Κωνσταντίνος Μυλωνάς: "Το River Party ξεκίνησε από ένα πάρτι με ένα πικάπ και νεανικά όνειρα"

Ο διοργανωτής του River Party μιλάει στο "α" για το ιστορικό, μουσικό και κατασκηνωτικό φεστιβάλ που φιλοξενείται από το 1978 στο Νεστόριο Καστοριάς, με αφορμή τη 43η έκδοσή του, από τις 3 έως τις 6 Αυγούστου.

River Party

Το πιο ιστορικό και μακρόβιο μουσικό-κατασκηνωτικό φεστιβάλ της Ελλάδας επέστρεψε πέρσι με μια μεγάλη Reboot έκδοση  μετά από τη διετή παύση της δράσης του λόγω της Covid-19. Φέτος, το River Party έρχεται μεγαλύτερο από ποτέ για να γιορτάσει 45 χρόνια ιστορίας και ετοιμάζεται για την πιο δυνατή και ξέφρενη διοργάνωση. Έτσι, δίνουμε ραντεβού από τις 3 έως τις 6 Αυγούστου στο Νεστόριο Καστοριάς. Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, διοργανωτής του River Party, μιλάει στο "α" για τη διοργάνωση που φιλοξενείται από το 1978 στο Νεστόριο Καστοριάς.

Κωνσταντίνος Μυλωνάς
© Tasos Agapis
Κωνσταντίνος Μυλωνάς © Tasos Agapis

Το River Party είναι από τις πρώτες φεστιβαλικές διοργανώσεις στην Ελλάδα που συνδύασε τη μουσική με τις διακοπές στη φύση. Πώς συνεχίζει την πορεία του σαν θεσμός πλέον, 43 χρόνια μετά;
Στην ουσία φέτος γιορτάζουμε τα 45 χρόνια, αν υπολογίσουμε και τις δύο πρόσφατες χρονιές που δεν έγινε. Το λόγο τον γνωρίζετε. Συνεχίζουμε δυναμικά να είμαστε από τους πρώτους ανάμεσα σε πολλές φεστιβαλικές διοργανώσεις και η συγκινητική προσέλευση  του κόσμου είναι η απόδειξη. Ο κόσμος, η αγάπη για την μουσική και την επαφή με τη φύση έχουν δημιουργήσει μια σταθερά στον συναυλιακό χάρτη της χώρας.

Τι έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια και ποια είναι η κατεύθυνση που ακολουθεί για το μέλλον;
"Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν”. Μέσα στα χρόνια ο χαρακτήρας του River Party παραμένει αναλλοίωτος, ταυτόχρονα όμως, πολλά έχουν αλλάξει. Οι ανάγκες του κόσμου αλλάζουν και οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε. Νέος κόσμος φέρνει νέες μουσικές, παλιοί και νέοι δημιουργούν ένα νέο τοπίο. Αυτή είναι και η μαγεία του River Party, χωρίς να αλλάζει φιλοσοφία φέρνει κοντά του κόσμο από όλες τις ηλικίες και όλες τις ιδιοσυγκρασίες.

Ποιο είναι το όραμα πίσω από την φετινή διοργάνωση του River;
Φέτος το River Party έρχεται πιο ανανεωμένο από ποτέ! Φροντίζοντας ήδη την κάθε λεπτομέρεια για να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών σε όλα τα επίπεδα, με τον ενθουσιασμό του νέου και την γνώση του παλιού από την προσωπική επαφή ετών, η διοργάνωση του φεστιβάλ επιστρέφει δυνατά με ηχηρά ονόματα αντάξια της αίγλης και της ιστορίας του. Καλλιτέχνες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο ελληνικό και ξένο μουσικό στερέωμα θα εμφανιστούν στην σκηνή του River Party. Διπλό live stage με συναυλίες από νωρίς το απόγευμα έως αργά το βράδυ, δραστηριότητες που θα εκπλήξουν μικρούς και μεγάλους, καθώς και προγράμματα ανακύκλωσης και προστασίας/φροντίδας του φυσικού χώρου που μας φιλοξενεί. Το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε μία όαση δροσιάς, ξεγνοιασιάς, μουσικής πανδαισίας, μία μεγάλη γιορτινή παρέα γύρω από τις όχθες του Αλιάκμονα.

Ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία του φεστιβάλ;
Η φιλοσοφία του River Party είναι μία: επαφή με τη φύση, μουσικές, χορός, έρωτες και ατελείωτο party μέχρι το πρωί. Όραμά μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους το μεράκι και το κέφι αυτής της μικρής παρέας νέων που ξεκινώντας από ένα παρεΐστικο πάρτι, δημιούργησαν ένα θεσμό, ένα φεστιβάλ που κατατάχθηκε στα 12 σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ του "Europe Festival Awards 2012".  Όνειρο μας είναι να γίνουμε όλοι/ες μας μια μεγάλη παρέα, μικροί, μεγάλοι, παλιοί, πιστοί θαμώνες αλλά και νέοι επισκέπτες. Στόχος μας είναι η διοργάνωση όχι απλά συναυλιών αλλά μιας φεστιβαλικής εμπειρίας, με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με δύο stages, happenings, παράλληλες δραστηριότητες, ποιοτικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις. Το River Party δεν είναι ένα ακόμα κατασκηνωτικό φεστιβάλ, είναι εμπειρία ζωής κι εμείς αυτό το γνωρίζουμε γιατί το ζήσαμε και το ζούμε.  

Πώς πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει το River τα φεστιβαλικά δρώμενα της χώρας;
Οι επισκέπτες του River Party κάθε καλοκαίρι βιώνουν ένα μικρό θαύμα και έχουν ανεβάσει τα στάνταρ σε όλα τα φεστιβαλικά δρώμενα. Το κοινό του River γαλουχήθηκε μέσα από αυτό και ανανεώνεται διαρκώς. Δες εμάς για παράδειγμα! Εγώ και το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας του φεστιβάλ, είμαστε όλοι φίλοι που κατασκηνώνουμε στο River Party από παιδιά. Τα έφερε έτσι η ζωή και, από καθαρή αγάπη και ρομαντισμό, βρεθήκαμε να το διοργανώνουμε εμείς. Παράλληλα με εμάς έρχονται από πίσω μας οι νέες γενιές. Μάλιστα πολλοί από μας γίνανε γονείς και έρχονται με τα παιδιά τους. Κόβω από τώρα φάτσες στα πιτσιρίκια ψάχνοντας τον αντικαταστάτη μου…(γελάει) Πέρα από την πλάκα όμως, να πω επίσης πως χαιρόμαστε πολύ που έχουν δημιουργηθεί κι άλλα φεστιβάλ ακολουθώντας τα βήματά μας, γιατί αποδεικνύει πως το όραμα μας έχει πιάσει τόπο. Βέβαια, η μαγική τοποθεσία, οι σταθερές εγκαταστάσεις, η ιστορία και το μεγάλο μουσικό πρόγραμμα του River Party είναι στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει μέσα στην πληθώρα των φεστιβάλ.

Τι σημαίνει το River για την τοπική κοινωνία που το φιλοξενεί;
Η προσέλευση του κόσμου στο River, πέρα από τη νεανικότητα, ζωντάνια και κινητικότητα που τη συνοδεύει, δίνει και μία μεγάλη ανάσα στην τοπική κοινωνία. Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι απασχολούνται εργασιακά, τοπικά προϊόντα αναδεικνύονται, ενώ συνεργασίες με πολλές τοπικές επιχειρήσεις δημιουργούν μια διέξοδο στα μέσα του καλοκαιριού για την τοπική κοινωνία. Πολλοί θαμώνες του φεστιβάλ αρπάζουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την πόλη μου, την πανέμορφη αρχοντική  Καστοριά, καθώς απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Νεστόριο όπου διεξάγεται το φεστιβάλ μας.

