Ρεσιτάλ πιάνου με ελεύθερη είσοδο και ξενάγηση στο Ίδρυμα Takis

Πριν το ρεσιτάλ οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ειδική ξενάγηση για τον διεθνή γλύπτη Takis, το έργο του και το Ίδρυμά του.

Ρεσιτάλ πιάνου

Το Ίδρυμα Takis μάς προσκαλεί στο "Ρεσιτάλ Πιάνου" του βραβευμένου πιανίστα και συνθέτη Ερμή Θεοδωράκη, την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 6.30 μ.μ.. Πριν το ρεσιτάλ, στις 5.30 μ.μ. οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ειδική ξενάγηση για τον διεθνή γλύπτη Takis, το έργο του και το Ίδρυμά του

Ερμής Θεοδωράκης 

Ο Ερμής Θεοδωράκης σπούδασε πιάνο, σύνθεση και μουσικολογία στην Αθήνα· ακολούθως πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές πιάνου και σύνθεσης στο Άμστερνταμ και τη Λειψία. Το 2016 αναγορεύθηκε σε διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με την διατριβή του πάνω στο έργο του συνθέτη Μιχάλη Αδάμη. Απο την αρχή της σταδιοδρομίας του ως ερμηνευτή (1996) εξειδικεύθηκε στην νέα μουσική και ιδίως στις πολυπλοκότερες κατευθύνσεις της· στα πλαίσια της δραστηριότητας αυτής έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής και έχει συμπράξει ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες και μουσικά σύνολα. Έχει στο ενεργητικό του πολλές πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις συγχρόνων έργων, καθώς και 8 προσωπικούς δίσκους CD, μεταξύ των οποίων τα πιανιστικά άπαντα των Ι. Ξενάκη, C.-S. Mahnkopf, Γ. Σισιλιάνου, Γ. Ιωαννίδη. 

Ως συνθέτης έχει γράψει έργα για σόλο όργανα και μουσική δωματίου. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία και Χιλή. Για τις επιδόσεις και την δραστηριότητά του έχει τιμηθεί με διάφορες υποτροφίες και βραβεία (Υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση, Βραβείο Δισκογραφίας της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, Βραβείο Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής – UNESCO).

Ο Ερμής Θεοδωράκης γνώρισε την μουσική του Ξενάκη σε ηλικία 12 ετών στην τάξη ανωτέρων θεωρητικών και σύνθεσης του Γιάννη Ιωαννίδη. Τα επόμενα χρόνια μελέτησε τα πιανιστικά του άπαντα και τα παρουσίασε για πρώτη φορά το 1996 στην Αθήνα. Συνάντησε τον Ιάννη Ξενάκη το 1997 σε ηλικία 18 ετών στην Θεσσαλονίκη, όπου και ερμήνευσε τα έργα του για πιάνο παρουσία του συνθέτη. Την ίδια χρονιά συνέταξε ο Ξενάκης συστατική επιστολή, στην οποία χαρακτήρισε τον Ερμή Θεοδωράκη ιδανικό ερμηνευτή της μουσικής του. Έκτοτε ο Ερμής Θεοδωράκης έχει παρουσιάσει τα έργα αυτά σε πολλές συναυλίες σε όλο τον κόσμο και έχει προσθέσει στο ρεπερτόριό του τα περισσότερα έργα μουσικής δωματίου του Ξενάκη με πιάνο, τα τελευταία χρόνια δε και τα σολίστικα του έργα για άλλα πληκτροφόρα όργανα (τσέμπαλο και εκκλησιαστικό όργανο.

Ίδρυμα Takis

Ιάννης Ξενάκης (1922-2001): Τα άπαντα για σόλο πιάνο

Ο Ιάννης Ξενάκης γεννήθηκε το 1922 στην Βραΐλα (Ρουμανία) από Έλληνες γονείς. Έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στην Ελλάδα, όπου έλαβε τα πρώτα μαθήματα μουσικής και σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Για τις πολιτικές ιδέες του και την δράση του κατά τον εμφύλιο πόλεμο διώχθηκε και αναγκάστηκε να αποδράσει στο Παρίσι, όπου έζησε και δημιούργησε ως τον θάνατό του το 2001. Τα ενδιαφέροντά του για την αρχαιότητα και την φιλοσοφία, σε συνδυασμό με την κατάρτισή του στις θετικές επιστήμες και την αρχιτεκτονική, τον οδήγησαν στην επινόηση ρηξικέλευθων μεθόδων σύνθεσης, κατά τις οποίες μαθηματικά μοντέλα εφαρμόζονται στην οργάνωση του μουσικού υλικού. Δημιούργησε έτσι εντελώς πρωτόγνωρα ηχητικά ακούσματα, τα οποία αποτύπωσε σε πάνω από 140 έργα όλων των ειδών (ορχηστρικά, μουσική δωματίου, σόλο όργανα), που συνέθεσε από το 1951 ως το 1997. Ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή στην σύνθεση και επίσης πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική. Καθιερώθηκε ως κορυφαία μορφή του παγκόσμιου μεταπολεμικού μοντερνισμού και το έργο του επηρέασε τις επόμενες γενιές των συνθετών.

Τα έργα του Ξενάκη για σόλο πιάνο είναι γνωστά για την συνθετότητα και τις δεξιοτεχνικές τους απαιτήσεις. Επιπλέον, σχηματίζουν ένα είδος μουσικής βιογραφίας του Ξενάκη, καθώς, γραμμένα με αποστάσεις περίπου μίας δεκαετίας μεταξύ τους, αντιπροσωπεύουν διαφορετικές περιόδους της καλλιτεχνικής του πορείας.

Για το ρεσιτάλ πιάνου στις 6.30 η είσοδος είναι ελεύθερη με κράτηση θέσης μέσω more.com

Κόστος ξενάγησης 8€ το άτομο με κράτηση θέσης μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

23/04/2024

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.

Massive Attack: Το "Mezzanine" δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών.