«Περιβόλι τ’ Ουρανού»: Η μαγεία του λαϊκού ρεπερτορίου

Στο ανακαινισμένο και φιλόξενο ιστορικό πλακιώτικο μαγαζί, ο Μανώλης Λιδάκης κάνει ένα αφιέρωμα σε μεγάλους δημιουργούς και ερμηνευτές, ενώ η Ευτυχία Μητρίτσα είναι μία μικρή αποκάλυψη.

«Περιβόλι τ’ Ουρανού»: Η μαγεία του λαϊκού ρεπερτορίου

«Όταν ήμουν φαντάρος ερχόμουν εδώ και άκουγα τους δασκάλους μου», λέει ο Μανώλης Λιδάκης καλωσορίζοντάς μας στο «Περιβόλι τ’ Ουρανού», που ξανάνοιξε φέτος τις πόρτες του ανακαινισμένο υπό νέα διεύθυνση, και στο μουσικό πρόγραμμα «Τα τραγούδια που με μάγεψαν». Δεν είναι όμως μόνο η επιλογή των τραγουδιών που μεταδίδει μια ιδιαίτερη αύρα. Είναι πρώτα απ’ όλα η προσωπικότητα του Μανώλη Λιδάκη: στιβαρός στην ερμηνεία του και άμεσος στην επικοινωνία με τον κόσμο (αστειεύεται με δυο κυρίες που δεν τον είχαν αναγνωρίσει προηγουμένως στο δρόμο και τώρα τον άκουγαν στο μαγαζί, δέχεται παραγγελιές αλλάζοντας τη ροή του προγράμματος), είναι σταθερή αξία. Χωρίς νοσταλγικές φλυαρίες, αλλά με συνειδητοποιημένο σεβασμό (του μαθητή), «ζωντανεύει» τον Ξυλούρη («Πώς να σωπάσω», «Έβαλε ο θεός σημάδι»), τον Καζαντζίδη («Παράπονο», «Το θολωμένο μου μυαλό») και τον Μπιθικώτση («Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια»), κουβαλώντας την επιρροή τους και στο δικό του ρεπερτόριο, καμία μεγάλη στιγμή του οποίου δεν λείπει από το πρόγραμμα – το νήμα ξετυλίγεται από τον πρώτο δίσκο που έκανε στα 16 του και από το τραγούδι «Ούτε που ρώτησα». Την Ευτυχία Μητρίτσα, μια τραγουδίστρια που ο Λιδάκης λέει ότι «ξεχώρισε και διάλεξε ανάμεσα σε πολλές» για να τον συνοδεύσει σ’ αυτές τις εμφανίσεις, δεν την είχα ξανακούσει ζωντανά: κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον μου με την «έτοιμη», συγκεντρωμένη φωνή της, που έδειξε τις καθηλωτικές δυνατότητές της στο στάνταρ τεστ τού «Καίγομαι» από το «Ρεμπέτικο», αλλά και στην «Αληθινή αγάπη» του Τούντα.

Στα συστατικά που φτιάχνουν μια έξοδο με γλυκιά αύρα προσθέστε τον ίδιο το χώρο. Μετά την ανακαίνισή του, το «Περιβόλι τ’ Ουρανού» αναβιώνει ως κοσμική ταβέρνα από τα παλιά, αλλά χωρίς γραφικότητες και… ξεπέτες (επίσης από τα παλιά). Έχει διακριτικά παλαιοαθηναϊκά διακοσμητικά στοιχεία (κλήματα που αναρριχώνται ζωγραφισμένα στον γκριζομπέζ τοίχο αλλά και σε κρεμασμένα πιάτα, κλασικό art de la table, ασπρόμαυρη διχρωμία στο πλακάκι), σερβίρει φαγητό πολύ πάνω από το μέσο όρο αντίστοιχων χώρων (εμείς δοκιμάσαμε κοψίδια από κόκορα βιολογικής εκτροφής, σπαλομπριζόλα από γουρουνόπουλο ψημένη με χοντρό αλάτι, φρέσκες σαλάτες και βουτυράτο «γιαννιώτικο» γλυκό), προσφέρει μια ευπρεπή λίστα κρασιών και μας περιποιήθηκε με άκρως επαγγελματικό σέρβις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Nightlife

Ο Σπύρος Γραμμένος στο club του "Σταυρού του Νότου"

Μια διαφορετική παράσταση κάθε βδομάδα για καθένα από τα Σάββατα του Απριλίου.

01/04/2024

"Ο Σταύρος Ξαρχάκος προτείνει" στο θέατρο Άλσος

Μαζί με τους Βασίλη Δρογκάρη, Ηρακλή Ζάκκα, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη και Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Υποδεχόμαστε την άνοιξη στο "Caja de Musica"

Τη σκηνή θα μοιραστούν η Ελένη Κατσούλη με τη Μαρία Αλαμανή, η Πολυξένη Καράκογλου και η νέα female μπάντα της Αθήνας, Très Lalà.

Η αθηνοραματική πλευρά της Έλλης Πασπαλά

H ερμηνεύτρια, που επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για έναν κύκλο εμφανίσεων με σύνθημα "Ανοιξιάτικα βράδια έρχονται", μιλάει στο "α" για τα δικά της αθηναϊκά hot spot.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται τα Σάββατα του Μαρτίου στον club του "Σταυρού του Νότου"

Ο κιθαρίστας μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες του υποδέχεται την άνοιξη στη σκηνή.

Παράταση για τη Νατάσσα Μποφίλιου στο "Vox"

"Κάτι Καίγεται..." στη νέα παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Ο David Morales, ο κορυφαίος DJ και remixer έρχεται στο "Botoxe Athens"

Τη βραδιά θα ανοίξει ο DJ Akylla πριν αναλάβει τα ηνία στα decks ο σούπερ σταρ DJ.