Θα μας πείτε δυο λόγια για την τοποθεσία;
Το Νεστόριο είναι κωμόπολη του νομού Καστοριάς στη Δυτική Μακεδονία. Βρίσκεται περίπου σε απόσταση 25 χλμ. απο την όμορφη Καστοριά και φιλοξενεί το River Party από το μακρινό 1978. Το Νεστόριο Καστοριάς έχει φιλοξενήσει χιλιάδες κόσμο στα πλαίσια του River Party, και όχι μόνο, γιατί δημιουργεί την αίσθηση της απόλυτης ηρεμίας. Αποτελεί έναν προορισμό για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι περικυκλωμένο απο καταπράσινες εκτάσεις, τρεχούμενα νερά και σπάνιο φυσικό πλούτο. Για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού το Νεστόριο είναι ο καταλληλότερος προορισμός για να επιδοθεί κάποιος απερίσπαστα σε διάφορες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα ράφτινγκ, καγιάκ, ορειβασία, ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία και οικολογικές διαδρομές. Αφορμή λοιπόν, μα και προορισμός, το River Party του Νεστορίου προσφέρει απλόχερα διακοπές στο βουνό εν μέσω καλοκαιριού, με εγγυημένη δροσιά χωρίς κλιματισμό καθώς το φυσικό περιβάλλον φροντίζει γι’ αυτό, για ένα τετραήμερο χαλάρωσης και διαφυγής.

Τι κάνετε για να διαφυλαχθεί το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιείται το φεστιβάλ;
Γνώμονάς μας κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ είναι να αφήσουμε αναλλοίωτο το φυσικό περιβάλλον που μας φιλοξενεί.  Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι η διατήρηση και η φροντίδα του τοπίου, και αυτό από την πλευρά μας είναι αδιαπραγμάτευτο. Η φύση είναι το σπίτι μας. Πέρυσι, σε συνεργασία με τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης - τη γνωστή σε όλους μας μπύρα Βεργίνα - και το πρόγραμμα ανακύκλωσης Κάθε Κουτί Μετράει, συγκεντρώσαμε σε 4 ημέρες, 162 κιλά αλουμινίου, 12.150 κουτάκια! Τα έσοδα από την ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου διατέθηκαν για τη στήριξη του Παιδικά Χωριά SOS Πλαγιαρίου. Οι δράσεις Ανακύκλωσης πραγματοποιούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο κόσμος ενημερώνεται για θέματα προστασίας από πυρκαγιές, μαθαίνει να φροντίζει το φυσικό περιβάλλον και να το σέβεται. Παράλληλες δραστηριότητες στη φύση φέρνουν κοντά τους κατασκηνωτές και όλους τους επισκέπτες του River Party, με το αγνό φυσικό περιβάλλον και δημιουργούν σχέση σεβασμού και προστασίας.

River Party

Σε τι άλλες δραστηριότητες μπορεί να εμπλακεί το κοινό του River τις ώρες που δεν γίνονται συναυλίες;
Η επίσκεψη στο μουσικό αυτό φεστιβάλ είναι μοναδική εμπειρία για γνωριμίες, χορό και διασκέδαση. Πέρα από τις ώρες των συναυλιών στις δύο σκηνές μας (Main Stage και Tequila Stage) , θα πραγματοποιούνται πάρτι στο Tequila Bar, αλλά και παράλληλες δράσεις. Προσκαλούμε αθλητές, χορευτές, γονείς, παιδιά και κάθε επισκέπτη να λάβει συμμετοχή. Χοροί όπως Salsa, Zumba, αλλά και ιππασία, πεζοπορίες, αναρρίχηση, face painting, beer pong και πολλά άλλα που κρατάμε για έκπληξη, θα πραγματοποιούνται από το πρωί!

