Η Imany προσκαλεί την Αθήνα σε μια μυσταγωγική εμπειρία για φωνή και οκτώ τσέλο

Έρχεται να ανανεώσει τους ισχυρούς της δεσμούς με το ελληνικό κοινό (Τετάρτη 25/10, στο «Christmas Theater»), ξαναφέρνοντας στα μέρη μας μια παράσταση που ακόμα συζητιέται, μετά τον περσινό της θρίαμβο.

Imanyntv_front © Eugenio Recuenco

Πάνε 12 χρόνια από την πρώτη φορά που ακούσαμε τη φωνή της Imany (2011), να πλημμυρίζει τα εγχώρια ραδιόφωνα ερμηνεύοντας το "You Will Never Know", το οποίο γνώριζε, παράλληλα, μια μικρή επιτυχία στη Γαλλία, ενώ θα σάρωνε και στη γειτονική μας Ιταλία ή σε χώρες σαν τη Ρωσία. Δεν υπήρξε κανείς μουσικόφιλος, τότε, που να μην ψάξει να μάθει ποια ήταν αυτή η τραγουδίστρια, η οποία, έτσι αβίαστα, ήρθε και ρίζωσε στις προτιμήσεις του κοινού. "Πολλοί δεν το ξέρουν", είπε και η ίδια μιλώντας στο "α", όμως "ήταν στην Ελλάδα που πρωτογεύτηκα τι σημαίνει να έχεις μια νούμερο 1 επιτυχία".

Στα 33 της, τότε, η Nadia Mladjao, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, είχε ήδη διανύσει μια σημαντική διαδρομή ως αθλήτρια και ως μοντέλο στη Νέα Υόρκη, πριν πάρει τη μεγάλη απόφαση να δοκιμαστεί (και) σαν τραγουδοποιός και τραγουδίστρια, υιοθετώντας το εξωτικό ψευδώνυμο "Imany" –λέξη που προέρχεται από τα Σουαχίλι και σημαίνει "πίστη". Άλλωστε η πίστη στις εσώτερες δυνάμεις της ήταν κάτι που τη συντρόφευε σταθερά καθώς μεγάλωνε στην παραθαλάσσια κοινότητα Martigues της νότιας Γαλλίας (κοντά στη Μασσαλία), ως παιδί μεταναστών από τις Κομόρες: ένα αρχιπέλαγος της ανατολικής Αφρικής που (πλην ενός μεγάλου νησιού) ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γαλλία το 1975. 

Imanyntv_01

Τις ρίζες αυτές η Imany ποτέ δεν τις ξέχασε καθώς γινόταν όλο και πιο διάσημη. Όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά, δηλαδή, μπορεί να μη σκέφτεται να κάνει ένα ολόκληρο άλμπουμ με τραγούδια από τις Κομόρες "όμως με ενδιαφέρει να δω αν γίνεται να ανακατέψω τον παραδοσιακό ήχο με τα όσα κάνω". Είναι εκεί, επίσης, όπου πρέπει να αναζητηθεί και η αφετηρία της ακτιβιστικής της δράσης για ίσα ανθρώπινα δικαιώματα, για μια πιο ισορροπημένη συνύπαρξή μας με τη φύση, καθώς και το έντονο ενδιαφέρον της για την καταπολέμηση της ασθένειας της ενδομητρίωσης, χάρη στο οποίο έγινε και πρέσβειρα της οργάνωσης EndoMind Association. "Οι καλλιτέχνες οφείλουμε να λειτουργούμε και λίγο ως ιεραποστόλοι", μας είπε, "αλλιώς, εγώ τουλάχιστον θεωρώ ότι κάτι δεν κατανοούμε για τη φύση της τέχνης".

Imanyntv_03

Αν και λέμε συχνά για το στοιχείο της έκπληξης και για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στα καλλιτεχνικά πράγματα, η Imany το παραγκωνίζει, επιλέγοντας να ξανάρθει στην Αθήνα με τη γνώριμη παράσταση "Voodoo Cello" (Τετάρτη 25/10, στο "Christmas Theater"). Αφενός, δεν της χρειάζεται καμία έκπληξη απέναντι στο ελληνικό κοινό, με το οποίο έχει, πια, σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς: "δεν υπήρχε περίπτωση να μην έρθω, η καριέρα μου άνθισε χάρη στην Ελλάδα", τόνισε με έμφαση στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Αφετέρου, το "Voodoo Cello" είναι μια συναυλία που ακόμα συζητιέται, καθώς όσοι έζησαν αυτή τη μυσταγωγική εμπειρία για φωνή και οκτώ τσέλο πέρυσι τον Μάιο, στην κατάμεστη αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής, δεν έχουν πάψει να τη θυμούνται με ενθουσιασμό, σε κάθε κουβέντα για πρόσφατα θεάματα τα οποία πέτυχαν να αφήσουν αποτύπωμα στη μνήμη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τη βραδιά εκείνη ο κόσμος σηκώθηκε και καταχειροκρότησε όρθιος την Imany.

