Συναυλίες σύγχρονης μουσικής: Νέοι και καταξιωμένοι συνθέτες στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η ΕΛΣ παρουσιάζει τρεις μοναδικές συναυλίες σύγχρονης μουσικής, στο πλαίσιο του Κύκλου Εργαστηρίων Σύνθεσης, φέρνοντας στο προσκήνιο νέους και καταξιωμένους συνθέτες.

Κύκλος συναυλιών σύγχρονης μουσικής ΕΛΣ © Γιάννης Αντώνογλου

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τον Κύκλο Συναυλιών Σύγχρονης Μουσικής, στο πλαίσιο του Κύκλου Εργαστηρίων Σύνθεσης της ΕΛΣ, από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Μετά από έναν χρόνο καλλιτεχνικής ζύμωσης, έμπνευσης και πειραματισμού, οι συμμετέχοντες του Κύκλου παρουσιάζουν συνολικά 24 έργα νέων και καταξιωμένων συνθετών, 15 από τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα από αναθέσεις στα μέλη του Κύκλου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος ανήκει στον Τάσο Ρωσόπουλο, με συνεργάτη τον Γιάννη Αγγελάκη, ενώ η μουσική διεύθυνση των συναυλιών είναι του Νίκου Βασιλείου. Την εκτέλεση των έργων αναλαμβάνει το μουσικό σύνολο Ergon Ensemble σε συνεργασία με τους συνθέτες, δημιουργώντας μια ζωντανή και πειραματική εμπειρία σύγχρονης μουσικής.

Ο Κύκλος Εργαστηρίων Σύνθεσης αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία της ΕΛΣ που υποστηρίζει τη νεότερη γενιά συνθετών, ενισχύοντας τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Από τον Σεπτέμβριο του 2024 έως τον Σεπτέμβριο του 2025, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μηνιαίες διήμερες συναντήσεις με εισηγήσεις συνθετών, παρουσιάσεις μουσικών και μαθήματα σύνθεσης, υπό την καθοδήγηση των μεντόρων Γιάννη Αγγελάκη, Νικόλα Τζώρτζη και Δήμητρα Τρυπάνη. Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε από τη συμβολή των Χαράλαμπου Γωγιού, Γιώργου Κουμεντάκη, Περικλή Λιακάκη, Μηνά Μπορμπουδάκη και Ιωσήφ Παπαδάτου.

Κύκλος Εργαστηρίων Σύνθεσης ΕΛΣ
© Γιάννης Αντώνογλου
1η σειρά: Ιάσων Μαρούλης, Γιώργος Βάβουλας, Ισμήνη Μπεκ, Παύλος Κατσιβέλης
2η σειρά: Ανδρέας Τσιάρτας, Ερρίκος Σιδηρόπουλος-Βελίδης

Το πρόγραμμα των συναυλιών

Εικόνες που ανασαίνουν | Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2025, 20:30

Η πρώτη συναυλία του Κύκλου συναυλιών σύγχρονης μουσικής μάς προσκαλεί σε μια ηχητική περιπλάνηση, όπου κάθε έργο αποτυπώνει εικόνες – φυσικές, ψυχικές, φανταστικές. Τα έργα αντλούν έμπνευση από λογοτεχνικά και μυθολογικά τοπία, μετατρέποντας εικόνες της φύσης, της καθημερινότητας και του εσωτερικού κόσμου σε πρωτότυπες ηχητικές αφηγήσεις. Οι ήχοι συνδέονται με απροσδόκητους τρόπους, διαμορφώνοντας εικαστικά και ψυχογραφικά περιβάλλοντα, όπου μικρές μεταβολές και ρευστότητα δημιουργούν ένταση και ενδιαφέρον. Η συναυλία προσκαλεί το κοινό σε ονειρικούς, ποιητικούς και ατμοσφαιρικούς κόσμους, όπου οι ήχοι αποκτούν ζωή, μνήμη και σημασία πέρα από την παραδοσιακή μουσική μορφή, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία ακρόασης και στοχασμού.

Έργα των: Μαργαρίτα Ερμίδου, Παύλου Κατσιβέλη, Μάρως Κωνσταντινοπούλου, Ιάσονα Μαρούλη, Ισμήνης Μπεκ, Ιωσήφ Παπαδάτου, Ερρίκου Σιδηρόπουλου-Βελίδη, Δημήτρη Τερζάκη

Γιάννης Αγγελάκης, Τάσος Ρωσόπουλος
© Γιάννης Αντώνογλου
Γιάννης Αγγελάκης, Τάσος Ρωσόπουλος

Μνήμες που τραγουδούν | Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2025, 20:30

Η δεύτερη συναυλία μάς φέρνει αντιμέτωπους με έργα που συνομιλούν με μνήμες από το παρελθόν: φωνές, τραγούδια, κείμενα, παραδόσεις. Τα έργα χτίζουν γέφυρες ή δημιουργούν ρήγματα, αναδεικνύοντας το παρελθόν ως έναν ζωντανό οργανισμό που τραγουδά και αντηχεί στο παρόν, όχι ως απολίθωμα, αλλά ως υπόσχεση. Κάποια αποδομούν την παραδοσιακή ροή της ιστορίας σε θραύσματα και εναλλασσόμενους ρυθμούς, ενώ άλλα διαπλέκουν ποιητικά κείμενα, παραδοσιακά τραγούδια και σύγχρονες ηχητικές προσεγγίσεις, δημιουργώντας ένα πλούσιο ηχητικό πεδίο. Η συναυλία προσκαλεί το κοινό να στοχαστεί πάνω στην ανεμπόδιστη δύναμη της φαντασίας να επαναπροσδιορίζει το παρελθόν και να μετασχηματίζει τα βιώματα σε νέες αισθητικές εμπειρίες με απροσδόκητους τρόπους.

