Anne-Sophie Mutter: Μία από τις καλύτερες βιολίστριες στον κόσμο ετοιμάζει βαλίτσες για Αθήνα

Mutter_front

Το 2011, παρότι το ίντερνετ είχε πια φθείρει την παραδοσιακή δισκογραφία, η Deutsche Grammophon διατηρούσε αρκετή πίστη στο άστρο της Anne-Sophie Mutter (Άνε-Ζοφί Μούτερ) και στις γερές της σχέσεις με το παγκόσμιο κλασικό κοινό, ώστε να γιορτάσει τα 35 της χρόνια στα πράγματα κυκλοφορώντας ένα θεαματικό box set με 40 CD και βιβλίο 288 σελίδων. Οι εκτιμήσεις της περίφημης γερμανικής εταιρίας δεν έπεσαν έξω (η έκδοση είναι πλέον συλλεκτική), ενώ έτσι απέτισαν και φόρο τιμής σε μια θρυλική βιολίστρια, που εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις καλύτερες μουσικούς του σύγχρονου κόσμου.

Βέβαια, το πόσα χρόνια καριέρας έχει η Anne-Sophie Mutter, εξαρτάται από το πού ξεκινάει κανείς να μετρά. Το box set, λ.χ., άρχισε από το 1976 και την εμφάνισή της στο Φεστιβάλ της Λουκέρνης, φιλοξένησε όμως και μια ηχογράφηση του 1974, ενώ ξέρουμε ότι όλα άρχισαν το 1972, όταν έδωσε το πρώτο της κονσέρτο με τη Winterthurer Stadtorchester. Ήταν μόλις 9 ετών, τότε: ένα παιδί-θαύμα της Γερμανίας, από μια οικογένεια εγκατεστημένη στην ακριτική κωμόπολη Rheinfelden (λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ελβετίας), η οποία δεν περιλάμβανε μουσικούς, μα αγαπούσε πολύ την κλασική μουσική. 

Mutter_01

Λίγο μετά, στα 13 της, άφησε το σχολείο για να αφοσιωθεί στο βιολί. Και ήταν τέτοιο το ταλέντο της, ώστε αμέσως τέθηκε υπό την προστασία του πολυσυζητημένου Herbert von Karajan, με τον οποίον και θα δούλευε ως τον θάνατό του (1989). "Σε πίεζε στο όριο όσων αντιλαμβανόσουν κάθε φορά", θα έλεγε αργότερα, αποτιμώντας τη σχέση δασκάλου και μαθήτριας που ανέπτυξαν. Δεν δίστασε, βέβαια, να θίξει και το κλίμα το οποίο αντιμετώπισε, μιλώντας και για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών που έτρεφε ο κλασικός κόσμος, αλλά και για το ότι βρέθηκε περιστοιχισμένη από διάφορα σεξουαλικά αρπακτικά: "κατάφερα και διέφυγα και, όταν χρειαζόταν, μπορούσα να ρίξω και καμιά για να περάσω το μήνυμα", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Mutter_02
© Ansgar Klostermann
Με τους Mutter's Virtuosi

Πολλά παιδιά-θαύματα, ασφαλώς, δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν το  "θαύμα" και στην ενήλικη ζωή τους. Αλλά η Mutter έχτισε μεθοδικά μια σπουδαία καριέρα, αφήνοντας ηχογραφήσεις αναφοράς σε ένα φάσμα από το μπαρόκ ως τη μοντέρνα κλασική, που ευτύχησαν να φτάσουν ακόμα και στα βραβεία Grammy. Δίσκοι λ.χ. σαν εκείνους που έφτιαξε με την Academy Of St Martin In The Fields πάνω στον Μότσαρτ, με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου (και τον Karajan) πάνω στον Μπετόβεν και στον Βιβάλντι ή με την English Chamber Orchestra πάνω στον Μπαχ, εξακολουθούν και αναζητούνται, ακόμα και στα ψηφιακά χρόνια του Spotify.

Κάποιες από αυτές τις δόξες, λοιπόν, θα παρελάσουν σύντομα και στην Ελλάδα, αφού η Anne-Sophie Mutter ετοιμάζεται να παίξει στο Ηρώδειο (Δευτέρα 12/6), ως εκλεκτή προσκεκλημένη του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Καταφτάνει δε με τους Mutter's Virtuosi: το σύνολο εγχόρδων που καθοδηγεί εδώ και αρκετά χρόνια πια, με τους οποίους θα παρουσιάσει έργα Μπαχ, Βιβάλντι και Bologne de Saint-Georges, αλλά και το αφιερωμένο στην ίδια "Noneto" του André Previn.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.