Athens Science Festival: Επιστήμη για όλους

Πόσα χρόνια θα ζήσουν τα παιδιά μας; Γιατί ένα χρωματιστό σαπούνι βγάζει άσπρο αφρό; Η επιστήμη μπαίνει στην καθημερινότητά μας δια­σκεδαστικά και κατανοητά μέσα από πειράματα και παιχνίδια, διαδραστικά εκθέματα, θεατρικές παραστάσεις και ομιλίες. Να γιατί θα κατηφορίσουμε στο νέο Φεστιβάλ Επιστήμης της Αθήνας στην Τεχνόπολη.

Athens Science Festival: Επιστήμη για όλους

Πόσα χρόνια θα ζήσουν τα παιδιά μας; Πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος; Πόση χημεία χωράει σε ένα κοκτέιλ; Αλλά και γιατί ένα χρωματιστό σαπούνι βγάζει άσπρο αφρό; Από τις 30/4, η επιστήμη μπαίνει στην καθημερινότητά μας δια­σκεδαστικά και κατανοητά μέσα από πειράματα και παιχνίδια, διαδραστικά εκθέματα, θεατρικές παραστάσεις και ομιλίες. Να γιατί θα κατηφορίσουμε στο νέο Φεστιβάλ Επιστήμης της Αθήνας στην Τεχνόπολη.

Athens Science Festival: Επιστήμη για όλους - εικόνα 1
Επιστήμονες και φορείς θα μας μυήσουν στα μυστικά της επιστήμης

Θα μπούμε στο βαθυσκάφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και θα «εξερευνήσουμε» υποθαλάσσια ναυάγια και κοραλλιογενείς υφάλους. Θα ακούσουμε τα «τραγούδια της Γης» που καθημερινά φτάνουν στ’ αφτιά μας, χωρίς όμως να καταφέρνουμε να τα αφουγκραστούμε. Θα αντιληφθούμε πόση ρύπανση έχει η ατμόσφαιρα της Αθήνας χάρη στο σύστημα­ LIDAR, που έγινε γνωστό όταν το χρησιμοποίησαν οι αστροναύτες της αποστολής «Apollo 15».
Θα προκαλέσουμε… σεισμό και θα μάθουμε πώς λειτουργεί το σεισμογραφικό όργανο. Σε πέντε ημέρες δηλαδή και μέσα από τις παρουσιάσεις δεκάδων φορέων και ομάδων, θα «αγγίξουμε» αυτό που για τους περισσότερους από εμάς μοιάζει δυσνόητο και μη προσβάσιμο: την εμπειρία της σύγχρονης επιστήμης και τα επιτεύγματα της έρευνας που αναπτύσσονται σε πανεπιστημιακά κι ερευνητικά ιδρύματα.

Athens Science Festival: Επιστήμη για όλους - εικόνα 2
Το κοινό θα μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στις παρουσιάσεις

Αυτό υπόσχεται το 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας της Αθήνας, που έρχεται στις 30/4-4/5 στην Τεχνόπολη επιδιώκοντας να ενώσει στην καρδιά της πόλης πρωτοβουλίες και δράσεις για την επικοινωνία της επιστήμης, οι οποίες άλλωστε πραγματοποιούνται συχνά με εξαιρετική επιτυχία τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. θυμηθείτε την κοσμοσυρροή στη Βραδιά Ερευνητή στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και στον Δημόκριτο.
«Ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο σύνθετος αλλά και αλληλοεξαρτώμενος», μου έλεγαν οι πρωτεργάτες της προσπάθειας, ο πρόεδρος της κοινωνικής επιχείρησης SciCo για την εκλαΐκευση της επιστήμης Θοδωρής Αναγνωστόπουλος και η διευθύντρια του τμήματος Προγραμμάτων και Συνεργασιών στο Βρετανικό Συμβούλιο Αναστασία Ανδρίτσου. «Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από πλήθος πληροφοριών, τεχνολογικών ανακαλύψεων, εφευρέσεων αλλά και ηθικών διλημμάτων που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση της τεχνολογίας.

Athens Science Festival: Επιστήμη για όλους - εικόνα 3
Το φεστιβάλ θα έχει δράσεις για κάθε ηλικία

Το Athens Science Festival έρχεται να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον κόσμο μας καλύτερα, να αναδείξει το εύρος της έρευνας και της καινοτομίας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, να εμπνεύσει τους μαθητές να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χώρο, να αναδείξει το ρόλο του ερευνητή στην κοινωνία αλλά και την ψυχαγωγική και δημιουργική πλευρά της επιστήμης και της τεχνολογίας». Και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό, αν όχι συνδέοντας την επιστήμη με την ίδια τη ζωή μας, με τη διατροφή, την υγεία, την ανακύκλωση και με θέματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, από μια… παιδική ερώτηση του τύπου «γιατί ο ουρανός είναι μπλε;» μέχρι την πρόθεσή μας να κατανοήσουμε τις ετικέτες των καλλυντικών (τη δράση των χημικών που περιέχουν).
Χωρισμένο σε τρεις ζώνες και αφιερωμένο σε ποικίλα γνωστικά πεδία (από την αειφόρο ανάπτυξη και την αστρονομία στα μαθηματικά και στη χημεία), το φεστιβάλ θα έχει δράσεις για όλους. Όσοι περάσετε οικογενειακώς από το Γκάζι, σημειώστε ψηλά στη λίστα σας την ολοήμερη­ ζώνη για να επιδοθούν τα παιδιά σε διαδραστικά πειράματα, να δουν το μονοθέσιο της Formula 1 του Πανεπιστημίου Πατρών, να νιώσουν μικροί επιστήμονες παρατηρώντας οργανισμούς μέσω μικροσκοπίων ή να ανακαλύψουν παίζοντας, με την καθοδήγηση ειδικών, πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Athens Science Festival: Επιστήμη για όλους - εικόνα 4
Τα διαδραστικά πειράματα δεν λείπουν

Σε αυτήν τη ζώνη δίνουν το «παρών» με ιντριγκαδόρικο υλικό για ανακαλύψεις, μεταξύ άλλων, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, ο Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Η μεσημεριανή ζώνη, με τη συμβολή του CAID, είναι αφιερωμένη σε βραβευμένα επιστημονικά ντοκιμαντέρ, ενώ η απογευματινή, σχεδιασμένη για ενήλικους κι εφήβους, φέρνει ομιλίες και συζητήσεις με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων καθώς και δρώμενα τέχνης κι επιστήμης. Τι ξεχωρίζουν στα οπωσδήποτε για την ατζέντα μας; Debates που εξετάζουν το αν τα γονίδια ή το περιβάλλον επηρεάζουν το χαρακτήρα μας, τα ταμπού της υπογονιμότητας, το αν υπάρχει υψηλή τεχνολογία στην Ελλάδα, το ρόλο των εμβολίων αλλά και τη μακροζωία.
Την ομιλία του ακαδημαϊ­κού Δημήτρη Νανόπουλου για τις τελευταίες ανακαλύψεις της αστρονομίας αλλά και του διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης Στέφανου Τραχανά «Το φάντασμα της όπερας - μια αλληγορία για την επιστήμη». Επίσης, τις συζητήσεις-καφενεία της επιστήμης «Και όμως ο εγκέφαλος αναγεννάται» (με τον Παναγιώτη Πολίτη) και «Μουσική και ζωγραφική στο Διάστημα» (με τον Ιωάννη Δαγκλίδη) καθώς και τις επιστημονικές παραστάσεις θεάτρου, αφήγησης και χοροθεάτρου που θα επιδιώξουν να μας αποκαλύψουν τι σχέση έχει ένα ηλεκτρόνιο με μια σταφίδα. Καλές ανακαλύψεις, λοιπόν.

Περισσότερες πληροφορίες

Athens Science Festival

  • Εκδηλώσεις

Ένα ταξίδι στον κόσμο της επιστήμης, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών κι ερευνητικών ιδρυμάτων και μέσα από σχετικά δρώμενα, πειράματα, θεατρικές παρουσιάσεις, εργαστήρια, προβολές, εκθέσεις, ομιλίες και τους διαγωνισμούς Famelab και School lab

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
02/05/2024

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.