Ο δήμος Ηρακλείου απέκτησε τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα – Πότε θα δούμε ηλεκτρικά λεωφορεία ευρέως στην Αθήνα;

Λεωφορεία Αθήνα


Πρόσσω ολοταχώς για ηλεκτροκίνηση κινείται η πρωτεύουσα της χώρας, συγχρονίζοντας τους στόχους της με τις πράσινες επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυνηγώντας τα αντίστοιχα κονδύλια. Η είδηση είχε προκύψει στα μέσα της περασμένης χρονιάς, όταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι η Αθήνα θα γίνει η ευρωπαϊκή πόλη με τη μεγαλύτερη αναλογία ηλεκτρικών λεωφορείων, δηλώνοντας ότι μέσα στο 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δοκιμαστικές διαδικασίες, οι διαγωνισμοί κι οι λοιπές προϋποθέσεις ώστε να δούμε τα πρώτα 100% ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας συγκοινωνίας στους δρόμους της πόλης. 

Είναι αθόρυβα, οικολογικά κι η σύγχρονη αισθητική τους τα κάνει να μοιάζουν σαν να ξεπρόβαλλαν από το μέλλον, ειδικά εάν τα συγκρίνει κανείς με τον κύριο όγκο του συγκοινωνιακού στόλου του ΟΑΣΑ, που είναι γερασμένος και προβληματικός. Αυτή την έκπληξη πρόκειται να συναντήσουν μπροστά τους τις επόμενες ημέρες οι δημότες του δήμου Ηρακλείου Αττικής, αφού μόλις ολοκληρώθηκε το πρώτο μεγάλο βήμα: με χρήματα που εξασφάλιση από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" του Υπουργείου Εσωτερικών, η δημοτική αρχή προχωρά στην αγορά επτά νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τις ανάγκες του δήμου. Έτσι ο δήμος Ηρακλείου γίνεται το πρώτο παράδειγμα προς μίμηση της Αθήνας που σε τοπικό επίπεδο δίνει μια πρόγευση απ’ την νέα κανονικότητα των αστικών μεταφορών που ετοιμάζεται.

Αναλυτικότερα, με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ ο δήμος πρόκειται να αγοράσει το επόμενο διάστημα δύο ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα, ένα ηλεκτρικό μικρό φορτηγό κλειστού τύπου, ένα ηλεκτρικό όχημα πολλαπλών χρήσεων, ένα ηλεκτρικό όχημα καθαριστικό δρόμων, ένα ηλεκτρικό λεωφορείο καθώς κι ένα ηλεκτρικό φορτηγό απορριμματοφόρο. Με τη χρηματοδότηση καλύπτεται επίσης ένας σταθμός ηλεκτρικής φόρτισης για τα οχήματα, ενώ ένα ξεχωριστό αίτημα που έχει κατατεθεί προς χρηματοδότηση αφορά συγκεκριμένα στους σταθμούς ηλεκτρικής φόρτισης, το οποίο και αναμένεται να εγκριθεί άμεσα.

"Ο Δήμος κάνει την αρχή και προσπαθεί να δώσει το παράδειγμα της μετεξέλιξης για το πώς πρέπει να μετακινούμαστε στο μέλλον", δήλωσε ο δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος. "Η ηλεκτροκίνηση είναι μια λύση για να απαντήσουμε στο πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας, περισσότερο όμως στην κλιματική αλλαγή που συντελείται στον πλανήτη. Πόσο μάλλον όταν, παράλληλα, ενισχύουμε την υποδομή του Δήμου, αυξάνουμε τις υπηρεσίες προς τον δημότη, βελτιώνουμε τον χρόνο ανταπόκρισης στα προβλήματα".

