Ο δήμος Ηρακλείου απέκτησε τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα – Πότε θα δούμε ηλεκτρικά λεωφορεία ευρέως στην Αθήνα;

Λεωφορεία Αθήνα


Πρόσσω ολοταχώς για ηλεκτροκίνηση κινείται η πρωτεύουσα της χώρας, συγχρονίζοντας τους στόχους της με τις πράσινες επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυνηγώντας τα αντίστοιχα κονδύλια. Η είδηση είχε προκύψει στα μέσα της περασμένης χρονιάς, όταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι η Αθήνα θα γίνει η ευρωπαϊκή πόλη με τη μεγαλύτερη αναλογία ηλεκτρικών λεωφορείων, δηλώνοντας ότι μέσα στο 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δοκιμαστικές διαδικασίες, οι διαγωνισμοί κι οι λοιπές προϋποθέσεις ώστε να δούμε τα πρώτα 100% ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας συγκοινωνίας στους δρόμους της πόλης. 

Είναι αθόρυβα, οικολογικά κι η σύγχρονη αισθητική τους τα κάνει να μοιάζουν σαν να ξεπρόβαλλαν από το μέλλον, ειδικά εάν τα συγκρίνει κανείς με τον κύριο όγκο του συγκοινωνιακού στόλου του ΟΑΣΑ, που είναι γερασμένος και προβληματικός. Αυτή την έκπληξη πρόκειται να συναντήσουν μπροστά τους τις επόμενες ημέρες οι δημότες του δήμου Ηρακλείου Αττικής, αφού μόλις ολοκληρώθηκε το πρώτο μεγάλο βήμα: με χρήματα που εξασφάλιση από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" του Υπουργείου Εσωτερικών, η δημοτική αρχή προχωρά στην αγορά επτά νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τις ανάγκες του δήμου. Έτσι ο δήμος Ηρακλείου γίνεται το πρώτο παράδειγμα προς μίμηση της Αθήνας που σε τοπικό επίπεδο δίνει μια πρόγευση απ’ την νέα κανονικότητα των αστικών μεταφορών που ετοιμάζεται.

Αναλυτικότερα, με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ ο δήμος πρόκειται να αγοράσει το επόμενο διάστημα δύο ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα, ένα ηλεκτρικό μικρό φορτηγό κλειστού τύπου, ένα ηλεκτρικό όχημα πολλαπλών χρήσεων, ένα ηλεκτρικό όχημα καθαριστικό δρόμων, ένα ηλεκτρικό λεωφορείο καθώς κι ένα ηλεκτρικό φορτηγό απορριμματοφόρο. Με τη χρηματοδότηση καλύπτεται επίσης ένας σταθμός ηλεκτρικής φόρτισης για τα οχήματα, ενώ ένα ξεχωριστό αίτημα που έχει κατατεθεί προς χρηματοδότηση αφορά συγκεκριμένα στους σταθμούς ηλεκτρικής φόρτισης, το οποίο και αναμένεται να εγκριθεί άμεσα.

"Ο Δήμος κάνει την αρχή και προσπαθεί να δώσει το παράδειγμα της μετεξέλιξης για το πώς πρέπει να μετακινούμαστε στο μέλλον", δήλωσε ο δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος. "Η ηλεκτροκίνηση είναι μια λύση για να απαντήσουμε στο πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας, περισσότερο όμως στην κλιματική αλλαγή που συντελείται στον πλανήτη. Πόσο μάλλον όταν, παράλληλα, ενισχύουμε την υποδομή του Δήμου, αυξάνουμε τις υπηρεσίες προς τον δημότη, βελτιώνουμε τον χρόνο ανταπόκρισης στα προβλήματα".

Ηλεκτροκίνηση

Πότε θα δούμε ηλεκτρικά λεωφορεία ευρέως στην Αθήνα;

Από παράταση σε παράταση πηγαίνει ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια του ηλεκτροκίνητου στόλου που θα καλύψει τις ανάγκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις 18 Ιανουαρίου έχει τεθεί πλέον η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων, που έχει κινητοποιήσει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες κατασκευής αστικών λεωφορείων σε Ευρώπη και Κίνα, με το ποσό των 383,4 εκατ. ευρώ να είναι ακόμη υπό διεκδίκηση. Από τα 770 λεωφορεία –τα περισσότερα αμιγώς ηλεκτρικά και με φυσικό αέριο– που πρόκειται να παραδοθούν, η μεγάλη πλειοψηφία (2/3) θα διατεθεί στην πρωτεύουσα, με το χρονοδιάγραμμα να αναφέρει πλέον ότι θα ενταχθούν στο δίκτυο συγκοινωνιών το διάστημα 2023-2024.

Ωστόσο, ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη δηλώσει με πράξεις τη στροφή του προς την ηλεκτροκίνηση. Ως γνωστόν, το μεγάλο στοίχημα της μετάβασης είναι η δημιουργία ενός επαρκούς δικτύου κάλυψης για όσους χρησιμοποιούν τέτοιου είδους οχήματα.

Γι’ αυτό και ένα από τα επιτεύγματα στην εκπνοή της περασμένης χρονιάς ήταν η ανακοίνωση ότι η Αθήνα διαθέτει πλέον το μεγαλύτερο δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων: μέσω του προγράμματος "Υιοθέτησε την πόλη σου", ο Δήμος Αθηναίων συνεργάστηκε με την εταιρία Protergia κι έλαβε ως δωρεά όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, θέτοντας σε λειτουργία είκοσι πέντε σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα. Προς ενθάρρυνση των οδηγών, μάλιστα, οι φορτιστές διατίθενται σε αυτή την πρώτη φάση δωρεάν στους πολίτες(για ένα χρόνο).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος το Πάσχα γιορτάστε με ξεχωριστά δώρα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.

Η ιδρύτρια του The Meet Market εξηγεί πώς δημιούργησε μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές αγορές

Ενόψει του πασχαλινού Meet Market στην Τεχνόπολη, η εμπνεύστριά του Alison Δαμιανού, μιλά για τους στόχους και τις προκλήσεις της αγοράς που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα events του ελληνικού κοινού, αλλά και όσα θα δούμε στο easter edition της αγοράς στις 27 και 28 Απριλίου.

Το Meet Market έρχεται με πασχαλινή διάθεση στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Το #EasterEdition του The Meet Market καλεί το αθηναϊκό κοινό να ανακαλύψει πάνω από 150 εκθέτες με μοναδικά προϊόντα, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή.

Ιστορίες βιοεπιστήμης στο Athens Science Festival 2024

Ομιλίες, διαδραστικά workshops και εκθέματα για όλες τις ηλικίες, συνθέτουν "Ιστορίες αλλαγής" με επίκεντρο τις Επιστήμες (της) Ζωής, στο επετειακό ASF.

"Ξέρεις από ίντερνετ; 60+": Το επιτυχημένο workshop επιστρέφει με νέο κύκλο μαθημάτων στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το επιτυχημένο εργαστήριο ψηφιακής ενδυνάμωσης δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους άνω των 60 ετών να ανακαλύψουν τον ψηφιακό κόσμο και να αναπτύξουν νέες, απόλυτα χρήσιμες δεξιότητες.

Το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Υπουργείου Πολιτισμού

Στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση και η αξιοποίηση της πολιτιστικής δραστηριότητας ως μέσου ενδυνάμωσης και διατήρησης της ψυχικής υγείας.