Οι μεγάλες συναυλίες του Σεπτεμβρίου

Έπειτα από ένα καλοκαίρι γεμάτο από μουσικές συγκινήσεις, η νέα σεζόν ξεκινάει δυναμικά, με πλούσιο πρόγραμμα όσον αφορά την έλευση διεθνών ονομάτων (κάθε είδους) στην Αθήνα. Και δεν αποκλείεται, ασφαλώς, να έχουμε ακόμα περισσότερες ανακοινώσεις μετά το πέρας του Δεκαπενταύγουστου.

Sptm_front Ο Goran Bregović για δύο βραδιές στο «Άλσος»

Παρά την πληθώρα φεστιβάλ και μεμονωμένων συναυλιών, παρά τους γερούς καύσωνες μα και κάποιες αναπάντεχες μπόρες μέσα στον Ιούνη –φέτος, άλλωστε, ζήσαμε και την εμπειρία να παρακολουθούμε Release Athens φορώντας αδιάβροχα– το καλοκαίρι είχε πολλές και μεγάλες συγκινήσεις για το μουσικόφιλο κοινό. Το οποίο, με τη σειρά του, στήριξε δυναμικά όλες σχεδόν τις εμφανίσεις διεθνών ονομάτων στην Αθήνα.  

Μάλιστα, το ενθουσιώδες αυτό κλίμα καλά κρατεί στα social media, όπου, με αφορμή τον χαμό που προξένησε η ανακοίνωση των Coldplay για το καλοκαίρι του 2024 (και το διήμερο sold out που την ακολούθησε), δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για το τι μπορεί να δούμε του χρόνου στην πόλη. Πριν φτάσουμε εκεί, όμως, μας περιμένει ένας Σεπτέμβρης που παραμένει πολύ πλούσιος, παρά τις ακυρώσεις του Lewis Capaldi και των Public Image Ltd.

Sptm_01
© María José Govea
O David Guetta, μεγάλος πρωταγωνιστής του Primer Festival 2023

Για την ακρίβεια, βέβαια, η καινούρια σεζόν ξεκινάει τέλη Αυγούστου, έχοντας σαν αφετηρία το διήμερο Primer Festival στην Πλατεία Νερού, το οποίο θα έχει ως πρωταγωνιστές τον Ελληνοσουηδό συνιδρυτή των Swedish House Mafia, Steve Angelo (Σάββατο 26/8) και τον David Guetta (Κυριακή 27/8) –ένα από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά ονόματα των καιρών μας, που μετράει πάνω από 10 δισεκατομμύρια streams. Το ίδιο Σάββατο, επίσης, διεξάγεται και μια μικρότερης κλίμακας, μα ξεχωριστή συναυλία, με τους Ναπολιτάνους Nu Genea να εμφανίζονται στο "Σεράφειο", εγκαινιάζοντας τη νέα σειρά events Mediterranean Soundwaves. Ο Αύγουστος, έπειτα, ολοκληρώνεται στο roof stage του "Gazarte" με έναν ακόμα ερχομό του Nick Waterhouse στην Αθήνα, ο οποίος θα παίξει εκεί για δύο βραδιές (Τρίτη 29 & Τετάρτη 30/8).

Sptm_02
Οι Firewind του Gus G., επικεφαλής στο Gimme Shelter Open Air Festival 

Η πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη πέφτει Παρασκευή και φέρνει το εξερευνητικό metal των Νορβηγών Dødheimsgard στο "Fuzz", όπου θα υποστηρίξουν ζωντανά τον φετινό τους δίσκο. Ανάλογη πλεύση προς hard & heavy ακούσματα έχει και το πρώτο Open Air Festival του γνώριμου κινηματογραφικού φεστιβάλ Gimme Shelter (Τεχνόπολη, Κυριακή 3/9): βασικό όνομα θα είναι οι Firewind του Gus G., τους οποίους θα πλαισιώσουν οι Timo Tolkki's Strato –το νέο συγκρότημα του Φινλανδού κιθαρίστα Timo Tolkki, που ξαναβρίσκεται με δύο ακόμα ιδρυτικά μέλη των Stratovarius.

