασιατική Καταστροφή: Ηλίας Μαγκλίνης και Τάσος Σακελλαρόπουλος σε πρώτο πλάνο

Τι οδήγησε την Ελλάδα στην μεγάλη εκστρατεία και τι προηγήθηκε αυτής; Πώς ανετράπη η νικηφόρα πορεία και φτάσαμε στην πυρκαγιά της Σμύρνης; Τι ακολούθησε μετά την καταστροφή; Ένα ψύχραιμο βλέμμα στο παρελθόν με κύριο εργαλείο τις μαρτυρίες ανώνυμων πρωταγωνιστών, στις οθόνες σας.

Μικρασιατική καταστροφή


Η πανδημία ναι μεν επισκιάζει ακάθεκτη τις δραστηριότητες και το ηθικό μας, ύστερα από δύο χρόνια πεισματάρικης παρουσίας, αλλά μιας και κάθε bucket list νέας χρονιάς οφείλει να έχει ως στόχο λίγη περισσότερη αισιοδοξία, εστιάζουμε στα θετικά, όπως είναι το γεγονός ότι με τη μετάβαση όλων μας στη διαδικτυακή σφαίρα απαλείφονται οι γεωγραφικές αποστάσεις κι έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε δρώμενα, που ειδάλλως θα χάναμε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σεμινάρια από τα Μελένια Λεμόνια που τρέχει ο λαλίστατος κι ανέκαθεν διαυγής στις απόψεις του Θανάσης Τριαρίδης, τα οποία επιλέγοντας την εναλλακτική της ιντερνετικής οδού όλους αυτούς τους μήνες, έχουν αποκτήσει κοινό απ’ όλη την Ελλάδα και πραγματικά ζούνε μια δεύτερη ζωή.

Στα προσεχώς βρίσκεται ένας κύκλος σεμιναρίων με δύο μάχιμες φωνές του δημοσιογραφικού και του ιστορικού λόγου αντίστοιχα: ο Ηλίας Μαγκλίνης, ο οποίος είναι αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ένθετου "Τέχνες και Γράμματα" της κυριακάτικης Καθημερινής, καθώς και συγγραφές, και ο γνωστός ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη (συνεπιμελήθηκε την μεγάλη έκθεση που οργάνωσε πέρσι το μουσείο για το 1821) Τάσος Σακελλαρόπουλος παίρνουν τα ηνία σε μια σειρά έξι δίωρων διαδικτυακών συναντήσεων με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο κύκλος ξεκινάει στις 26 Ιανουαρίου. 

Μικρασιατική καταστροφή

"Μικρά Ασία 1919-1922: Εκατό χρόνια από την Καταστροφή που στοίχειωσε την Ελλάδα", είναι ο τίτλος του σεμιναριακού κύκλου, με τον υπότιτλο να συμπληρώνει τη φράση "Αφηγήσεις, μαρτυρίες, πρόσωπα: η μακροϊστορία και η μικροϊστορία μιας εθνικής τραγωδίας". Επ’ αφορμή της επετείου από την ολέθρια κατακλείδα της μικρασιατικής εκστρατείας που επέφερε τον ξεριζωμό σε 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, οι δύο ομιλητές προσεγγίζουν από διαφορετική οπτική γωνία το γεγονός που σημάδεψε τη συλλογική μνήμη.

"Δεν θα είναι έξι σεμινάρια θρήνου ή αγιογραφίας αλλά μια συνολική διαδρομή αναστοχασμού των μοιραίων αποφάσεων και των σφαλμάτων που οδήγησαν από την θριαμβευτική παρέλαση του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων στην προκυμαία της Σμύρνης τον Μάιο του 1919 στην καταστροφή της Σμύρνης και την εκτέλεση των Έξι το φθινόπωρο του 1922", αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο. "Και συνάμα θα είναι η προσπάθεια μιας συνολικής θεώρησης για το πώς και κατά πόσο η εγχάραξη της Μικρασιατικής Καταστροφής διαμόρφωσε την σύγχρονη νεοελληνική ταυτότητα". Διότι ερχόμενοι οι Έλληνες στα νέα τους εδάφη, αποτέλεσαν μοιραία μοχλό για μια σειρά εξελίξεων, ανακατατάξεων και αλλαγών, των οποίων τα κληροδοτήματα είναι αναγνώσιμα έως και σήμερα.

Τι οδήγησε την Ελλάδα στην μεγάλη εκστρατεία και τι προηγήθηκε αυτής; Πώς εξελίχθηκε η επέλαση των ελληνικών στρατευμάτων και πώς ανετράπη τελικά η πορεία των πραγμάτων, μέχρι την πυρκαγιά της Σμύρνης και το δράμα της Προκυμαίας; Τι ακολούθησε μετά την καταστροφή; Ένα ψύχραιμο βλέμμα στο παρελθόν με κύριο εργαλείο τις μαρτυρίες ανώνυμων πρωταγωνιστών, στις οθόνες σας.

Το συνολικό κόστος για την παρακολούθηση του κύκλου ανέρχεται στα € 40. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εκθεσιακό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Τεχνόπολη

Η έκθεση εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" και του project ερμηνείας μαρτυριών προσφύγων από τη Μικρά Ασία από μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/05/2022

Διαδικτυακό σεμινάριο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στη Μεσόγειο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνδιοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία και Κύπρο.

Δύο παραστάσεις που εμπνέονται από την ελληνική Ιστορία

Μαθαίνουμε περισσότερα για τον Όθωνα και την Αμαλία στον Πύργο Βασιλίσσης, ενώ μαρτυρίες προσφύγων από τη Μικρά Ασία μας περιμένουν στο θέατρο 104.

"Άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στην Αθήνα": Ο συγγραφέας Νίκος Ανδριώτης μιλάει για τα επακόλουθα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία", συνεχίζει τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή δίνοντας έμφαση στην άφιξη των προσφύγων το φθινόπωρο του 1922 στον Πειραιά.

Τον Φώτη Κόντογλου "επισκέπτεται" το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία τιμά έναν από τους σημαντικότερους και επιδραστικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα.

"Συναντήσεις με Θέα" με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με τον διακεκριμένο δημοσιογράφο και συγγραφέα Μπρους Κλαρκ, στο πλαίσιο κύκλου εκδηλώσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή.

Νέες εκδόσεις ξεκινάνε μια συζήτηση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το βιβλιοπωλείο Public και οι Εκδόσεις Πατάκη φιλοξενούν με αφορμή τρεις νέες κυκλοφορίες μια ενδιαφέρουσα συνάντηση.