Όσα θα δούμε στο "Half Note Jazz Club" τον Νοέμβριο

Η Τίνα Αλεξοπούλου, ο Δημήτρης Τσάκας, ο David Murray, οι Polkadot(s), είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα μας ταξιδέψουν μουσικά αυτό τον μήνα.

DAVID MURRAY QUARTET

Η Τίνα Αλεξοπούλου επιστρέφει με jazzy διάθεση και αξεπέραστες μελωδίες

Μετά την sold out εμφάνιση στο "Half Note Jazz Club", η Τίνα Αλεξοπούλου επιστρέφει για ακόμη μια βραδιά, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 9.30 μ.μ.. Guest εμφάνιση η Μαργαρίτα Αμαραντίδη.

Με jazzy διάθεση και αξεπέραστες μελωδίες, δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα, συνδυάζοντας μερικά από τα διαμάντια του παγκόσμιου ρεπερτορίου: "Life is a cabaret", "Put the blame on me", "Big Spender", "I wanna be loved by you", "Diamonds are girl’s best friend" κ.α. Δεν λείπουν τα swing, latin και ελληνικά τραγούδια. Με τη φωνή της και την ευκολία να ερμηνεύει τραγούδια σε 8 γλώσσες – αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ελληνικά και αραβικά- θα μας μεταφέρει νοητά σ’ ένα μουσικό ταξίδι με κοσμοπολίτικη αύρα, στο χώρο και το χρόνο.

Μαζί της οι εξαιρετικοί μουσικοί: Γιώργος Πατσιώτης στην κιθάρα, Brian Voll στο πιάνο, Αλέξης Στενάκης στο σαξόφωνο και στο κλαρινέττο, Μάνος Λούτας στο κοντραμπάσο, Κώστας Καλογήρου στα ντραμς.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

"Οι νότες γίνονται λόγια και η μουσική γίνεται ποίηση" με τον Δημήτρη Τσάκα

Δημήτρης Τσάκας

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, το Half Note Jazz Club υποδέχεται τον Δημήτρη Τσάκα για μια βραδιά, που θα μας μεταφέρει σε έναν μαγικό κόσμο μουσικής, ποίησης και τζαζ. Υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Τσάκα, η φωνή της Αναστασίας Κωνσταντινίδου, η κιθάρα του Άλκη Νίλεντ, το κοντραμπάσο του Κίμωνα Καρούτζου, τα ντραμς του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη και το σαξόφωνο του πολυπράγμωνα τζαζίστα, θα δημιουργήσουν μια απαράμιλλη συνθετική εμπειρία.

Διαβάστε Επίσης

Ο Δημήτρης Τσάκας  είναι σαξοφωνίστας και συνθέτης και ένας  από τους σημαντικότερους μουσικούς της Ελληνικής τζαζ σκηνής. Έχει συνεργαστεί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου σαν σολίστας στο "Blade Runner anniversary album" καθώς και στο "The Stephen Hawking tribute". Έχει συνεργαστεί   με ορχήστρες όπως η ΚΟΑ, η Συμφωνική και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με την οποία  και παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το "Charlie Parker with strings", καθώς και σαν σολίστας στην  συμφωνική version του εμβληματικού "Dark side of the moon" των Pink Floyd με μεγάλη επιτυχία. Επιμελείται το "Τζαζ στην πλατεία", μια σειρά από τζαζ εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, καθώς και τις τζαζ εκδηλώσεις του μουσείου του ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Έχει στο ενεργητικό του τρία  άλμπουμ: "Growing up", "A mαn dreams" και το "Back of Beyond" που κυκλοφόρησε το 2021. Το καινούργιο του προσωπικό άλμπουμ πρόκειται να κυκλοφορήσει το 2024.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

David Murray: Ο καλλιτέχνης της τζαζ με τον πιο αναγνωρίσιμο ήχο ανεβαίνει στη σκηνή του Half Note

David Murray: Η Jazz όπως μας αρέσει να την ακούμε

Ένας μουσικός που αντιπροσωπεύει πλήρως την μετά –  Coltrane δημιουργική εξέλιξη της τζαζ, είναι ο θρυλικός σαξοφωνίστας, μπάσο-κλαρινετίστας, συνθέτης κι ενορχηστρωτής David Murray, που επιστρέφει στην σκηνή του Half Note Jazz Club, από την Παρασκευή 17 μέχρι και τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Μαζί του οι μουσικοί: Marta Sanchez στο πιάνο, Luke Stewart στο μπάσο και Russell Carter στα τύμπανα.

