Χειμώνας στις μουσικές σκηνές

Σημειώνουμε τα ραντεβού που δεν θέλουμε να χάσουμε και αναρωτιόμαστε προς τα πού θα κινηθεί ένα κοινό που αγαπά το έντεχνο τραγούδι, αλλά έχει περιορίσει τις εξόδους του λόγω κρίσης.

Χειμώνας στις μουσικές σκηνές

Δεν προλάβαμε να πάρουμε ανάσα από το συναυλιακό καλοκαίρι και οι μουσικές σκηνές έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν τις πόρτες τους. Σημειώνουμε στον προγραμματισμό τους για τους επόμενους μήνες τα ραντεβού που δεν θέλουμε να χάσουμε και αναρωτιόμαστε προς τα πού θα κινηθεί ένα κοινό που αγαπά το έντεχνο τραγούδι, αλλά έχει περιορίσει τις εξόδους του λόγω κρίσης.

Χειμώνας στις μουσικές σκηνές - εικόνα 1
Ο Λεωνίδας Μπαλάφας έρχεται σε λίγες μέρες στον «Σταυρό του Νότου»

Μας έχουν μείνει μια-δυο εκκρεμότητες για να ολοκληρώσουμε (καιρού επιτρέποντος!) το έντεχνο συναυλιακό καλοκαίρι, αλλά έχουμε κάνει ήδη τον απολογισμό. Υπήρξαν καλλιτέχνες που είχαν εύκολο το sold out (τρανό παράδειγμα ο Γιάννης Χαρούλης) κι άλλοι που τα βρήκαν σκούρα στην προπώληση και οδηγήθηκαν σε ακυρώσεις. Η αιτία της επιτυχίας ή της αποτυχίας είναι, φυσικά, η κρίση, που αναγκάζει το κοινό να κινείται πολύ προσεκτικά κι επιλεκτικά.

Συνδυαστικά λειτουργεί η δυναμική (εμπορική, καλλιτεχνική) των ονομάτων του έντεχνου τραγουδιού, τα οποία κινούνται τα τελευταία χρόνια.

Συνδυαστικά λειτουργεί η δυναμική (εμπορική, καλλιτεχνική) των ονομάτων του έντεχνου τραγουδιού, τα οποία κινούνται τα τελευταία χρόνια, λόγω του crossover που έχουν κάνει η Μποφίλιου, ο Χαρούλης και η Ζουγανέλη, σε διαφορετικές ταχύτητες: σφαίρα πάνε καμιά εικοσαριά ονόματα. Οι υπόλοιποι ακολουθούν με διαφορετικής έντασης λαχάνιασμα, αλλά ευτυχώς υπάρχει πληθώρα χώρων για να… ξαποστάσουν και να συναντήσουν το κοινό τους.

Στα παραπάνω κολλάμε το προφίλ των μαγαζιών, αυτών που το έχουν διαμορφώσει με τα χρόνια κι αυτών που το προσπαθούν, για να αρχίσουμε να αξιολογούμε τον προγραμματισμό για τους πρώτους μήνες της χειμερινής σεζόν.

Χειμώνας στις μουσικές σκηνές - εικόνα 2

Κι εκεί ανακαλύπτουμε ότι μεγάλες εκπλήξεις δεν υπάρχουν… Η πιο ηχηρή σύμπραξη είναι εκείνη της Ελεωνόρας Ζουγανέλη και της Φωτεινής Βελεσιώτου – ήταν σίγουρο ότι η «Ακτή Πειραιώς», όπου θα συναντηθούν οι δύο παθιασμένες τραγουδίστριες πριν τις γιορτές, θα ακολουθούσε την επιτυχία του κλεισίματος του Γιάννη Χαρούλη την περασμένη σεζόν με κάτι εξίσου δυνατό.

Η «Άνοδος», που έκανε πρόπερσι το (έντεχνο) μπαμ αλλά πέρυσι περιορίστηκε στους Άγαμοι Θύται, θα φιλοξενήσει ξανά τη μουσικο-σατιρική ομάδα, με νέους guests τους Σπύρο Παπαδόπουλο και Κώστα Μακεδόνα. και ο «Βοτανικός» (των ίδιων επιχειρηματιών) θα αλλάξει μουσικό ύφος με τη βοήθεια της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Νίκου Πορτοκάλογλου. Όσο για την «Ιερά Οδό», φαίνεται πως δεν θα απομακρυνθεί μουσικά απ’ το περσινό ύφος της.

Το πρόγραμμα του «Σταυρού του Νότου» μέχρι και τον Οκτώβριο ακολουθεί την επιτυχημένη πεπατημένη – και γιατί να αλλάξει η συνταγή που κερδίζει; Όλοι οι συνήθεις ύποπτοι έχουν αρχίσει να μαζεύονται: ο Χριστόφορος Ζαραλίκος (απ’ αυτή την Παρασκευή) κι ο Δημήτρης Ζερβουδάκης (απ’ αυτό το Σάββατο), ο Λεωνίδας Μπαλάφας (από 8/10), ο Μίλτος Πασχαλίδης (από 24/10) και ο Απόστολος Ρίζος (από 31/10).

