Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.

BdrF24_front Η Rosa Pistola, «βασίλισσα» του reggaeton από την Κολομβία

"Τι είναι η μουσική, αν όχι ένα ξόρκι"; Με αυτό το ερώτημα ως μότο, το Borderline Festival επιστρέφει για 13η χρονιά, τάζοντας ένα τριήμερο αδιάφορο για ταμπέλες και είδη, μέσω του οποίου ψηλαφείται το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης. Επικαλούμενο, λοιπόν, τη μεταμορφωτική δύναμη του μαγικού ρεαλισμού, ξεδιπλώνεται σε τριήμερη εκδοχή (Παρασκευή 26, Σάββατο 27 & Κυριακή 28/4), στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν οι προτάσεις του STEGI.RADIO –του ιντερνετικού ραδιοφώνου της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Η πρώτη ημέρα (26/4) έχει ελεύθερη είσοδο και θα λάβει χώρα στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, με τις Αθηναίες ZoneToZone να ξεκινούν από νωρίς. Πάνω στο DJ set τους θα πατήσει, έπειτα, η Νιγηριανή ράπερ Aunty Rayzor, για την οποία λέγεται ότι ένωσε τα αμερικάνικα διδάγματα της Missy Elliott με το χιπ χοπ underground της πατρίδας της, εκτοξευόμενη σε ένα από τα πιο φρέσκα ονόματα της επίκαιρης Αφρικής. Κατόπιν, η σκυτάλη περνάει στους AUX88 –από τα πρώτα σχήματα που έπαιξαν Detroit electro και techno– ενώ τη βραδιά θα κλείσει η Καναδέζα DJ Bambii, με ηλεκτρονικούς ρυθμούς κι έντονες αναφορές στο τζαμαϊκανό dancehall.

BdrF24_01
Η Νιγηριανή ράπερ Aunty Rayzor

Η δεύτερη μέρα (27/4) εδρεύει και πάλι στην Κυψέλη, αλλά γύρω στα μεσάνυχτα μετακομίζει στο "Gagarin", όπου το πάρτι αναμένεται να κρατήσει ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Την έναρξη επιμελείται η Αθηναία DJ Agent Mo, την οποία ακολουθεί ο αποδομημένος club ήχος του Αμερικανού Rabit και οι (γνώριμοι από το Primavera Sound) Sangre Nueva, πριν φανεί, τελικά, η Κολομβιανή Rosa Pistola: "βασίλισσα" της πιο πειραματικής πλευράς του reggaeton κι ένα από τα πιο αναμενόμενα ονόματα του φετινού Borderline. 

BdrF24_02
© Kirk Lisaj
Η Καναδέζα DJ Bambii 

Στο "Gagarin", πάλι, η δράση ξεκινά με το εγχώριας κοπής punk των Frenzee. Ακολούθως, αναλαμβάνει η γνώριμη μορφή του Βασίλη Κουλιγκά (ιδρυτή της συζητημένης δισκογραφικής PAN), ο οποίος θα δώσει τη θέση του στη Γαλλίδα DJ Crystallmess, που έχει διακριθεί διεθνώς για τα ασυμβίβαστα sets της. Το "σβήσιμο" της βραδιάς ανήκει στον Αθηναίο DJ-παραγωγό ANFS.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 28/4 στο "Carhartt WIP" της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, με τον Κωστή Κοντό, τον JJJJJerome Ellis, τον Trevor Mathison (των ιστορικών Black Audio Film Collective), τον Lamin Fofana, τους ΑΜΚΑ και την aya, την επονομαζόμενη και "Πρώτη Κυρία του Μπούτλεγκ". Όλοι  αναμένεται να βάλουν το λιθαράκι τους για μια βραδιά παραμορφωμένων ηλεκτρονικών, avant-garde πλεύσεων και διαλυμένων ρυθμών, που στοχεύει σε κάτι-σαν-σχόλιο για την αποξένωση και την οικειότητα στους καιρούς μας.
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.