Το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει μεγάλη έκθεση και γκαλά όπερας αφιερωμένα στη Μαρία Κάλλας

100 χρόνια μετά τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμά τη σπουδαία ερμηνεύτρια με δύο γκαλά όπερας.

γκαλά Κάλλας

Με δύο γκαλά όπερας, στα οποία συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι λυρικοί ερμηνευτές, και με μία μεγάλη έκθεση τιμά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας (1923-1977).

Το αφιέρωμα αρχίζει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 8:30 μ.μ., με το γκαλά όπερας της ρωσίδας σοπράνο Elena Stikhina και του έλληνα βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά, δύο αστεριών του διεθνούς λυρικού στερεώματος που ακτινοβολούν στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Το πρόγραμμα του γκαλά εστιάζει σε όπερες εμβληματικών ιταλών συνθετών και σε ρόλους ‒όπως ενδεικτικά η Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι‒, στους οποίους έδωσε νέα πνοή η απόλυτη ντίβα μέσα από τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της. Περίοπτη θέση στις επιλογές των δύο κορυφαίων λυρικών τραγουδιστών κατέχουν αντιπροσωπευτικές άριες και ντουέτα από δημοφιλείς όπερες του Τζουζέππε Βέρντι, όπως ο Τροβατόρε, η Αΐντα, ο Ριγκολέττο και ο Σιμόνε Μποκκανέγκρα.

Την Elena Stikhina και τον Δημήτρη Πλατανιά πλαισιώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,  που θα παρουσιάσει επίσης, υπό τη διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου Λουκά Καρυτινού, διάσημα ορχηστρικά αποσπάσματα από τους Σικελικούς εσπερινούς του Giuseppe Verdi, την Φεντόρα του Ουμπέρτο Τζορντάνο και την Αντριάνα Λεκουβρέρ του Φραντσέσκο Τσιλέα. Θα ακουστεί ακόμη η Εισαγωγή από τους Παλιάτσους του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, η οποία συνοδεύεται από τη γνωστή άρια του "Προλόγου" που θα τραγουδήσει ο Δημήτρης Πλατανιάς.

Lucas Karytinos

Στο δεύτερο γκαλά όπερας που θα πραγματοποιηθεί στις 3/12/2023 στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, λαμβάνουν μέρος η υψίφωνος Ermonela Jaho, ο τενόρος Charles Castronovo και η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών που διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. 

Επιπλέον, από τις 3/12/2023 έως τις 30/1/2024, φιλοξενείται στο Φουαγιέ Ισογείου της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης η έκθεση "Καληνύχτα, σας αγαπώ" που επιχειρεί να αναδείξει την προσωπικότητα της μεγάλης ντίβας εντός αλλά και εντός σκηνής. Βασίζεται σε προσωπικά αντικείμενα-ενθυμήματα και φορέματα της Μαρίας Κάλλας από τη συλλογή του Νίκου Χαραλαμπόπουλου. Συμπληρώνεται από ένα κοστούμι-δείγμα που έκανε ο Γιάννης Τσαρούχης για την παράσταση της όπερας "Μήδεια" στην Επίδαυρο, τέσσερις μακέτες κοστουμιών της Λίλα ντε Νόμπιλι από την παράσταση "Λα Τραβιάτα" στη Σκάλα του Μιλάνου, μία μακέτα του Πιέρο Τόζι για την ταινία "Μήδεια" του Παζολίνι και από μακέτες κοστουμιών του Γιάννη Τσαρούχη, δάνεια από ιδρύματα και ιδιώτες. Επίσης, στο Φουαγιέ προβάλλονται σε οθόνη συνέντευξη και κοντσέρτα. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Λίλης Πεζανού.

Η προπώληση έχει ξεκινήσει | Είσοδος: 60 € - 11 €

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H ηφαιστειακή melodic techno των Mathame

Υπάρχει άραγε καλύτερος τρόπος να ανοίξει η καλοκαιρινή σεζόν στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού από ένα μεγάλο ηλεκτρονικό πάρτι;

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
13/05/2024

Η Εύη Μάζη στο μπαράκι της Διδότου

Μουσικές και τραγούδια από όλο τον κόσμο, ethnic ορχηστρικά, τραγούδια από το μεσοπόλεμο, ρεμπέτικα, ελληνικές μπαλάντες, λαϊκά τραγούδια, fados, κινηματογραφική μουσική και άλλα πολλά.

AthensRocks 2024: Ροκάρουμε με Sleaford Mods, The Last Internationale και Ilias Bogdanos & Inco

Το AthensRocks ετοιμάζει ένα πολυσυλλεκτικό line up που θα ενθουσιάσει όλους τους μουσικόφιλους.

"Rio": Σαν σήμερα το 1982, κυκλοφορεί το magnum opus των Duran Duran

Το "Rio" συνδύαζε ότι πιο ενδιαφέρον συνέβαινε στη μουσική των early 80s: το σκοτάδι του post-punk, τον πειραματισμό της synth-pop, την ατμόσφαιρα του gothic rock και τους αψεγάδιαστους disco ρυθμούς.

Το "Ζάρι" της Μαρίνας Σάττι επανακυκλοφορεί σε 4 διαφορετικές εκδοχές

Το τραγούδι που εντυπωσίασε το κοινό της Eurovision, λαμβάνοντας το μεγάλο εισιτήριο για τον τελικό, επανακυκλοφορεί "A capella", "Instrumental", "Sped Up" αλλά και στην Live έκδοση.

Ανακαλύπτοντας το ποιητικό σύμπαν των πνευστών

Ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις καθιερωμένες εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής αποτέλεσε, λίγο πριν το Πάσχα, το "Σαββατοκύριακο των πνευστών" του Μεγάρου Μουσικής, όπου εξέχουσα παρουσία είχαν, μεταξύ άλλων, οι εξαιρετικοί μουσικοί ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Το electro-pop τρίο των Cannons στην Τεχνόπολη

Φέτος πραγματοποιούν την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία τους και κάνουν στάση στην Αθήνα.