Αν και παραδοσιακά ροκ, το River έχει ανοίξει κατά πολύ την βεντάλια με τα είδη και τις σκηνές που εντάσσει στον προγραμματισμό του. Πώς βοηθάει αυτός ο πλουραλισμός και πώς διατηρείται η μουσική ταυτότητα του φεστιβάλ;
Το River Party ξεκίνησε ένα καλοκαίρι του 1978 μέσα από μία συνάθροιση μερικών φίλων δίπλα στο ποτάμι. Το ίδιο βράδυ ξεκίνησε ένα πάρτι με ένα πικάπ και νεανικά όνειρα. Έτσι συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα νεανικά όνειρα μάς οδηγούν στις μουσικές επιλογές του φεστιβάλ. Η μουσική βεντάλια μεγάλωσε και ο κόσμος έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις όπως είναι φυσικό. Εμείς δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε το ρεύμα της εποχής έχοντας πάντα στο νου εκείνα τα παιδιά που για πρώτη φορά έβαλαν τη βελόνα του πικάπ στο δίσκο και ξεκίνησαν αυτό το φαντασμαγορικό πάρτι. Η μουσική ταυτότητα του φεστιβάλ δεν άλλαξε, οι εποχές αλλάζουν και εμείς είμαστε εκεί, καλωσορίζοντας τα νέα μουσικά είδη, διατηρώντας παράλληλα την αίγλη των παλιών.

Ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται;
Το φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία να ξανασμίξουν οι παλιές, καλές παρέες, να ζήσουν νέες εμπειρίες οι μικρότεροι, αλλά και να ακούσεις μετά από τόσο καιρό live τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες ως κατασκηνωτής στο μαγευτικό τοπίο πλάι στο ποτάμι, ή ακόμα και ως απλός επισκέπτης. Ο κόσμος που έρχεται, έχει ένα χαρακτηριστικό: αγάπη για την μουσική και τη φύση. Γι’ αυτό και προσφέρουμε Δωρεάν κάμπινγκ σε όσους έχουν εισιτήριο, έστω και αυτούς που έρχονται μόνο για μία μέρα.

Είναι χιλιάδες τα νέα παιδιά, φοιτητές, μαθητές, ενώ δεν λείπουν οι οικογένειες, τα νέα ζευγάρια, οι παρέες από το πανεπιστήμιο που έγιναν οικογένειες και περνάνε κάθε καλοκαίρι τους στο River Party παραδοσιακά. Έχουμε ορίσει ειδικό χώρο κάμπινγκ εντός του φεστιβάλ για τις οικογένειες που αποζητούν την ηρεμία τους, και μάλιστα για τα παιδιά έως 12 ετών είναι Δωρεάν η είσοδος και διαμονή.  Αλλά πέρα από τους φυσιολάτρες ή αυτούς που αποζητούν οικονομικές και ποιοτικές διακοπές μετά μουσικής, το River Party απευθύνεται σε όλους, και μάλιστα έρχεται ανανεωμένο για να καλύψει τις ανάγκες όλων ξεχωριστά. Μια δοκιμή στο τρελό μας πάρτυ θα πείσει και τον πιο απαιτητικό παρευρισκόμενο. Θυμηθείτε το, θα ξανάρθετε!

River Party
© Maria Kontovounisiou

Θα μας πείτε δυο λόγια για το φετινό line-up;
Το φετινό line-up του 43ου River Party Reboot σχηματίστηκε με πολύ μεράκι και έρχεται να ξεχωρίσει ανάμεσα σε πολλά φεστιβαλικά δρώμενα που, κατά τη γνώμη μας, στερούνται χαρακτήρα και προσωπικότητας γιατί ακολουθούν την πεπατημένη. Στην σκηνή του River Party θα παρελάσουν μεγάλα ονόματα από το μουσικό στερέωμα:  Η πρώτη μας ανακοίνωση ήταν φυσικά οι Locomondo που χρωστούσαμε από πέρυσι. Όλοι ξέρουμε τα ξέφρενα πάρτι τους και γι αυτό φέτος θα εμφανιστούν και στη δική μας σκηνή την δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, την Παρασκευή 4 Αυγούστου. Η ιέρεια της δημιουργίας δεν θα μπορούσε να λείψει από το δικό μας φεστιβάλ. Για πρώτη φορά θα υποδεχτούμε με μεγάλη χαρά την Νατάσσα Μποφίλιου με τους συνεργάτες  της, Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμο Ευαγγελάτο. Οι 1000mods είναι το δώρο για όλους μας, μια μπάντα με διεθνή καριέρα φέτος θα ταράξει και τα δικά μας νερά. Φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τους θρυλικούς Panx Romana, τους Stixoima αλλά και πολλούς ακόμα καλλιτέχνες που θα δείτε στο φετινό line up, Φοίβος Δεληβοριάς, Ματούλα Ζαμάνη, Mazoha, Κοινοί Θνητοί. Τελευταία μέρα η Έλενα Παπαρίζου, η μεγαλύτερη pop star της χώρας, θα κλείσει το  φεστιβάλ μας με μοναδικό τρόπο, όπως όλοι φανταζόμαστε!