Αν και η μουσική παράσταση της Έλλης Πασπαλά και του Vassilikos θα ταίριαζε περισσότερο σε μια λιγότερο νυχτερινή συνθήκη, οι δύο δημιουργικά ανήσυχοι καλλιτέχνες θα πατήσουν το «Play» και φέτος στο «Plus» (από 24/10), ενώ ευπρόσδεκτη είναι η επιστροφή της Φωτεινής Βελεσιώτου και της Λιζέτας Καλημέρη (από 9/10). Πέντε μέρες θα λειτουργεί ο «Σταυρός» και, εκτός από τα προαναφερθέντα, όρεξη να ’χετε να περνάτε για ένα ποτό κι όλο και κάτι ενδιαφέρον θα ανακαλύψετε.

Μεγάλες εκπλήξεις δεν υπάρχουν… Η πιο ηχηρή σύμπραξη είναι εκείνη της Ελεωνόρας Ζουγανέλη και της Φωτεινής Βελεσιώτου στην «Ακτή Πειραιώς» πριν τις γιορτές.

Ο «Ρυθμός Stage», η μουσική σκηνή που έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να αποκεντρώσει το μοντέλο του «Σταυρού», έχει ως κράχτη τον Φίλιππο Πλιάτσικα (από 5/12) και τον Γιώργο Δημητριάδη με πληθώρα guests (2 & 9/11), ενώ στις υπόλοιπες ημερομηνίες οι τόνοι είναι πιο χαμηλοί (Ελένη Δήμου απ’ αυτό το Σάββατο, Νίκος Ανδρουλάκης από 5/11).

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το συνήθως συνεπές «PassPort» δεν έχει ενημερώσει για τα προσεχή σχέδιά του – το σίγουρο είναι ότι το μικρό αδερφάκι του «PassPort Art» ανοίγει με ένα DJ party αυτή την Κυριακή. Αντίθετα, το «Γυάλινο» είναι ετοιμοπόλεμο με Αλκίνοο Ιωαννίδη (από 30/10) και Γιώτα Νέγκα με Θέμη Καραμουρατίδη (από 5/12) στην Κεντρική Σκηνή, ενώ θα δώσει το «Up Stage» στον Δημήτρη Μυστακίδη για να συνεχίσει τις εξερευνήσεις του στις τεχνικές της λαϊκής κιθάρας (από 2/10), καθώς και σε συνεργατικά σχήματα.

Χειμώνας στις μουσικές σκηνές - εικόνα 3

Σε στέκια φιλικά και συμμαζεμένα, όπως το «Μπαράκι της Διδότου», το «Τσάι στη Σαχάρα», η «Ρότα», το «Bookabar» και το «Χαμάμ», περιμένουμε να ακούσουμε ενδιαφέροντα πράγματα. Στο «Χαμάμ», ας πούμε, η σεζόν ξεκινάει με μια γιορτή του λαϊκού τραγουδιού, την οποία έχει επιμεληθεί με μεράκι και επιμορφωτική διάθεση ο Κώστας Μπαλαχούτης. Σ’ αυτό τον κύκλο, με τίτλο «Του χρόνου τα πολύτιμα», θα συμμετάσχουν δεξιοτέχνες του μπουζουκιού και θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Λέκκας (αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο), ο Λάκης Χαλκιάς, η Σοφία Παπάζογλου και η Αφεντούλα Ραζέλη.

Είναι σίγουρο ότι όλο και κάποιος νέος χώρος θα προκύψει. Το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχουν καλλιτέχνες για να μπουν στο live rotation (υπάρχουν και πολλοί μάλιστα), αλλά πώς θα κινηθεί ο κόσμος. Πόσο συχνά θα έχει τη δυνατότητα να βγει; Θα συνεχίσει να συρρέει στους τραγουδιστές-blockbuster; Θα δώσει ευκαιρίες σε νέα ονόματα; Θα ενισχύσει την προσπάθεια των μικρών χώρων; Οι απαντήσεις σύντομα επί (μουσικής) σκηνής.

Περισσότερες πληροφορίες

Σταυρός του Νότου

Φραντζή & Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος
  • Night Life

Σταυρός του Νότου Plus

Φραντζή & Θαρύπου, Νέος Κόσμος
  • Night Life

Σταυρός του Νότου Club

Φραντζή & Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος
  • Night Life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.

01/04/2024

"Ο Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει" στο θέατρο Άλσος

Μαζί με τους Βασίλη Δρογκάρη, Ηρακλή Ζάκκα, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Υποδεχόμαστε την άνοιξη στο "Caja de Musica"

Τη σκηνή θα μοιραστούν η Ελένη Κατσούλη με τη Μαρία Αλαμανή, η Πολυξένη Καράκογλου και η νέα female μπάντα της Αθήνας, Très Lalà.

Η αθηνοραματική πλευρά της Έλλης Πασπαλά

H ερμηνεύτρια, που επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για έναν κύκλο εμφανίσεων με σύνθημα "Ανοιξιάτικα βράδια έρχονται", μιλάει στο "α" για τα δικά της αθηναϊκά hot spot.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται τα Σάββατα του Μαρτίου στον club του "Σταυρού του Νότου"

Ο κιθαρίστας μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες του υποδέχεται την άνοιξη στη σκηνή.

Παράταση για τη Νατάσσα Μποφίλιου στο "Vox"

"Κάτι Καίγεται..." στη νέα παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Ο David Morales, ο κορυφαίος DJ και remixer έρχεται στο "Botoxe Athens"

Τη βραδιά θα ανοίξει ο DJ Akylla πριν αναλάβει τα ηνία στα decks ο σούπερ σταρ DJ.