Feeling "μητροπολιτική αλεγκρία" στην Πανεπιστημίου & Βουκουρεστίου γωνία

Λίγο πριν το 2022 η ευχή για τη νέα χρονιά δεν μπορεί να είναι άλλη από την επιστροφή της ζωής μας στην κανονικότητα.

Christmas in Panepistimiou

Από τον Νίκο Κοντόπουλο

Αφήνω πίσω μου την, ελαφρώς μαδημένη λόγω έργων μετρό, Πλατεία Κολωνακίου και κατηφορίζω την Κανάρη προς Ακαδημίας. Θέλω να περάσω λίγο από το Attica και μετά να προλάβω το τραπέζι στο Nolan. Είμαι στην προσωπική μου comfort zone. Σε εκείνη τη στιγμή στο χώρο και στο χρόνο που νιώθω πως όλα είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε. Ο χρόνος είναι Σάββατο και ο χώρος ξεκινάει από την γωνία Καψάλη και Ηροδότου στο Κολωνάκι και φτάνει μέχρι τη Βουλής και Απόλλωνος -ίσως και Ηπίτου- στο Σύνταγμα. 

Χριστούγεννα στην Πανεπιστημίου

Σήμερα όλα είναι όπως θα έπρεπε. Το concept "ημέρες Χριστουγέννων σε πρωτεύουσα του Δυτικού Πολιτισμού” σε πλήρη εφαρμογή. Με μια υπερβολή κάπως στα φωτάκια βέβαια -φωτάκια παντού- και μια έξτρα αλεγκρία, διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Δεν ήταν όλα τα Χριστούγεννα έτσι… Τουλάχιστον όχι σε αυτή τη γειτονιά... Κατεβαίνω την Κριεζώτου και η Πανεπιστημίου ήδη λάμπει στο βάθος. Επιλέγω να μην στρίψω στη Βαλαωρίτου και να μην πάω από την έτσι κι αλλιώς λαμπερή Βουκουρεστίου, αλλά να συνεχίσω στην Κριεζώτου, έναν δρόμο που τα τελευταία πολλά χρόνια σκοτείνιαζε πολύ στη γωνία με την Πανεπιστημίου. Τώρα το ακριβώς αντίθετο. Αγόρια με σφιχτοδεμένα κασκόλ και κορίτσια με μεσάτα καμηλό παλτό μπαινοβγαίνουν αδιάκοπα στο Athens Capital και τα συν αυτώ καινούρια μαγαζιά.

Χριστούγεννα Αθήνα 2021

Κάτω από τον έναστρο ουρανό της Πανεπιστημίου χάνομαι μέσα σε ένα πολύβουο και καλοντυμένο -θα πω για τα δεδομένα της Αθήνας- πλήθος. Τεράστια η αλλαγή σε σχέση με κάποια χρόνια πριν. Η μετακίνηση των glitterati από το Κολωνάκι εδώ φαίνεται πως είναι οριστική. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι αυτή την εσωτερική μετανάστευση έχουν βέβαια το Attica και το Zonars’ τότε, Athenée σήμερα. O Χρύσανθος Πανάς μίλησε πρώτος για #athensrevival χρόνια πριν, αναλαμβάνοντας το ιστορικό Zonars’ και σήμερα, αυτό το Σάββατο του Δεκεμβρίου, έχω να πω ότι η revival έχει όντως συμβεί. Είναι πραγματικά revived όλη αυτή η περιοχή του κέντρου που σφύζει από ζωή και -το σημαντικότερο- όχι μόνο τις ώρες που είναι τα μαγαζιά ανοιχτά. Πέρασα το προηγούμενο Σαββατόβραδο αργά και δεν πίστευα αυτό που γινόταν στο Athenée. Μουσικές, negroni με "εσάνς πανετόνε”, κέφι, μπρίο, πολύ ωραία αντρικά trainers -σπάνιο και αυτό στην Αθήνα- χαρά, γενικότερα μια πολύ ευπρόσδεκτη, μητροπολιτική αλεγκρία. 