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά φέτος στο Νεστόριο;
Ζακέτα να πάρεις (γελάει). Η κάψα του καλοκαιριού δε μας πιάνει εδώ και το βράδυ έχει δροσούλα. Οι επισκέπτες που θα φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά φέτος στο Νεστόριο, πρέπει να είναι έτοιμοι για τρελό χορό και βουτιές στον Αλιάκμονα. Φέρτε μαζί σας κέφι, χαρά, αφήστε πίσω σας τις σκοτούρες και ελάτε με έναν και μοναδικό σκοπό:  χαλάρωση και μουσική δίπλα στο ποτάμι. Εμείς εδώ σας παρέχουμε τα πάντα με πολλές επιλογές σε φαγητό, ποτό και σταθερές κτιριακές εγκαταστάσεις για τουαλέτες και ντουζιέρες.

Διεξάγουμε εκδρομές από 11 μεγάλες πόλεις με προορισμό το Νεστόριο, υπάρχει η δυνατότητα προκράτησης θέσης parking σε περίπτωση που έρθουν με δικό τους όχημα. Από κει και πέρα φυσικά μπορούν όλοι να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας, όπου υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες, και να μας ακολουθήσουν στα social media καθώς εκεί γίνονται συνεχείς ενημερώσεις στα προφίλ μας. Μην σκεφτείτε τίποτα απλώς ελάτε να ζήσουμε μαζί αυτή την εμπειρία που σίγουρα θα σας γίνει συνήθεια. Οι πιστοί οπαδοί του River Party συμφωνούν πως είναι η καλύτερη επιλογή για διακοπές στην φύση. Καλούμε τον κόσμο να ζήσει από κοντά την πιο must εμπειρία και να κάνει περήφανα τσεκ στον απόλυτο μουσικό-κατασκηνωτικό στόχο του καλοκαιριού!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Apocalyptica παίζουν Metallica στον Λυκαβηττό

Το νέο άλμπουμ τους "Plays Metallica Vol.2" είναι ο διάδοχος του περίφημου "Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos".

16/05/2024

Ένα διήμερο αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών τιμά έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα του Athens Music Week 2024

Η τετραήμερη γιορτή ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας, που απλώνεται σε 4 venues στην ευρύτερη γειτονιά του Κεραμικού, προσκαλεί 40 καλλιτέχνες και 160 ομιλητές από 26 χώρες.

Τι θα δούμε στον Κήπο του Μεγάρου αυτό το καλοκαίρι;

Η προπώληση για όλες τις εκδηλώσεις έχει αρχίσει.

Αυτές είναι οι παράλληλες δράσεις του 23oυ Athens Jazz

Οι χειροποίητες δημιουργίες του Meet Market, η επετειακή φωτογραφική έκθεση της ομάδας METApolis και το πιο τζαζ πρωινό του καλοκαιριού, γεμάτο με δωρεάν δράσεις για παιδιά, συμπληρώνουν τη φετινή διοργάνωση

"P.O.P.": Kυκλοφόρησε το νέο E.P. της Μαρίνας Σάττι

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον 68ο Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, η Σάττι επιστρέφει με ολοκαίνουργιο υλικό.

Γιάννη Αγγελάκη, ποια είναι η "Φωνή των Βακχών";

Ο ανερχόμενος συνθέτης γράφει για την "επινοημένη παράσταση μουσικού θεάτρου" που ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για δύο παραστάσεις σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή.