Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Γιάννης Γλέζος

Οι Έλληνες συνθέτες, στιχουργοί, μουσικοί εκτελεστές, τραγουδιστές και παραγωγοί ηχογραφημάτων χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΠΟ. Καλωσορίζουμε το νέο νόμο 5103/2024 (A΄57) του Υπουργείου Πολιτισμού που ψηφίστηκε με ευρύτερη πλειοψηφία την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών, καθώς και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διαβάστε Επίσης

Χαιρετίζουμε αυτήν την ιστορική νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, καθώς το ψηφισθέν νομοσχέδιο -του οποίου άρθρα ψηφίστηκαν από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της Βουλής- υλοποιεί για πρώτη φορά πάγια αιτήματα του κλάδου για την ενίσχυση του εθνικού ρεπερτορίου, ενώ παράλληλα αφουγκράστηκε πλήρως τις εισηγήσεις των δημιουργών, των μουσικών εκτελεστών, των τραγουδιστών και των παραγωγών ηχογραφημάτων που προέκυψαν μέσα από τα στάδια αυτής της νομοθετικής διαδικασίας, όπως: η προστασία και η ενίσχυση των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών, καθώς και ο συγχρονισμός ελληνόφωνου τραγουδιού ή ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού, ή μουσικών έργων χωρίς στίχο ή με στίχο σε γλώσσα κράτους μέλους της ΕΕ, σε οπτικοακουστικές παραγωγές, τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές ταινίες.

Για πρώτη φορά  δημιουργείται από την ελληνική πολιτεία  θεσμικό πλαίσιο για την προστασία  του ελληνόφωνου τραγουδιού. Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ως αναγκαίο προστατευόμενο αγαθό στο πλαίσιο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας και αντιμετωπίζεται ως ισότιμος κρίκος της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η θεσμική στήριξη του ελληνικού ρεπερτορίου από την ελληνική Πολιτεία έρχεται σε μία εποχή τεράστιων τεχνολογικών προκλήσεων, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά, ώστε μέσα από την απρόσκοπτη δημιουργία και εργασία μας, να διασφαλιστεί η διάρκεια και η δημιουργική συνέχεια αυτής της πλούσιας εθνικής μουσικής κληρονομιάς. Ο νέος  ν.5103/2024 αποτελεί δικαίωσή μας και ανήκει σε όλα τα μέλη μας, στον κάθε δημιουργό συνθέτη, στιχουργό, ερμηνευτή, μουσικό εκτελεστή και παραγωγό ηχογραφημάτων.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Χαρά: Χιπ χοπ χάρισμα, έκσταση, αλλά και πλαδαρότητα, στο χαλαρά γεμάτο "An Club"

Γιορτάζοντας την κυκλοφορία του δίσκου "Sin City", η ράπερ από την Καλαμπάκα αποτύπωσε εμφατικά τις δυνάμεις της, κάνοντας το ιστορικό υπόγειο των Εξαρχείων να πηγαίνει πάνω-κάτω και να αντηχεί από ζητωκραυγές και ρίμες. Ταυτόχρονα, όμως, ο χρόνος που παραχωρήθηκε αφειδώς στους καλεσμένους, λειτούργησε σε βάρος της συναυλιακής ροής.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
21/05/2024

Η Μουσική Τεχνόπολη σηκώνει αυλαία!

Περισσότερες από 50 συναυλίες έρχονται από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Χρήσιμα guidelines για τις συναυλίες των Coldplay στην Αθήνα

Μπείτε στην σφαίρα του κορυφαίου συγκροτήματος και δείτε τον πλανήτη όπως θα θέλατε να είναι.

Η δημοφιλέστατη "Τόσκα" του Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το μοναδικό οπερατικό θρίλερ του Τζάκομο Πουτσίνι.

Η Μαρίνα Σπανού στην Τεχνόπολη

Μετά το sold-out του live του Ιουνίου στο Κηποθέατρο Παπάγου ανακοινώνεται νέα μεγάλη συναυλία της Μαρίνας στην Αθήνα.

Τριπλό ραντεβού στο "Jazzét"

KLM Piano Trio, Haig Yazdjian Acoustic Trio και Μάτα Κυριακού σε ένα αυτοσχεδιαστικό μουσικό τριήμερο.

Alkyone, από τι "υλικά" είναι φτιαγμένο το μουσικό σύμπαν σου;

Η τραγουδοποιός μιλάει στο "α" με αφορμή τη συμμετοχή της στον προγραμματισμό του 6ου Athens Music Week ("Arch", 23/5).