Sptm_03
© Nadia Morganistik
Οι She Wants Revenge δίνουν ραντεβού στο "Gagarin"

Τη συναυλιακή σκυτάλη λαμβάνει στη συνέχεια ένας ακόμα καλλιτέχνης πολύ οικείος στα μέρη μας: ο Goran Bregović, ο οποίος καταφτάνει για δύο βραδιές στο "Άλσος" (Δευτέρα 4 & Τρίτη 5/9), βασισμένος, όπως πάντα, στους βαλκανικούς ρυθμούς που τον καθιέρωσαν. Για την Τρίτη 5/9, όμως, υπάρχει και το πρώτο μεγάλο ραντεβού της εγχώριας εναλλακτικής κοινότητας, το οποίο δίνεται για το "Gagarin", όπου θα εμφανιστούν οι Αμερικανοί She Wants Revenge, μία από τις πιο συζητημένες μπάντες της post-punk αναβίωσης των 2000s. Την ίδια μέρα, τέλος, έρχονται και οι Σουηδοί Soen στο "Fuzz", στηριγμένοι στις πιο πρόσφατες prog metal περιπέτειές τους.

Sptm_04
Οι Imagine Dragons έρχονται στον εξωτερικό χώρο του ΟΑΚΑ

Η Τετάρτη 6/9 ανήκει στους Imagine Dragons, το ποπ/ροκ σχήμα πίσω από μαζικά σουξέ σαν τα "Radioactive", "Believer" και "Demons", το οποίο θα παίξει στον εξωτερικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του τουρνέ. Την Πέμπτη 7/9 λαμβάνει χώρα η πρώτη μεγάλη συνεργασία Έλληνα καλλιτέχνη με διεθνή συνάδελφό του, καθώς η Μαρία Φαραντούρη ξανασυναντά στο Ηρώδειο έναν παλιό φίλο –τον Τούρκο συνθέτη Zülfü Livaneli. Η δεύτερη ανάλογη σύμπραξη ακολουθεί την Τετάρτη 13/9, στον ίδιο χώρο, με τον Αντώνη Ρέμο να υποδέχεται τον Michael Bolton: τραγουδιστή με παγκόσμιες πωλήσεις πολλών εκατομμυρίων αντιτύπων, ο οποίος έλαμψε στα τέλη των 1980s και στις αρχές των 1990s.

Sptm_05
O Woody Allen, για μια τελευταία φορά σε ρόλο μουσικού

Στο μεσοδιάστημα αυτών των δύο βραδιών θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε για τελευταία φορά τον Woody Allen σε ρόλο μουσικού: ο σπουδαίος σκηνοθέτης βγαίνει για αποχαιρετιστήρια περιοδεία με τη New Orleans Jazz Band του, κάνοντας πέρασμα και από τη χώρα μας (Σάββατο 9/9, Ηρώδειο). Την ίδια βραδιά, το "Βεάκειο" θα φιλοξενήσει τις φωνές των Italian Tenors, ενώ μια μέρα πριν (Παρασκευή 8/9) είναι η ηλεκτρονική μουσική που θα έχει την τιμητική της, με τον John Digweed να έρχεται στο "Bolivar" καλεσμένος της ομάδας Blend. Η τελευταία, μάλιστα, έχει προγραμματίσει και την πρώτη μέρα του διήμερου φεστιβάλ Techniques 2023 για τον Σεπτέμβρη, προσκαλώντας τον Solomun στο "Lunar Space"" (Σάββατο 23/9) –η δεύτερη μέρα θα λάβει χώρα τον Οκτώβρη.

Sptm_06
Ο Hauser των 2Cellos θα δώσει δύο συναυλίες στον Λυκαβηττό

Την Πέμπτη 14/9, εντωμεταξύ, ξανάρχονται για συναυλία οι Gregorian (στο Ηρώδειο) μετά από αρκετά χρόνια, ενώ το Σάββατο 16/9 η Τεχνόπολη υποδέχεται τους Καλιφορνέζους Allah-Las: ένα συγκρότημα ιδιαίτερα αγαπητό στα μέρη μας, καθώς η vintage rock ψυχεδέλειά τους έχει βρει πολλούς φίλους ανάμεσα στο εγχώριο κοινό. Το διήμερο Τρίτη 19 & Τετάρτη 20/9, πάλι, ανήκει στον Hauser, ιδρυτικό μέλος των επιτυχημένων 2Cellos, ο οποίος φέρνει την περιοδεία του "Rebel with a Cello" και στην Αθήνα. Μάλιστα, έλαχε σε αυτόν να δώσει τις πρώτες διεθνείς συναυλίες στο ιστορικό θέατρο του Λυκαβηττού, το οποίο επαναλειτουργεί μέσα στον Σεπτέμβρη μετά από κάμποσα χρόνια εγκατάλειψης, επαναφέροντας αγαπημένες μουσικές μνήμες. 

