Ο δήμος Ηρακλείου απέκτησε τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα – Πότε θα δούμε ηλεκτρικά λεωφορεία ευρέως στην Αθήνα;

Λεωφορεία Αθήνα


Πρόσσω ολοταχώς για ηλεκτροκίνηση κινείται η πρωτεύουσα της χώρας, συγχρονίζοντας τους στόχους της με τις πράσινες επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυνηγώντας τα αντίστοιχα κονδύλια. Η είδηση είχε προκύψει στα μέσα της περασμένης χρονιάς, όταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι η Αθήνα θα γίνει η ευρωπαϊκή πόλη με τη μεγαλύτερη αναλογία ηλεκτρικών λεωφορείων, δηλώνοντας ότι μέσα στο 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δοκιμαστικές διαδικασίες, οι διαγωνισμοί κι οι λοιπές προϋποθέσεις ώστε να δούμε τα πρώτα 100% ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας συγκοινωνίας στους δρόμους της πόλης. 

Είναι αθόρυβα, οικολογικά κι η σύγχρονη αισθητική τους τα κάνει να μοιάζουν σαν να ξεπρόβαλλαν από το μέλλον, ειδικά εάν τα συγκρίνει κανείς με τον κύριο όγκο του συγκοινωνιακού στόλου του ΟΑΣΑ, που είναι γερασμένος και προβληματικός. Αυτή την έκπληξη πρόκειται να συναντήσουν μπροστά τους τις επόμενες ημέρες οι δημότες του δήμου Ηρακλείου Αττικής, αφού μόλις ολοκληρώθηκε το πρώτο μεγάλο βήμα: με χρήματα που εξασφάλιση από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" του Υπουργείου Εσωτερικών, η δημοτική αρχή προχωρά στην αγορά επτά νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τις ανάγκες του δήμου. Έτσι ο δήμος Ηρακλείου γίνεται το πρώτο παράδειγμα προς μίμηση της Αθήνας που σε τοπικό επίπεδο δίνει μια πρόγευση απ’ την νέα κανονικότητα των αστικών μεταφορών που ετοιμάζεται.

Αναλυτικότερα, με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ ο δήμος πρόκειται να αγοράσει το επόμενο διάστημα δύο ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα, ένα ηλεκτρικό μικρό φορτηγό κλειστού τύπου, ένα ηλεκτρικό όχημα πολλαπλών χρήσεων, ένα ηλεκτρικό όχημα καθαριστικό δρόμων, ένα ηλεκτρικό λεωφορείο καθώς κι ένα ηλεκτρικό φορτηγό απορριμματοφόρο. Με τη χρηματοδότηση καλύπτεται επίσης ένας σταθμός ηλεκτρικής φόρτισης για τα οχήματα, ενώ ένα ξεχωριστό αίτημα που έχει κατατεθεί προς χρηματοδότηση αφορά συγκεκριμένα στους σταθμούς ηλεκτρικής φόρτισης, το οποίο και αναμένεται να εγκριθεί άμεσα.

"Ο Δήμος κάνει την αρχή και προσπαθεί να δώσει το παράδειγμα της μετεξέλιξης για το πώς πρέπει να μετακινούμαστε στο μέλλον", δήλωσε ο δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος. "Η ηλεκτροκίνηση είναι μια λύση για να απαντήσουμε στο πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας, περισσότερο όμως στην κλιματική αλλαγή που συντελείται στον πλανήτη. Πόσο μάλλον όταν, παράλληλα, ενισχύουμε την υποδομή του Δήμου, αυξάνουμε τις υπηρεσίες προς τον δημότη, βελτιώνουμε τον χρόνο ανταπόκρισης στα προβλήματα".

