Αρμενίζοντας στο λαϊκό τραγούδι

Ο Βαγγέλης Κορακάκης εμφανίζεται στο μουσικό καφενείο «Στου Στράτου» στήνοντας γλέντια πάνω στην κληρονομιά του λαϊκού τραγουδιού.

Αρμενίζοντας στο λαϊκό τραγούδι

Με στίχους από τη «Σέριφο (Σ’ αυτό το λιμάνι)» και με ένα δικό του κείμενο για τη σημασία του λαϊκού τραγουδιού, ο Βαγγέλης Κορακάκης προλογίζει τις εμφανίσεις του στο μουσικό καφενείο «Στου Στράτου», που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα. Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

Λιμάνι του κόσμου η Ελλάδα από τότε που αντίκρισε το φως της δημιουργίας του κόσμου.
Δύσκολη η μοίρα των ανθρώπων μέσα στους αιώνες και τις περισσότερες φορές άδικη. Μια θεϊκή δύναμη τους έδινε κουράγιο να συνεχίσουν τον αγώνα για επιβίωση, ζητώντας την αποκατάσταση των ονείρων τους, μέχρι που έφτασε η σπορά στις μέρες μας και στα χρόνια που θα έρθουν.
Αυτοί σιγοψιθύρισαν στις ερημιές τον πόνο και την προσμονή που έγινε τραγούδι, χορός, γλέντι και ανάσταση της ελπίδας για τη ζωή. Κάπως έτσι ταξιδεύει το καράβι, με φουρτούνες, με γαλήνη και με αγωνία για τη δικαίωση. Ένα δίπολο ο τόπος μας ανατολής και δύσης κρατώντας γερά το σχοινί για να μη γείρει ούτε από τη μία ούτε από την άλλη μεριά. «Η Ελλάδα ζει από τα μικρά θαύματα», έτσι λέει ο ποιητής.
Έτσι και το λαϊκό μας τραγούδι, ίσως το μεγαλύτερο από τα μικρά θαύματα, ένωσε τη ρίζα μας και έγινε τραγούδι όλων μας. Μαγικό το περιβόλι του, με αριστουργήματα μουσικής και στίχου που θα την έλεγα «λαϊκή ποίηση υψίστου βαθμού».
Μια αλυσίδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η μουσική μας, που έναν από τους πιο γερούς κρίκους έβαλε ο Μάρκος Βαμβακάρης, μέχρι που έφτασε στη μελοποιημένη ποίηση συνοδευόμενη από το μαγικό όργανο, το μπουζούκι.
Με μάγεψε το τραγούδι αυτό. Το αγάπησα από την πρώτη στιγμή, τότε που είδα ένα μπουζούκι σε μια σούστα ενός παλιατζή στην Καισαριανή κάπου το 1965.
Τώρα το αγαπώ περισσότερο.

Στο κυψελιώτικο μουσικό καφενείο, ο Βαγγέλης Κορακάκης εμφανίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο μαζί με τους Βασίλη Κορακάκη, Ανατολή Μαργιόλα, Αλέξανδρο Καμπουράκη, Γιώργο Φουντούκο και Αντώνη Ξηντάρη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

Παράταση για τη Νατάσσα Μποφίλιου στο "Vox"

"Κάτι Καίγεται..." στη νέα παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

26/02/2024

Ο David Morales, ο κορυφαίος DJ και remixer έρχεται στο "Botoxe Athens"

Τη βραδιά θα ανοίξει ο DJ Akylla πριν αναλάβει τα ηνία στα decks ο σούπερ σταρ DJ.

Μιχάλης Ρακιντζής και Κώστας Χαριτοδιπλωμένος σε ένα anti-aging πρόγραμμα

Οι δύο ερμηνευτές συναντιούνται για πρώτη φορά στην σκηνή, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Ποιοι έρχονται στη "Σφίγγα" τις επόμενες μέρες;

Η Κατερίνα Παπουτσάκη, ο Ορφέας Περίδης & Σουσάνα Τρυφιάτη, οι Χρήστος & Γιώργος Μπεσίρης και όσοι θα δούμε ακόμα στη μουσική σκηνή του κέντρου το επόμενο διάστημα.

Ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παναγιώτης Μάργαρης συναντιούνται στο "Caja de musica"

Η μουσική τους παράσταση με τίτλο "2" περιγράφει 2 μουσικούς που ενώνονται με βαθιά εκτίμηση και χημεία αλλά και μια παράσταση - παιχνίδι για τους αιώνιους 2: μουσικούς και κοινό.

"Ανοιξιάτικα βράδια έρχονται" στο θέατρο Άλσος

Η Έλλη Πασπαλά επιστρέφει στο Άλσος όλα τα Σάββατα του Μαρτίου.