Sptm_07
© Sebastian Lom
Οι Wardruna φέρνουν τους απόκοσμους ήχους τους στο Ηρώδειο

Στις 20/9, επίσης, θα βρίσκεται στην πόλη και ο Louis Tomlinson: ο Βρετανός τραγουδιστής που έγινε γνωστός από το boy band One Direction, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για μια βραδιά στο θέατρο Πέτρας. Μια ιδιαίτερη εμπειρία περιμένει το κοινό και την αμέσως επόμενη ημέρα (Πέμπτη 21/9), καθώς οι Wardruna –που έγιναν γνωστοί από τη μουσική της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Vikings"– φέρνουν τους απόκοσμους ήχους τους στο Ηρώδειο, για μια βραδιά παλαιοσκανδιναβικής μυσταγωγίας κάτω από τη φωτισμένη Ακρόπολη. Λίγο αργότερα (Δευτέρα 25/9), στον ίδιο χώρο, θα παραταχθούν και οι Ιταλοί Il Volo, για την πρώτη τους συναυλία στη χώρα μας, ενώ την Τρίτη 26/9 καταφτάνει στην Αθήνα και ο Βέλγος indie rocker Oscar And The Wolf (στο "Gagarin").

Sptm_08
Διήμερο Plisskën Festival στον Βύρωνα, με τους πολυσυζητημένους Idles

Πολύ "θερμές", πάντως, αναμένονται και οι τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη, για τις οποίες έχει προγραμματιστεί πλήθος συναυλιών. Δεσπόζει, φυσικά, το διήμερο των Idles στο Θέατρο Βράχων (Παρασκευή 29 & Σάββατο 30/9), αφού μιλάμε για μία από τις πλέον συζητημένες rock μπάντες του 21ου αιώνα, που θα έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προσκεκλημένη του Plisskën Festival. Στον Βύρωνα, λοιπόν, θα διαμορφωθούν δύο χωριστές σκηνές: στη μία θα πρωταγωνιστήσει ο "δικός μας" Mazoha και στην άλλη το πολυαναμενόμενο γκρουπ από το Μπρίστολ, το οποίο την πρώτη μέρα θα πλαισιωθεί από την Alice Glass και τη δεύτερη από τον Mykki Blanco.

Sptm_10
© Ryuhei Shindo
Οι Philip Glass Ensemble φέρνουν το "Koyaanisqatsi"  στο Ηρώδειο

Την Παρασκευή 29/9, εντωμεταξύ, θα μας επισκεφθούν και οι παλιοί γνώριμοι God Is An Astronaut, για μια best of συναυλία στο "Gagarin", στο πλαίσιο της εορταστικής τους περιοδείας για τα 20 χρόνια της πορείας τους. Την ίδια μέρα το Ηρώδειο θα φιλοξενήσει την παράσταση "Classic Rock 7", όπου ο Dave Evans των AC/DC, ο Justin Hayward των Moody Blues και η πάλαι ποτέ μούσα του Mike Oldfield, Maggie Reilly, θα συμπράξουν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Την επόμενη μέρα (30/9), πάλι, το αρχαίο ωδείο υποδέχεται τους Philip Glass Ensemble, οι οποίοι θα παίξουν ζωντανά τη μουσική που έγραψε ο Philip Glass για το "Koyaanisqatsi" του Godfrey Reggio (1982), με τη συζητημένη ταινία σε παράλληλη προβολή –μια σύζευξη μουσικής και κινηματογράφου, που επιμένει να γοητεύει εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ακολούθως, ο Σεπτέμβρης ολοκληρώνεται με τη συναυλία των Γάλλων L' Εntourloop στο "Arch" (30/9), με την έλευση του Thomas Anders των Modern Talking στο "Christmas Theater" –όπου αναμένεται να τραγουδήσει όλες τις λατρεμένες disco pop επιτυχίες του γερμανικού σχήματος– αλλά και με το Demons Gate Festival, που θα διεξαχθεί Παρασκευή 30/9 & Σάββατο 1/10 στο "Κύτταρο". Επικεφαλής του, ο θρυλικός στους doom metal κύκλους Wino, ο οποίος τη μία μέρα θα παίξει με τους Obsessed και την άλλη θα δώσει ένα σόλο ακουστικό σόου, που θα πλαισιωθεί από την προβολή του φετινού ντοκιμαντέρ "Wino: The Documentary".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
01/05/2024

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.

Έναρξη για το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής με την "Ουράνια Πολιτεία"

Σε ένα τριήμερο, περισσότερες από 55 εκδηλώσεις δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κατάνυξης μέσα από πρωτότυπες προσεγγίσεις του θείου δράματος.