Ηλεκτροκίνηση

Πότε θα δούμε ηλεκτρικά λεωφορεία ευρέως στην Αθήνα;

Από παράταση σε παράταση πηγαίνει ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια του ηλεκτροκίνητου στόλου που θα καλύψει τις ανάγκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις 18 Ιανουαρίου έχει τεθεί πλέον η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων, που έχει κινητοποιήσει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες κατασκευής αστικών λεωφορείων σε Ευρώπη και Κίνα, με το ποσό των 383,4 εκατ. ευρώ να είναι ακόμη υπό διεκδίκηση. Από τα 770 λεωφορεία –τα περισσότερα αμιγώς ηλεκτρικά και με φυσικό αέριο– που πρόκειται να παραδοθούν, η μεγάλη πλειοψηφία (2/3) θα διατεθεί στην πρωτεύουσα, με το χρονοδιάγραμμα να αναφέρει πλέον ότι θα ενταχθούν στο δίκτυο συγκοινωνιών το διάστημα 2023-2024.

Ωστόσο, ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη δηλώσει με πράξεις τη στροφή του προς την ηλεκτροκίνηση. Ως γνωστόν, το μεγάλο στοίχημα της μετάβασης είναι η δημιουργία ενός επαρκούς δικτύου κάλυψης για όσους χρησιμοποιούν τέτοιου είδους οχήματα.

Γι’ αυτό και ένα από τα επιτεύγματα στην εκπνοή της περασμένης χρονιάς ήταν η ανακοίνωση ότι η Αθήνα διαθέτει πλέον το μεγαλύτερο δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων: μέσω του προγράμματος "Υιοθέτησε την πόλη σου", ο Δήμος Αθηναίων συνεργάστηκε με την εταιρία Protergia κι έλαβε ως δωρεά όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, θέτοντας σε λειτουργία είκοσι πέντε σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα. Προς ενθάρρυνση των οδηγών, μάλιστα, οι φορτιστές διατίθενται σε αυτή την πρώτη φάση δωρεάν στους πολίτες(για ένα χρόνο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας στο κέντρο της Αθήνας μαρτυρά τη φρίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η έκθεση με τίτλο "Ο πόλεμος που δεν έπρεπε να είχε γίνει" καταδεικνύει μέσα από τα 57 στιγμιότυπα τις φρικαλεότητες του πολέμου, το δράμα των αμάχων που είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται, αλλά και τις γενναίες και αδιάκοπες προσπάθειές τους να αντισταθούν στην καταστροφή, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου.

16/05/2022

Ξεκινά η υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα "Όλη η Πόλη μια Σκηνή"

Για την κατάρτιση του προγράμματος και προκειμένου να ενισχυθούν η καλλιτεχνική παραγωγή και οι άνθρωποι του πολιτισμού, ο Δήμος Αθηναίων θα εντάξει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στο πρόγραμμα του.

Ξεκίνησαν τα σεμινάρια επιμόρφωσης βοηθών παραγωγής από το Δήμο Αθηναίων και τη NBCUniversal

Οι δύο φορείς εγκαινίασαν τα προγράμματα που στοχεύουν στην προετοιμασία μας νέας γενιάς εργαζομένων στον κινηματογράφο.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων απένειμε το "Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών" στον Βασιλιά των Βέλγων Φίλιππο

Κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, ο κ. Μπακογιάννης υποδέχθηκε τον Βασιλιά των Βέλγων στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, τονίζοντας ότι η παρουσία του στην Αθήνα αποτελεί το επιστέγασμα της εξαιρετικής σχέσης, μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου.

Ιστορικές περιηγήσεις, εικαστικές εμπειρίες και ξεχωριστοί περίπατοι στις "Αθηναϊκές Διαδρομές" του Μαΐου

Πέντε συναρπαστικές διαδρομές, "ξετυλίγονται" αυτόν τον Μάιο σε διαφορετικά σημεία της πόλης, στο πλαίσιο της δράσης "Αθηναϊκές Διαδρομές" που υλοποιεί το "Athens Culture Net" του Δήμου Αθηναίων.

Γεφυρώνεται η συνεργασία Αθήνας-Βοστώνης για την τόνωση του τουρισμού

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης συναντήθηκε στη Βοστώνη με τη Δήμαρχο Μισέλ Γου στο πλαίσιο πρωτοβουλίας αδελφοποίησης της Αθήνας και της Βοστώνης.