Χριστούγεννα Αθήνα 2021

Η δυναμική, το vibe της περιοχής εξελίσσεται, μεταβάλλεται με απίστευτες ταχύτητες. Πληροφορήθηκα για παράδειγμα ότι η Στοά Σπυρομήλιου αυτό το χειμώνα "είναι ελαφρώς πεσμένη. Τουλάχιστον κάποιες ώρες, θα δεις”. Έτσι με ενημέρωσε ένας από τους glitterati που λέγαμε πιο πριν με πολύ καλές κεραίες και εντυπωσιακά αστικά αντανακλαστικά. Τον ακούω τον συγκεκριμένο, όμως τώρα που τη διασχίζω δεν βλέπω κάποια "ελαφριά πτώση”. Τα shopping bags Cartier, Hermès κλπ βρίσκονται στη θέση τους στις πολυθρόνες των εστιατορίων, τα dragon rolls έχουν σερβιριστεί και τα prosecco αφρίζουν στα τραπεζάκια του Clemente. Μια κάποια κανονικότητα έχει εγκαθιδρυθεί.

Χριστούγεννα Αθήνα 2021

Περνάω απέναντι τη Σταδίου για να βγω Κολοκοτρώνη και να πάρω τη Βουλής μέχρι το Nolan. Παλιότερα θα έστριβα αριστερά για την Πλατεία Συντάγματος, τώρα όμως θέλω να περάσω από το Milos στην Κολοκοτρώνη, είναι η ώρα που ξεκινάει το πρώτο seating και θέλω να δω αν έχει αλλάξει και αυτό. Αν πηγαίνουν και άλλοι πια για φαγητό στις 19.00 ή τις 19.30 και όχι μόνο εγώ. Λοιπόν πηγαίνουν. Σίγουρα το Milos είναι μια πολύ σημαντική άφιξη για ολόκληρη την περιοχή. Ένα νέο τοπόσημο έχει προστεθεί, ένας νέος προορισμός που επεκτείνει και προς τα πιο κάτω αυτό το high street vibe και το φέρνει πια στα σύνορα με την barland της Αθήνας. Έχουν να γίνουν πιστεύω εξαιρετικές συναντήσεις και οσμώσεις ανάμεσα στο κοινό του 7 Jokers, του The Bank Job, του 42 από τη μία και του Milos, του Athenée από την άλλη. Ανυπομονώ.    

Και ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η πανδημία εξακολουθεί να βρίσκεται στο φόντο των δραστηριοτήτων μας κάθε μέρα. Η λέξη Omicron έχει γίνει η πιο γνωστή ελληνική λέξη στον πλανήτη και οι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη λαμβάνουν και πάλι έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Λίγο πριν το 2022 η ευχή για τη νέα χρονιά δεν μπορεί να είναι άλλη από την επιστροφή της ζωής μας στην κανονικότητα -με υγεία πάνω απ’ όλα, και να προσέχουμε τηρώντας  πιστά τα τρέχοντα μέτρα προφύλαξης.     
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.

Δεν είχα πού να γράψω: Από την Ντέμπορα Λίβι και το ΚΠΙΣΝ στην Μπανγκόκ

H συγγραφέας Ντέμπορα Λίβι βρέθηκε για μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ WOW.

This is Athens City Festival 2024: Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις στο μεγάλο ανοιξιάτικο φεστιβάλ

Οι περισσότερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαΐου, είναι εμπνευσμένες από την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, μέσα στο Α’ τετράμηνο του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί 2.738 έλεγχοι σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος έναντι 2.506, το 2023.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Πασχαλινές περιηγήσεις σε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα

Όσα ετοιμάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, έναρξη για το This is Athens City Festival και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/4 έως 3/5.

Τι έρχεται τον Μάιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων περιμένει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις, ενώ εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου με το Ωδείο Αθηνών.