Έργα των: Γιάννη Αγγελάκη, Γιώργου Βάβουλα, Χαράλαμπου Γωγιού, Μαργαρίτας Ερμίδου, Γιώργου Κουμεντάκη, Δήμητρας Τρυπάνη, Ανδρέα Τσιάρτα

Μορφές που ηχούν | Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2025, 19:30

Η τρίτη συναυλία του Kύκλου στρέφει την προσοχή μας στα φορμαλιστικά και μορφοπλαστικά χαρακτηριστικά του ήχου. Κάθε συνθέτης πλάθει τα υλικά του –το ηχόχρωμα, τον ρυθμό, τις δομές ή τη γλώσσα– και τα μεταμορφώνει σε μηχανισμούς που παράγουν νέα υλικά. Οι συνθέσεις εστιάζουν στη λεπτομέρεια, τη μεταβολή των εσωτερικών δομών και τη σχέση ανάμεσα σε όργανα, φωνές και ήχο, δημιουργώντας μορφές που ζωντανεύουν, αναπνέουν και πάλλονται ως ενιαία σώματα. Κάποιες εξερευνούν κανόνες και διαδικασίες που μεταφέρονται από όργανο σε όργανο, άλλες αντλούν έμπνευση από την επιστήμη ή από φυσικά φαινόμενα, μετατρέποντάς τα σε πρωτότυπες ηχητικές εμπειρίες. Η συναυλία είναι μια πρόσκληση να ακούσουμε τα υλικά των συνθετών όχι απλώς ως μέσο έκφρασης, αλλά ως έναν ζωντανό μηχανισμό δημιουργίας νέων υλικών και, επομένως, νέων, απροσδόκητων εμπειριών.

Έργα των: Γιώργου Βάβουλα, Μάρως Κωνσταντινοπούλου, Περικλή Λιακάκη, Ιάσονα Μαρούλη, Ισμήνης Μπεκ, Μηνά Μπορμπουδάκη, Ερρίκου Σιδηρόπουλου-Βελίδη, Νικόλα Τζώρτζη

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου
Ερμηνεύουν: Νίκη Λαδά (υψίφωνος), Χρήστος Κεχρής (τενόρος)

Συμμετέχει το Ergon Ensemble: Νίκος Νικόπουλος (φλάουτο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Μάνος Βεντούρας (κόρνο), Σπύρος Αρκούδης (τρομπέτα), Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου (τρομπόνι), Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Βασίλης Σούκας (βιολί), Δήμητρα Τριανταφύλλου (βιολί), Κρυσταλία Γαϊτάνου (βιόλα), Αλέξανδρος Μποτίνης (βιολοντσέλο), Δημήτρης Τραυλός (βιολοντσέλο), Νίκος Τσουκαλάς (κοντραμπάσο), Μπάμπης Ταλιαδούρος (κρουστά), Στέφανος Νάσος (πιάνο), Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο).

Συμμετέχει χορικό σύνολο (11/10): Νίκος Ζιάζιαρης, Χρήστος Θάνος, Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Βάλια Καράγιωργα, Μάρω Κωνσταντινοπούλου, Φαίδων Μηλιάδης, Ηρώ Μπέζου, Γιώργος Νικόπουλος, Δήμητρα Τρυπάνη, Ντορίτα Χωραφά.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο Σπύρος Γραμμένος γιορτάζει (ξανά) τον Άγιο Βαλεντίνο

Για ακόμη μια χρονιά, η παράδοση συνεχίζεται με το πιο εορταστικό κλήμα που μόνο ο Γραμμένος ξέρει να φτιάχνει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/01/2026

Η "Ανισόπεδη Ντίσκο" του Pan Pan έγινε διαμαντένια

Ο Pan Pan κατάφερε να κυριαρχήσει στα charts με το πολυπλατινένιο άλμπουμ του, ενώ παρουσίασε τη νέα κυκλοφορία του "Περαστική Μουσική".

Οι Human Touch επιστρέφουν στο Half Note Jazz Club

Την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Ιανουαρίου, για να παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων, το νέο τους άλμπουμ "Colorblind".

Το "Cycle of 4ths" live στα Τζάμια Κρύσταλλα

Η νέα σειρά μουσικών performances με τη συμμετοχή μουσικών της avant-garde πειραματικής σκηνής της Αθήνας επιστρέφει.

Θεαματική επιστροφή της Μαντόνα μέσα από τη νέα καμπάνια του οίκου Dolce & Gabbana

Η Madonna ερμηνεύει για πρώτη φορά στα ιταλικά το "La bambola", το εμβληματικό τραγούδι του 1968 που έκανε διάσημο η Patty Pravo.

Ο Πάνος Βλάχος σε ένα show υπερθέαμα στο Vox

Ο ηθοποιός, τραγουδοποιός και performer ανεβαίνει και φέτος στη μουσική σκηνή για ένα show που δεν μοιάζει με κανένα προηγούμενο.

Η Φένια Παπαδόδημα φέρνει την αύρα του Αιγαίου στη σκηνή του Half Note Jazz Club

Παρουσίαση του νέου της δίσκου "Άστρον πεσμένον" μαζί με τους μουσικούς BYP Trio και Λεωνίδα Σαραντόπουλο