Στο Ελληνικό ιδρύεται το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων – Παρουσιάστηκε το σχέδιο ανέγερσης

Το εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα που συμβολικά θα φέρει τη ψυχή των Ποντίων πρόκειται να στεγάζει τον τοπικό ποντιακό σύλλογο και τη βιβλιοθήκη του, όπως και το μουσείο που σήμερα βρίσκεται στην πλατεία των Σουρμένων. Μια κιβωτός μνήμης οικοδομείται για τους ομογενείς.

Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων


Τόπος προσφυγικός, μπολιασμένος με τα όνειρα και τις ελπίδες ανθρώπων που ξεριζώθηκαν απ’ τα πάτρια εδάφη τους, αποτελεί το παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, γεγονός το οποίο έρχεται να υπογραμμίσει διαφυλάσσοντας την ιστορική μνήμη η ανέγερση ενός νέου μεγάρου με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και συμβολικό χαρακτήρα στη μνήμη των απανταχού Ποντίων, όπως παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης", παρουσία υπουργών βουλευτών αλλά και της Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Σε ένα οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το κράτος και με το κόστος κατασκευής να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο Σπύρος Λάτσης και η Lamda Development, κατόπιν αποδοχής του σχετικού αιτήματος που τέθηκε από τον δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού, αναμένεται σε βάθος τριών χρόνων να παραδοθεί το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων. Εκεί πρόκειται να στεγαστεί ο τοπικός ποντιακός σύλλογος, η βιβλιοθήκη του, το μουσείο που σήμερα βρίσκεται στην πλατεία των Σουρμένων, ενώ έχουν προβλεφθεί χώροι για συνέδρια και εκδηλώσεις.

Ως κιβωτός και συνδετικός κρίκος του ποντιακού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο μέλλει να λειτουργεί ο νεοσύστατος οργανισμός, επουλώνοντας το τραύμα που σημειώθηκε έναν αιώνα πριν, όταν το 1922 Πόντιοι και Θράκες εκδιώχθηκαν από την Μικρά Ασία. "Δεν είναι μόνο η καταγωγή που καθιστά τους Ποντίους τον κρίκο που ενώνει τη σύγχρονη Ελλάδα μ’ έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας", ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου στην εκδήλωση, "δεν είναι μόνο το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα που διατήρησε την ιωνική μελωδικότητα κι ακούγεται ακόμα στα τραγούδια και τα παραμύθια τους, η ιδιαίτερη μουσική τους, οι δυναμικοί χοροί τους, η τοπική γαστρονομία που επιβιώνει στα οικογενειακά τραπέζια· είναι το πάθος με το οποίο διατηρούν την ποντιακή ταυτότητά τους".

Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων

Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων

Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου έχει αναλάβει αφιλοκερδώς το γνωστό γραφείο Doxiadis Assossiates, ο Γιάννης Παζιάνος, με τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Τσούλο, με προτεραιότητα να αποτυπωθεί αισθητικά στο χώρο η ψυχή των Ποντίων. Κατά πώς φάνηκε από τα φωτορεαλιστικά πλάνα, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό ανάπτυγμα που μέλλει να ανεβάσει περαιτέρω την αξία της περιοχής, συν τη μεγάλη ανάπλαση της Lamda Development που τελείται στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Το κτίριο προσομοιάζει στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Σουμελά, ενώ μπροστά του θα υπάρχει μια στρογγυλή πλατεία προς τιμήν του πυρρίχιου χορού, καθώς και μια έκταση που θα αφεθεί κενή, ως σύμβολο για το κενό που άφησαν οι 353 αδικοχαμένες ψυχές των Ελληνοποντίων.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το Μουσείο Ακρόπολης αφηγείται ιστορίες για την εργασία στην αρχαία Αθήνα

Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου περιμένουν τους επισκέπτες να απαντήσουν στα ερωτήματα και να ανακαλύψουν τον κόσμο της εργασίας στην αρχαία Αθήνα αλλά και τα πρόσωπα πίσω από τις αριστουργηματικές δημιουργίες που επιβίωσαν έως τις μέρες μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2023

2023 Ελευσίς: Οι καλλιτεχνικοί συντελεστές και το όραμα της τελετής έναρξης

Δέκα από τους βασικούς σχεδιαστές του πολυμεσικού προγράμματος για την τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μας μιλούν για τις εμπνεύσεις και τα στοιχεία που ενσωμάτωσαν στα επιμέρους πρότζεκτ τους.

Η πρώην Βιοτεχνία Ελληνικών Μαντηλιών μεταμορφώνεται

Το ΥΠΠΟΑ δημιουργεί πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο παραδοσιακής τυποβαφικής τέχνης στο ιστορικό κτήριο του τυποβαφικού εργαστηρίουκ, στο Μεταξουργείο.

Η ώρα της Ελευσίνας: Μιλήσαμε με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και τον Chris Baldwin όσο η πόλη βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό

Λίγες μέρες έμειναν για την πολυαναμενόμενη αυλαία των εκδηλώσεων του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πριν κατηφορίσουμε για Ελευσίνα, όμως, μιλήσαμε με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, γενικό καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης, και τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Chris Baldwin, για το όραμά τους αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά το σχεδιασμό του καλλιτεχνικού προγράμματος και τη διοργάνωση της πλούσιας διήμερης τελετής έναρξης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Μπαζάρ βινυλίων στην Τεχνόπολη

Δύο αγαπημένα μπαζάρ στο κέντρο της Αθήνας, μια νέα έκθεση στη Στέγη και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 28/1 έως 3/2.

Σειρά εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.