Το dissonArt ensemble μας μυεί στον απύθμενο μουσικό κόσμο του Morton Feldman

Στο Μυστήριο 92, της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το δραστήριο σύνολο παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το εμβληματικό έργο «Piano, Violin, Viola, Cello».

Μουσικό σύνολο dissonArt © Βαλέρια Ισαβέα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonΑrt παρουσιάζει, το Σάββατο 1 Απριλίου, την εμβληματική σύνθεση του πρωτοπόρου Αμερικανού συνθέτη Morton Feldman, "Piano, Violin, Viola, Cello". Μία βαθιά εμπειρία ακρόασης όπου οι θεατές θα είναι ελεύθεροι να καθίσουν ή να ξαπλώσουν στην Αποθήκη 1 του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας, προκειμένου να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους μουσικούς και τις αναπνοές τους.

Από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της κλασικής μουσικής του 20ου αιώνα, ο Feldman ήταν πρωτοπόρος της πειραματικής μουσικής και ανήκει στη γενιά εκείνων των Αμερικανών συνθετών που ηγέτη τους αναγνώριζαν τον John Cage. Tα έργα του δεν έχουν σχέση με την παραδοσιακή αρμονία και την γραμμική σύνθεση. Χαρακτηρίζονται από σημειωτικές καινοτομίες που ανέπτυξε για να δημιουργήσει τον χαρακτηριστικό ήχο του: ρυθμοί που μοιάζουν ελεύθεροι και αιωρούμενοι, σκιάσεις που μοιάζουν απαλά εστιασμένες, μια γενικά ήσυχη και αργά εξελισσόμενη μουσική και επαναλαμβανόμενα ασύμμετρα μοτίβα.

Μουσικό σύνολο dissonArt
© Βαλέρια Ισαβέα

Το "Piano, Violin, Viola, Cello", το τελευταίο έργο του συνθέτη, το οποίο έγραψε δύο μήνες πριν από τον θάνατο του, προσφέρει μια μυητική διαδικασία στον απύθμενο κόσμο της μουσικής του. Όπως σε κάθε έργο του, έτσι και στο κύκνειο άσμα του ο σημαντικότερος αρχιερέας της νεωτερικής επαναστατικότητας καταστρέφει με μία κίνηση όλο τον περιγραφισμό, αφήνοντας γυμνό το αντικείμενό του. Ακροβατώντας στη λεπτή γραμμή μεταξύ στάσης και εξέλιξης με έναν τρόπο τόσο απέριττο όσο και ο τίτλος του, το μουσικό έργο αποκαλύπτεται σαν φυσικό φαινόμενο: Είναι μουσική από και για την αιωνιότητα. 

Το μουσικό σύνολο dissonArt ιδρύθηκε το 2005 γύρω από έναν πυρήνα οκτώ σολίστ και συνεργατών με στόχο τη διάδοση της μουσικής πρωτοπορίας στην κλασική μουσική. Αποτλεί ένα από τα κορυφαία σύνολα νέας μουσικής στην Ελλάδα με παρουσία σε διεθνή φεστιβάλ και θεσμούς, ενώ έχει συνεργαστεί με συνθέτες διεθνούς βεληνεκούς. 

Info: Τιμή εισιτηρίου € 10 ευρώ | Ώρα προσέλευσης: 8.30 μ.μ. | Ώρα έναρξης 9 μ.μ. | Αποθήκη 1, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας | Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Παραλία Ελευσίνας
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Διπλό ραντεβού στο "Gazarte"

Με δύο διεθνείς καλεσμένους, το μουσικό στέκι του Κεραμεικού μπαίνει ψηλά στα "οπωσδήποτε" αυτής της εβδομάδας.

24/03/2023

Υπόγεια Ρεύματα & Τσοπάνα Rave: "Μας ενώνουν η ταξική μας συνείδηση και οι ηλεκτρικές κιθάρες"

Οι δύο "Υποψήφιοι για αποχώρηση" εκπρόσωποι της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής μιλάνε για την κρίσιμη προεκλογική αναμέτρηση που στήνουν τα επόμενα Σάββατα στη σκηνή του "Σταυρού του Νότου".

Ο Μίκης Θεοδωράκης "συνομιλεί" με τον Μαρκ Μπλίτσταϊν

Ένα αφιέρωμα στο εμβληματικό "Ένας όμηρος" του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και τα πολιτικά τραγούδια του σπουδαίου Αμερικανού συνθέτη έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

100 χρόνια Μαρία Κάλλας: Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την Ελληνίδα ντίβα

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Divina, στο πλαίσιο του επετειακού έτους UNESCO Μαρία Κάλλας 2023 του ΥΠΠΟΑ.

Leftfield και Boy Harsher στο line up του Release Athens 2023

Το σπουδαίο σχήμα της βρετανικής ηλεκτρονικής μουσικής και οι Αμερικανοί εκπρόσωποι της dark electronica, θα πλαισιώσουν τους headliners, Στέρεο Νόβα.

"αϊζο": Ένα μουσικό πείραμα της Νεφέλης Σταματογιαννοπούλου

Η πολυμορφική παράσταση της συνθέτριας-περφόμερ, που μελετάει την ηχητική σύνθεση σε σχέση με την κίνηση και την δραματουργία του ήχου, στο "Αltera Pars".

"Βέρθερος": Η συγκινητική ρομαντική όπερα επανέρχεται στη Λυρική

Ο "Βέρθερος" του Μασνέ επανέρχεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε αναβίωση παλαιότερης παραγωγής του Σπύρου Ευαγγελάτου και με δύο διάσημους λυρικούς πρωταγωνιστές, για έξι παραστάσεις στην Αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ (23, 26, 28, 31 Μαρτίου & 2, 4 Απριλίου).