Αρμενίζοντας στο λαϊκό τραγούδι

Ο Βαγγέλης Κορακάκης εμφανίζεται στο μουσικό καφενείο «Στου Στράτου» στήνοντας γλέντια πάνω στην κληρονομιά του λαϊκού τραγουδιού.

Αρμενίζοντας στο λαϊκό τραγούδι

Με στίχους από τη «Σέριφο (Σ’ αυτό το λιμάνι)» και με ένα δικό του κείμενο για τη σημασία του λαϊκού τραγουδιού, ο Βαγγέλης Κορακάκης προλογίζει τις εμφανίσεις του στο μουσικό καφενείο «Στου Στράτου», που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα. Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

Λιμάνι του κόσμου η Ελλάδα από τότε που αντίκρισε το φως της δημιουργίας του κόσμου.
Δύσκολη η μοίρα των ανθρώπων μέσα στους αιώνες και τις περισσότερες φορές άδικη. Μια θεϊκή δύναμη τους έδινε κουράγιο να συνεχίσουν τον αγώνα για επιβίωση, ζητώντας την αποκατάσταση των ονείρων τους, μέχρι που έφτασε η σπορά στις μέρες μας και στα χρόνια που θα έρθουν.
Αυτοί σιγοψιθύρισαν στις ερημιές τον πόνο και την προσμονή που έγινε τραγούδι, χορός, γλέντι και ανάσταση της ελπίδας για τη ζωή. Κάπως έτσι ταξιδεύει το καράβι, με φουρτούνες, με γαλήνη και με αγωνία για τη δικαίωση. Ένα δίπολο ο τόπος μας ανατολής και δύσης κρατώντας γερά το σχοινί για να μη γείρει ούτε από τη μία ούτε από την άλλη μεριά. «Η Ελλάδα ζει από τα μικρά θαύματα», έτσι λέει ο ποιητής.
Έτσι και το λαϊκό μας τραγούδι, ίσως το μεγαλύτερο από τα μικρά θαύματα, ένωσε τη ρίζα μας και έγινε τραγούδι όλων μας. Μαγικό το περιβόλι του, με αριστουργήματα μουσικής και στίχου που θα την έλεγα «λαϊκή ποίηση υψίστου βαθμού».
Μια αλυσίδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η μουσική μας, που έναν από τους πιο γερούς κρίκους έβαλε ο Μάρκος Βαμβακάρης, μέχρι που έφτασε στη μελοποιημένη ποίηση συνοδευόμενη από το μαγικό όργανο, το μπουζούκι.
Με μάγεψε το τραγούδι αυτό. Το αγάπησα από την πρώτη στιγμή, τότε που είδα ένα μπουζούκι σε μια σούστα ενός παλιατζή στην Καισαριανή κάπου το 1965.
Τώρα το αγαπώ περισσότερο.

Στο κυψελιώτικο μουσικό καφενείο, ο Βαγγέλης Κορακάκης εμφανίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο μαζί με τους Βασίλη Κορακάκη, Ανατολή Μαργιόλα, Αλέξανδρο Καμπουράκη, Γιώργο Φουντούκο και Αντώνη Ξηντάρη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.

01/04/2024

"Ο Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει" στο θέατρο Άλσος

Μαζί με τους Βασίλη Δρογκάρη, Ηρακλή Ζάκκα, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Υποδεχόμαστε την άνοιξη στο "Caja de Musica"

Τη σκηνή θα μοιραστούν η Ελένη Κατσούλη με τη Μαρία Αλαμανή, η Πολυξένη Καράκογλου και η νέα female μπάντα της Αθήνας, Très Lalà.

Η αθηνοραματική πλευρά της Έλλης Πασπαλά

H ερμηνεύτρια, που επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για έναν κύκλο εμφανίσεων με σύνθημα "Ανοιξιάτικα βράδια έρχονται", μιλάει στο "α" για τα δικά της αθηναϊκά hot spot.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται τα Σάββατα του Μαρτίου στον club του "Σταυρού του Νότου"

Ο κιθαρίστας μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες του υποδέχεται την άνοιξη στη σκηνή.

Παράταση για τη Νατάσσα Μποφίλιου στο "Vox"

"Κάτι Καίγεται..." στη νέα παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Ο David Morales, ο κορυφαίος DJ και remixer έρχεται στο "Botoxe Athens"

Τη βραδιά θα ανοίξει ο DJ Akylla πριν αναλάβει τα ηνία στα decks ο σούπερ σταρ DJ.