Imanyntv_02

Ασφαλώς, δεσμοί σαν κι αυτούς που δένουν τη Γαλλίδα τραγουδοποιό με την Ελλάδα δεν προκύπτουν έτσι απλά, στη βάση μιας επιτυχίας που μπορεί να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά στα ερτζιανά, μέσα στα χρόνια. Αντιθέτως, πρόκειται για μια ζωντανή σχέση, η οποία διαρκώς ανανεώνεται. Έτσι, το "Voodoo Cello" (2021) αποτελεί τον νεότερο κρίκο στην αλυσίδα που ξεκίνησε το "You Will Never Know" το 2011 και συνέχισε έπειτα το "Don't Be So Shy" (2015), με τη remix εκδοχή που ποίησαν οι Filatov & Karas να μετατρέπει την Imany σε Ευρωπαία σταρ, στέλνοντάς τη στο νούμερο 1 της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Τουρκίας –και, φυσικά, της Ελλάδας. Εκείνο το καλοκαίρι, ειδικά, αλλά και το επόμενο, το ζήσαμε να αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια στα απανταχού beach bars, όπου ξεσήκωσε ενθουσιώδεις χορούς.

Οι "Voodoo Cello" βραδιές, βέβαια, δεν στηρίζονται σε καινούριο υλικό, αλλά σε έναν ομώνυμο δίσκο διασκευών βασισμένο στη φωνή της, στη δυναμική οκτώ τσέλο και σε μια ανοιχτή προσέγγιση, πέρα από μουσικά είδη και τυχόν προκαταλήψεις. Ο οποίος έκανε άμεσα αίσθηση, όταν κυκλοφόρησε, χάρη στη ματιά της στο "Wonderful Life" του Black, στο "Like A Prayer" της Madonna, στο "Total Eclipse Of The Heart" της Bonnie Tyler, μα και στο "The A Team" του Ed Sheeran ή στο "Take Me To Church" του Hozier: δύο πραγματικά απρόσμενες επιλογές, που ξανάγιναν δημοφιλείς μέσω της οπτικής της. 

Η συνταγή διατηρείται ασφαλώς και στις παραστάσεις, όπου το σετ εμπλουτίζεται και με επιπλέον τραγούδια, γνώριμα από καλλιτέχνες σαν τη Nina Simone, τη Donna Summer, τον Bob Marley ή και τους Radiohead. "Γενικά, προσπάθησα να τραγουδήσω σαν να ήμουν εγώ η δημιουργός του υλικού", μας είπε η Imany, προσθέτοντας "γι' αυτό και λέω ότι από τα τρία στούντιο άλμπουμ μου, είναι το "Voodoo Cello" που λέει περισσότερα για το ποια είμαι: τα περισσότερα από όσα διάλεξα να διασκευάσω είναι εκείνα που γέννησαν μέσα μου την ανάγκη να γίνω τραγουδίστρια". 

Φυσικά, όπως ήδη ξέρουν όσοι τη χάρηκαν πέρυσι στο Μέγαρο, η συναυλία είναι κάτι παραπάνω από μια ζωντανή απόδοση των περιεχομένων του δίσκου. Πάνω στη σκηνή, δηλαδή, στήνεται μια ολόκληρη παράσταση με επίκεντρο τη δημοφιλή ερμηνεύτρια, στηριγμένη σε μια καλά σκηνοθετημένη performance και σε ειδικά σχεδιασμένες χορογραφίες, με τα φώτα και τα επιλεγμένα ρούχα των συντελεστών να βάζουν τις δικές τους πινελιές, ολοκληρώνοντας ένα γοητευτικό σύνολο. Το οποίο, προεκτείνοντας το "Voodoo" του τίτλου κάνει την Imany να προβάλλει μπροστά στα μάτια των θεατών ως σύγχρονη μάγισσα, με τις δυνάμεις της να προέρχονται από τα βάθη της αρχέγονης θηλυκής ενέργειας του κόσμου. "Είναι μια ακολουθία που έχει διάφορα νοήματα", μας αποκάλυψε, "γιατί και η διαδρομή της γέννησής μας είναι παρόμοια, αφού βγαίνουμε στο φως του κόσμου μέσα από το σκοτάδι της μήτρας. Παράλληλα, λειτουργεί και σε συνάφεια με τους καιρούς μας, τώρα ειδικά που μας περιστοιχίζουν πάλι διάφοροι πόλεμοι".

Η ίδια αίσθηση, λοιπόν, αναμένεται τώρα ότι θα σφραγίσει και τη νέα αυτή επίσκεψη της Imany στην Αθήνα, την Τετάρτη 25/10, στο "Christmas Theater". Προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήριά σας, ώστε να απολαύσετε κι εσείς αυτή την εντυπωσιακή "Voodoo Cello" εμπειρία.

Περισσότερες πληροφορίες

Imany

  • Μουσική παράσταση

Έρχεται ξανά με την παράσταση της «Vodoo Cello» για μία φωνή και 8 βιολοντσέλα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

01/05/2024

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.