Μουσικές Τρίτες στο Τριανόν

Από την Τρίτη 24/2 και επί εννέα συνεχείς Τρίτες η μουσική, η λογοτεχνία και τα εικαστικά αγκαλιάζουν το σινεμά.

Μουσικές Τρίτες στο Τριανόν

Την Τρίτη 24/2 στις 8.00 μ.μ. ανοίγει στο Τριανόν η θεματική σειρά «Πόλις, Πολίτες, Πολιτισμός» που, επί εννέα συνεχείς Τρίτες η μουσική, η λογοτεχνία και τα εικαστικά αγκαλιάζουν με κάποιον τρόπο το σινεμά και συνυπάρχουν με προβολές μοναδικών ταινιών.

Μουσικές Τρίτες στο Τριανόν - εικόνα 1
Jacqueline de Romilly

Σ’ αυτή την πρώτη βραδιά, που τιτλοφορείται «Μνήμη», τιμώνται οι κορυφαίοι ελληνιστές Γάλλοι συγγραφείς Jacques Lacarrière και Jacqueline de Romilly. Ο φιλόσοφος Lacarriere διακρίθηκε για το πάθος που είχε με την Αρχαία Ελλάδα και τη μυθολογία της ενώ η ελληνική καταγωγή της Jacqueline de Romilly ήταν που την ώθησε στο γεμάτο διακρίσεις έργο της στην κλασική φιλολογία. Μέσα από το συγγραφικό σώμα των δύο προκύπτει η «Μνήμη», που έχει τη φιλοσοφική, τη λογοτεχνική και την μουσική της όψη.

Μουσικές Τρίτες στο Τριανόν - εικόνα 2
Jacques Lacarrière

Στην εκδήλωση που γίνεται στο Τριανόν, μια σύντομη αναφορά στο έργο των δυο μεγάλων ελληνιστών συγγραφέων θα κάνει η ερευνήτρια φιλοσοφίας Servanne Jollivet ενώ η ηθοποιός Αγλαΐα Παππά θα διαβάσει αποσπάσματα από έργα τους. Ο μουσικός Μιχάλης Καραβασίλης παρουσιάζει μουσική εμπνευσμένη από το έργο τους παίζοντας Λύρα του Απόλλωνα ενώ θα προβληθούν και βίντεο που αναφέρονται στους δυο συγγραφείς. Στο μουσικό μέρος η Εύα Κοτανίδη ερμηνεύει Πιάφ, Μοντάν, Μπρέλ, Μουστακί, Γκρεκό και Θεοδωράκη με τη συνοδεία του πιανίστα Παντελή Μπενετάτου. Και όλα αυτά συνδυάζονται με την ταινία που ακολουθεί – και που είναι το «Πέρσι στο Μάριενμπαντ» του Αλέν Ρενέ.

Στις επόμενες Τρίτες θα παρακολουθήσουμε αφιερώματα στον σκηνοθέτη Μλανο Ζαχαρία, στους ποιητές Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ και Τίτο Πατρίκιο, στον ζωγράφο Άντη Ιωαννίδη, στο όραμα του Ρήγα Φεραίου κ.ά. [Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, 08:00 μ.μ. Εισιτήρια: 8€, φοιτητικό 6€, Αθηνόραμα club 5€, ανέργων 4€]

Περισσότερες πληροφορίες

«Μνήμη»

  • Μουσική & Λόγος

Αφιέρωμα στους κορυφαίους ελληνιστές Γάλλους συγγραφείς Ζακ Λακαριέρ και Ζακλίν ντε Ρομιγί. Στο μουσικό μέρος η Εύα Κοτανίδη ερμηνεύει τραγούδια των Πιάφ, Μοντάν, Μπρελ, Μουστακί, Γκρεκό, Θεοδωράκη συνοδεία του Παντελή Μπενετάτου στο πιάνο, ενώ ο μουσικός Μιχάλης Καραβασίλης παρουσιάζει μουσική που εγραψε πάνω στο έργο των δύο συγγραφέων παίζοντας λύρα του Απόλλωνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Πασχαλινές περιηγήσεις σε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα

Όσα ετοιμάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, έναρξη για το This is Athens City Festival και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/4 έως 3/5.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
27/04/2024

Τι έρχεται τον Μάιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων περιμένει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις, ενώ εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου με το Ωδείο Αθηνών.

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.