Ο γεννημένος το 1955 στο Oakland της Καλιφόρνια David Murray, εκπαιδεύτηκε από νεαρή ηλικία μουσικά βασικά απ’ την οργανίστρια μητέρα του αλλά και τον Stanley Crouch, τον Arthur Blythe κα. Στα μέσα της δεκαετίας του 70’ εικοσάχρονος και ενθουσιώδης ο David, μετακόμισε στην Νέα Υόρκη που τον σμίλεψε καλλιτεχνικά αφού ως πόλη, ήταν η "Μέκκα" της τζαζ και της avant-garde. Τον θυμόμαστε στα ‘70’s ως ιδρυτικό μέλος του μυθικού γκρουπ  World Saxophone Quartet  (μέλος του οποίου έμεινε και μέχρι τον θάνατο του Hamiet Bluiett το 16’), να παίρνει τον ήχο του σαξοφώνου από εκεί που τον άφησε ο Albert Ayler και να του προσθέτει μπλουζ και spiritual roots προσεγγίσεις, με μια σύγχρονη όμως ματιά. Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας του Murray, ήταν να γίνει  ίσως ο πλέον περιζήτητος σαξοφωνίστας στην τζαζ. 

Το 89’ πήρε Grammy για best instrumental jazz group με ένα δίσκο αφιερωμένο στον Coltrane. Είναι ίσως ο καλλιτέχνης της τζαζ με τον πιο αναγνωρίσιμο ήχο, αφού στο παίξιμό του – ακόμη και στις πιο free / avant στιγμές του – ξέρει να αναδεικνύει όλη την ομορφιά και τον σεβασμό στην παράδοση του gospel, του μπλουζ ή του R & B. 

Οι Polkadot(s) "παντρεύουν" μουσική, ποίηση και live visuals

Polkadots

Οι Polkadot(s) μας προσκαλούν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στην οπτικοακουστική εμπειρία Poetry in motion στο Half Note Jazz Club, όπου μουσική, ποίηση και live visuals παντρεύονται με στόχο να δημιουργήσουν μια σύγχρονη εκδοχή ενός gesamtkunstwerk [ολικό έργο τέχνης].

Με επικεφαλή στο μουσικό σχεδιασμό τον πολυσχιδή συνθέτη, κιθαρίστα και πολυοργανίστα Τηλέμαχο Μούσα, παρουσιάζουν για πρώτη φορά ένα κύκλο τραγουδιών, από τη νεόκοπη ποιητική συλλογή της Λαμπρινής Μίχου "Αλογάκι με Τρύπα στο Στήθος" (εκδόσεις Σαιξπηρικόν), όπου τα  ηχοτοπία μεταφράζονται σε εικαστικά περιβάλλοντα σε πραγματικό χρόνο και σε απόλυτη διάδραση από την Video Artist, Ελένη Ξυνογαλά.

Συνθέτοντας με όχημα την ηλεκτρική κιθάρα, το Theremin αλλά και τους βοκαλισμούς και φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς της σοπράνο και ηθοποιού, Αναστασίας Κατσιναβάκη, τα κρουστά και ρυθμικά περιβάλλοντα του Ιάκωβου Παυλόπουλου, αλλά και με ηλεκτρονικά εργαλεία που έχει αναπτύξει στην πολύχρονη έρευνά του (machine learning σε προγραμματιστικό περιβάλλον Max/MSP και Python), ο Τηλέμαχος Μούσας ακολουθεί τις απαγγελίες της ποιήτριας που βρίσκεται επί σκηνής, πειραματίζεται με τον ήχο, τη γλώσσα, την έννοια και την άρθρωση. Το τελικό μουσικό αποτέλεσμα μετουσιώνεται σε βιντεοπροβολή. Μαζί τους σε συγκεκριμένα σημεία προσθέτει πινελιές, ως guest, ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντελάκης με το jazz πιάνο του.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Η Μόνικα Καμπασελέ παρέα με το μουσικό της σχήμα "Grecofuturisme" 

ΜΟΝΙΚΑ ΚΑΜΠΑΣΕΛΕ

Η νεαρή τραγουδίστρια Μόνικα Καμπασελέ με το μουσικό της σχήμα "Grecofuturisme" έρχεται για πρώτη φορά στη σκηνή του Half Note Jazz Club, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου. Μαζί της επί σκηνής: Dexter Goldberg (πιάνο), Hugo Corbin (κιθάρα), Cyril Drapé (κοντραμπάσο), Théo Moutou (ντραμς)

Η Μόνικα Καμπασελέ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, με καταγωγή από το Κονγκό και μένει στο Παρίσι εδώ και 4 χρόνια, όπου και ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο ως leader με την βοήθεια της δισκογραφικής εταιρείας Art District Music και των μουσικών με τους οποίους συνεργάζεται εδώ και 3 χρόνια.

Ο τίτλος "Grecofuturisme" εμπνέεται από τον όρο "Afrofuturisme" και στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλώνει τον συνδυασμό δύο ή περισσότερων μουσικών παραδόσεων και την ανάδειξή τους μέσα από την γλώσσα επικοινωνίας της jazz.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Η Camille O’ Sullivan δίνει μια άλλη διάσταση στα κομμάτια του Bowie, του Cohen, των Radiohead, του Tom Waits

Μια world class performer και ηθοποιός, η Camille O’ Sullivan, στο ωριμότερο σημείο της καριέρας της, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την Παρασκευή 24 μέχρι και τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου. Την συνοδεύουν ο σπουδαίος και για πολλά χρόνια συνεργάτης της Feargal Murray στα πλήκτρα και το πιάνο και η Charlotte Glasson στο βιολί και το σαξόφωνο.