Ηλεκτροκίνηση

Πότε θα δούμε ηλεκτρικά λεωφορεία ευρέως στην Αθήνα;

Από παράταση σε παράταση πηγαίνει ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια του ηλεκτροκίνητου στόλου που θα καλύψει τις ανάγκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις 18 Ιανουαρίου έχει τεθεί πλέον η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων, που έχει κινητοποιήσει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες κατασκευής αστικών λεωφορείων σε Ευρώπη και Κίνα, με το ποσό των 383,4 εκατ. ευρώ να είναι ακόμη υπό διεκδίκηση. Από τα 770 λεωφορεία –τα περισσότερα αμιγώς ηλεκτρικά και με φυσικό αέριο– που πρόκειται να παραδοθούν, η μεγάλη πλειοψηφία (2/3) θα διατεθεί στην πρωτεύουσα, με το χρονοδιάγραμμα να αναφέρει πλέον ότι θα ενταχθούν στο δίκτυο συγκοινωνιών το διάστημα 2023-2024.

Ωστόσο, ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη δηλώσει με πράξεις τη στροφή του προς την ηλεκτροκίνηση. Ως γνωστόν, το μεγάλο στοίχημα της μετάβασης είναι η δημιουργία ενός επαρκούς δικτύου κάλυψης για όσους χρησιμοποιούν τέτοιου είδους οχήματα.

Γι’ αυτό και ένα από τα επιτεύγματα στην εκπνοή της περασμένης χρονιάς ήταν η ανακοίνωση ότι η Αθήνα διαθέτει πλέον το μεγαλύτερο δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων: μέσω του προγράμματος "Υιοθέτησε την πόλη σου", ο Δήμος Αθηναίων συνεργάστηκε με την εταιρία Protergia κι έλαβε ως δωρεά όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, θέτοντας σε λειτουργία είκοσι πέντε σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα. Προς ενθάρρυνση των οδηγών, μάλιστα, οι φορτιστές διατίθενται σε αυτή την πρώτη φάση δωρεάν στους πολίτες(για ένα χρόνο).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

HoReCa Empowered: Η τέλεια δόση εμπειρίας, γνώσης και πάθους

Το διαδραστικό πρόγραμμα της Coca-Cola Τρία Έψιλον επιστρέφει ανανεωμένο, για να προσφέρει νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης σε παλιούς και νέους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/03/2024

Διαλέξεις στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και Απογεύματα Ποίησης στο "Café Merlin"

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής "Β. & Μ. Θεοχαράκη" διοργανώνει σειρά διαλέξεων, απογεύματα ποίησης καθώς και μια βραδιά αφιερωμένη στο σινεμά.

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Χαρταετοί, χορός και πολλή μουσική σε ένα εορταστικό διήμερο με ελεύθερη είσοδο.

Τσικνοπέμπτη στα Αγνοmarket

Στα Αγνοmarket-meat θα βρείτε τη μεγαλύτερη ποικιλία κρεάτων και λαχταριστούς κρεατομεζέδες για όλα τα γούστα.

Απόκριες στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Μουσικοθεατρικά δρώμενα και παραδοσιακά γαϊτανάκια ετοιμάζει ο δήμος για τις ημέρες της Αποκριάς.

ΥΠΠΟ: Αναβαθμίζεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ολύνθου σε επίπεδο φωτισμού και υποδομών ασφάλειας

Με τη βελτίωση των υποδομών αναβαθμίζεται αισθητικά και λειτουργικά ο αρχαιολογικός χώρος της Κεντρικής Μακεδονίας, που φιλοξενεί ποικίλες εκδηλώσεις κατά τους θερινούς μήνες.

Η Αθήνα των συγγραφέων | Πέτρος Μάρκαρης: "Στην Κυψέλη επιβιώνει μέχρι σήμερα η νοοτροπία της μεσοαστικής συνοικίας"

Ο Πέτρος Μάρκαρης μας υποδέχτηκε στο σπίτι του και μας μίλησε για τη σχέση του με την πόλη, την αγάπη του για τον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης όπου κατοικεί, τις νύχτες άλλων εποχών, καθώς και πώς προέκυψε ο δημοφιλέστατος αστυνόμος Χαρίτος.