Πώς ήταν ο Παρθενώνας στο πέρασμα των αιώνων

Από τον Πλούταρχο και τον Βιτρούβιο έως τον Εβλιά Τσελεμπή και τους σύγχρονους ταξιδιώτες, στους 25 αιώνες που ορθώνεται στο βράχο της Ακρόπολης, το κτίριο του Παρθενώνα προκαλεί θαυμασμό στους επισκέπτες του. Τι μορφή είχε όμως στο πέρασμα του χρόνου;

Πώς ήταν ο Παρθενώνας στο πέρασμα των αιώνων

Από τον Πλούταρχο και τον Βιτρούβιο έως τον Εβλιά Τσελεμπή και τους σύγχρονους ταξιδιώτες, στους 25 αιώνες που ορθώνεται στο βράχο της Ακρόπολης, το κτίριο του Παρθενώνα προκαλεί θαυμασμό στους επισκέπτες του. Για τους νεότερους μελετητές ωστόσο πολλά σημεία της μορφής αλλά και της ιστορίας του παραμένουν γρίφος. Τι όψη είχε στο πέρασμα του χρόνου δεδομένου ότι κατά καιρούς έχει υποβληθεί σε μικρές ή μεγαλύτερες κτηριακές διαφοροποιήσεις από την αρχική του μορφή, λόγω επισκευών, αλλά και αλλαγών στη χρήση του; Και σε τι συμπεράσματα μπορούμε να οδηγηθούμε σήμερα με δεδομένο ότι οι πληροφορίες που αντλούμε για τη μορφή του από τους αρχαίους συγγραφείς και μεσαιωνικούς περιηγητές είναι συνήθως γενικές και αόριστες μεταφέροντας ελάχιστα στοιχεία για τις μορφολογικές αλλαγές του ίδιου του κτηρίου; Τη Δευτέρα 12/1 (στις 6.30 μ.μ.), η Λένα Λαμπρινού από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης «ξεφυλλίζει» τις κτηριακές πληροφορίες που έχουμε για τον Παρθενώνα μέσω αρχειακών τεκμηρίων (κείμενα και απεικονίσεις), στο πλαίσιο των διαλέξεων που οργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο Θησείο (Ψαρομηλίγκου 22). Η διάλεξη θα παρουσιάσει πληροφορίες από ιστορικές και αρχειακές πηγές, οι οποίες κατευθύνουν και τροφοδοτούν τις γνώσεις μας για την αρχική μορφή και τις μορφικές αλλαγές του κτηρίου κατά τη μακρόχρονη ιστορία του. Η είσοδος είναι ελεύθερη και μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας του συλλόγου.

Περισσότερες πληροφορίες

Κτηριακές πληροφορίες για τον Παρθενώνα μέσω αρχειακών τεκμηρίων - κείμενα και απεικονίσεις

  • Εκδηλώσεις

Η Λ. Λαμπρινού από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης παρουσιάζει πληροφορίες από ιστορικές και αρχειακές πηγές, οι οποίες κατευθύνουν και τροφοδοτούν τις γνώσεις μας για την αρχική μορφή και τις μορφικές αλλαγές του Παρθενώνα κατά τη μακρόχρονη ιστορία του

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Δύο φεστιβάλ για βιβλιοφάγους

Κόμικς και αστυνομικά σε πρώτο πλάνο, ξεχωριστές συναυλίες πιάνου και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 11 έως 17/5.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
11/05/2024

This is Athens City Festival 2024: Πάρτυ, ξεναγήσεις και ψυχαγωγικές δράσεις στη δεύτερη εβδομάδα του φεστιβάλ

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που ετοιμάζει το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης τις επόμενες μέρες.

Σάμος: Θωρακίζεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου

Η μελέτη περιλαμβάνει μέτρα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας τόσο για τον καθεαυτό αρχαιολογικό χώρο όσο και για τα συνολικά οκτώ κτίσματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του περιφραγμένου χώρου.

Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ ΗΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Αθήνα, την Αργολίδα και την Κρήτη για την ΑμεΑ Αμερικανίδα, Ellen Stohl, και τους συνοδούς της.

Φεστιβάλ "Καλοκαίρι στην Αθήνα": Παράταση ανοιχτής πρόσκλησης

Κοινό και καλλιτέχνες θα μοιραστούν εμπειρίες πολιτισμού και καλοκαιρινής ψυχαγωγίας, στις 7 δημοτικές κοινότητες της πόλης.

Όσα θα δούμε στην Τεχνόπολη τον Μάιο

Athens Music Week, συναυλίες, εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και το 23o Athens Jazz είναι μερικά απ' όσα περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα.

Η ομάδα CoHab μάς καλεί στον συνεργατικό διαγωνισμό νέων για την συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.