Γεννημένη στο Λονδίνο, από Γαλλίδα μητέρα και Ιρλανδό πατέρα η Camille, μεγάλωσε στο Cork της Ιρλανδίας κι αγάπησε τις τέχνες και το τραγούδι από παιδί. Αρχικά ξεκίνησε σπουδές στο National College of Art and Design, αλλά ένα χρόνο αργότερα, το εγκατέλειψε κι ακούγοντας τους γονείς της  γράφτηκε στο University College του Δουβλίνου, για να σπουδάσει αρχιτεκτονική, ενώ παράλληλα ζωγράφιζε!  Κάνοντας ένα διάλλειμα  από τις σπουδές της  – για εργασιακή εμπειρία στην αρχιτεκτονική στο Βερολίνο – έμελλε να της αλλάξει τελείως την ζωή. Τα cabaret clubs του Βερολίνου έπαιξαν ρόλο σε αυτό, κι η Camille ήρθε κοντά στην αφηγηματική τέχνη του Kurt Weil και των Eisler και Hollaender. Η δουλειά της στα σκοτεινά τραγούδια των Cave, Brel, Bowie, Cohen κλπ την έκαναν διάσημη σε όλο τον κόσμο και τα live της γίνονταν παντού, talk of the town.

Ταυτόχρονα, άρχισε να ξεχωρίζει και να εκτιμάται στο χώρο του θεάτρου, του μουσικού θεάτρου κυρίως, αλλά και του κινηματογράφου σε μεγάλες παραγωγές, γνωρίζοντας την απόλυτη αναγνώριση στο West End αλλά και το Broadway. Ακολούθησαν sold out εμφανίσεις τις σαν headliner στο Sydney Opera House, το Royal Festival Hall, το Barbican,  το Kennedy Center και οι βραβεύσεις τις πολλαπλές: Olivier Award, Herald Angel Award’ κ.α.

Τιμές εισιτηρίων: από 20€

Ο Philipp Weiss και ο Στάθης Άννινος δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό μουσικών στυλ

Philipp Weiss Στάθης Άννινος

O βραβευμένος τραγουδιστής και βοκαλίστας Philipp Weiss και ο πολυδιάστατος πιανίστας και συνθέτης Στάθης Άννινος, μας καλούν σε δύο μοναδικές βραδιές στη σκηνή του Half Note Jazz Club, την Τετάρτη  29 Νοεμβρίου.

Ένα μουσικό ατμοσφαιρικό ταξίδι από το σκοτάδι και την αγωνία της ανθρώπινης ύπαρξης έως το φως, τη συνύπαρξη, την αγάπη, μέσα από τις υπέροχες μελωδίες του Robert Schumann και τους ποιητικούς στίχους του Philipp Weiss. Η ελευθερία, η πολύπλευρη αυτοσχεδιαστική προσέγγιση του Στάθη Άννινου και οι ευφάνταστοι μουσικοί βοκαλισμοί του Philipp Weiss, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό μουσικών στυλ με αποχρώσεις Jazz, Κλασικής, Ποπ και World μουσικής. Την set list συμπληρώνουν κομμάτια των Beatles, καθώς και original του Philipp Weiss.

Τιμές εισιτηρίων: από 10€

Ο Πέτρος Κλαμπάνης τιμά τον Miles Davis

Το τρίο του Πέτρου Κλαμπάνη διαδικτυακά από το Half Note Jazz Club

Ο μπασίστας Πέτρος Κλαμπάνης μαζί με το ελληνικό super group που σχημάτισε για να τιμήσει το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη Miles Davis, έρχεται στο Half Note Jazz Club την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.

Διαβάστε Επίσης

Ο Miles Davis θεωρείται πλέον ως ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς του 20ου αιώνα. Ο χαρακτηριστικός ήχος του και τα επιδραστικά του γκρουπ, η προσωπικότητα του και η καλλιτεχνική του μάτια (ακόμα και στη ζωγραφική!) τον έκαναν ένα "household name" σε ολόκληρο τον κόσμο. Από όταν ξεκίνησε ως έφηβος να παίζει στο γκρουπ του Charlie Parker,  όντας πρωτεργάτης της bebop, μέχρι την καινοτομία που έφερε στην Jazz-Rock των 80s & 90s, ο ήχος του και το μουσικό του όραμα ήταν εξίσου δυνατό και διακριτό.

Στο σχήμα συμμετέχουν ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, ο Δημήτρης Τσάκας, ο Δήμος Δημητριάδης, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.