"Βιώματα ιστορίας…": Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος, Διονύσιο Λαυράγκα

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Αθηνών θα ερμηνεύσει τρία σπανιότατα έργα του Διονυσίου Λαυράγκα, που έχουν σχεδόν έναν αιώνα να ακουστούν.

Φιλαρμονική Ορχήστρα Αθηνών

Σε μια από τις ιδρυτικές μορφές της νεότερης Ελληνικής μουσικής στρέφεται το ενδιαφέρον και η δραστηριότητα της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών τον Απρίλιο. Συνεχίζοντας την επιτυχημένη σειρά συναυλιών "Συμφωνικές βραδιές", στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος του Ωδείου Αθηνών, η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει το Σάββατο, 6 Απριλίου, τρία σπανιότατα έργα του Διονυσίου Λαυράγκα, που έχουν σχεδόν έναν αιώνα να ακουστούν. Πρόκειται για τα έργα: "Jota Navarra", "Ανατολική εισαγωγή", "Δεύτερη Ελληνική Σουίτα"

Διονύσιος Λαυράγκας

Ο Κεφαλλονίτης Διονύσιος Λαυράγκας είναι μια κορυφαία μορφή της Ελληνικής μουσικής ιστορίας τόσο για την αξία του έργου του όσο και για την τεράστια καλλιτεχνική του προσφορά στον Τόπο. Θεωρείται ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Επτανησιακής και της Εθνικής Σχολής μουσικής στις αρχές του 20ού αιώνα και ταυτόχρονα είναι και ο ιδρυτής του Ελληνικού Μελοδράματος, του ουσιαστικού προγόνου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η πρόσφατη κατάθεση του πολύτιμου μουσικού αρχείου του στο Ωδείο Αθηνών έφερε πολλά άγνωστα μέχρι τώρα μουσικά του δημιουργήματα στο φως και τα κατέστησε προσβάσιμα στη μουσικολογική έρευνα και στην καλλιτεχνική πράξη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ακόμη σπάνιο έργο της νεότερης μουσικής φιλολογίας, το Κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα του εμβληματικού συνθέτη του Γαλλικού Νεοκλασικισμού, Francis Poulenc, έργο του 1932. Με την επιλογή του έργου αυτού, η Φιλαρμόνια συνεχίζει την συστηματική προσέγγισή της στη γαλλική μουσική αισθητική του ύστερου 19ου και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, φέρνοντας σε επαφή το Ελληνικό κοινό με έργα που σπάνια συναντάμε στις αίθουσες συναυλιών. Σολίστ στα δύο πιάνα είναι ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και η Zafira Antzus-Ramos.

Φιλαρμονική Ορχήστρα Αθηνών
©Spiros Katopodis

Τέλος, στην ίδια συναυλία θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Γιώργου Κοντογεώργου, "Γλαυκώπις Αθηνά". Πρόκειται για ένα συμφωνικό έργο εμπνευσμένο και αφιερωμένο στη μνήμη της κορυφαίας Φιλελληνικής μορφής της Επανάστασης του 1821: Του Λόρδου Βύρωνα, που πολέμησε για την Ελλάδα και θυσιάστηκε ακριβώς πριν 200 χρόνια, το 1824.

Την επιλογή του προγράμματος και τη μουσική διεύθυνση έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμόνιας, πολύπειρος αρχιμουσικός, Βύρων Φιδετζής.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η "Αριάδνη στη Νάξο" κάνει στάση στην Καλλιθέα

Στο πλαίσιο της δράσης "Στην αγκαλιά της Αττικής – Πολιτισμός στις γειτονιές μας" θα παρουσιαστεί η όπερα του Nicola Porpora με ελεύθερη είσοδο.

Ο Πάνος Βλάχος στήνει φάση στο θέατρο Βράχων

Ο καλλιτέχνης θα δώσει μια συναυλία με... χωρίς πρόγραμμα στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Στην Σκιά των Βράχων".

Οι Radiohead περιοδεύουν μετά από 7 χρονιά

Το συγκρότημα του Thom Yorke θα εμφανιστεί σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις: τη Μαδρίτη, τη Μπολόνια, το Λονδίνο, την Κοπεγχάγη και το Βερολίνο.

Το Φ hill Sessions επιστρέφει δυναμικά στον Λόφο Φιλοπάππου

Αυτός ο Σεπτέμβριος στο Θέατρο "Δόρα Στράτου" έχει συναυλίες για όλα τα γούστα: από τον Dhafer Youssef και τη Μάρθα Φριντζήλα με τα Καλογεράκια μέχρι τους Χειμερινούς Κολυμβητές και τη Λένα Πλάτωνος.

Η musicAeterna Byzantina στο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων

Η musicAeterna Byzantina συμμετέχει σε τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.

Σείστηκε το Καλλιμάρμαρο στη συναυλία για τον Στέλιο Καζαντζίδη

Το παρών στη μεγαλειώδη συναυλία για τον σπουδαίο ερμηνευτή Στέλιο Καζαντζίδη έδωσαν 30.000 θεατές, ενώ συμμετείχε πλήθος αγαπημένων καλλιτεχνών.