"Η φλόγα κρύβει βάσανο": Η Βερόνικα Δαβάκη ερμηνεύει το νέο έργο του Βαγγέλη Κορακάκη

Η πρώτη πανελλαδική εκτέλεση νέων τραγουδιών του κορυφαίου λαϊκού συνθέτη, μέσα από το πρίσμα του Δημήτρη Παπαδημητρίου, θα γίνει στο Μικρό Παλλάς

ελληνικό σχέδιο

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη σειρά συναυλιών με σημείο επανεκκίνησης το ρεμπέτικο, Το Ελληνικό Σχέδιο παρουσιάζει τη Δευτέρα 20 Μαρτίου (9.15 μ.μ.) στο Μικρό Παλλάς μια ακόμη νέα μουσική πρόταση σε δύο μέρη. 

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει το νέο έργο του κορυφαίου λαϊκού συνθέτη Βαγγέλη Κορακάκη που τιτλοφορείται "Η φλόγα κρύβει βάσανο" σε ενορχήστρωση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, με ερμηνεύτρια τη Βερόνικα Δαβάκη σε πρώτη πανελλαδική παρουσίαση.

Ενθουσιασμένος από το υλικό που προέκυψε από την νέα του δουλειά, ο Βαγγέλης Κορακάκης αναφέρει: "Με  τη  σπουδαία  ερμηνεύτρια Ελληνικό Σχέδιοη συνεργασία μου ήταν ξαφνική και αναπάντεχη. Πέντε  λεπτά  ήταν αρκετά  στα καμαρίνια της εκπομπής Μουσικό Κουτί για να κλειδώσει και να υλοποιηθεί, όταν την προσέγγισα και στα καλά καθούμενα της έπαιξα το τραγούδι μου "Κάπου Φυσούσε". Ακολούθησαν άλλα οκτώ τραγούδια μου με την  προϋπόθεση και τον όρο ότι θα τα ενορχηστρώσει ο σπουδαίος και μοναδικός μουσικός μας και συνθέτης Δημήτρης  Παπαδημητρίου, όπου και έγινε αποδεκτός. Οι  στιγμές της ηχογράφησης ήταν για  εμένα  μαγικές και πρωτόγνωρες καθώς παρακολουθούσα  την κλασική  ορχήστρα  να  παίζει  τα  τραγούδια μου υπό  την  σκέπη  της  μπαγκέτας  του  Δημήτρη. Μακάρι να είναι καλοτάξιδα."

Στο δεύτερο μέρος με τίτλο  "Ρεμπέτικο αρπέζ", θα παρουσιαστούν ρεμπέτικα τραγούδια των Μητσάκη, Παπαϊωάννου, Βαμβακάρη και άλλων  αγαπημένων συνθετών διασκευασμένα για δύο άρπες και φωνή από τον Θοδωρή Ματούλα.  Μια ιδέα της Βερόνικας Δαβάκη η οποία και θα τα ερμηνεύσει. 

Γι αυτή την πρωτότυπη προσέγγιση η Βερόνικα Δαβάκη σχολιάζει: "Ξεκινώντας θέλαμε να απολαύσουμε τον ήχο ενός αγαπημένου οργάνου, που σπάνια το ακούμε ως σολιστικό και ακόμη σπανιότερα μέσα σε ελληνικές λαϊκές συνθέσεις, να αποδίδει τα αγαπημένα τραγούδια της κυτταρικής μας μνήμης. 

Η πρωτοφανής αυτή ιδέα ωστόσο βρήκε μουσικολογικό και ιστορικό έρεισμα: Ο λυρικός ήχος της άρπας έχει συνδεθεί με τη Δυτική συμφωνική μουσική, το μπαρόκ και την αναγέννηση, τη μουσική της Ιρλανδίας αλλά και της λατινικής Αμερικής. Η σχέση του οργάνου όμως με την Ανατολική μουσική είναι πολύ βαθύτερη μέσα στον χρόνο. Η άρπα εμφανίστηκε στην Ευρώπη μετά τον 8ο μ.Χ. αιώνα ενώ στην Ελλάδα υπήρξε βασικό όργανο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ήδη από το 3.000 π.Χ.

Ακούγοντας τελικά τα ρεμπέτικα από τον αρχέγονο ήχο της άρπας ο ακροατής συνδέεται με την αρχαία ελληνική ρίζα του τραγουδιού και μπροστά του αναβιώνει όλη η δύναμη και η βαθύτερη ουσία της ελληνικής τροπικής μουσικής. Παράλληλα, χάρη στην εξέλιξη του οργάνου στο πλαίσιο της  ευρωπαϊκής και της σύγχρονης μουσικής ο συνδυασμός αυτός εκτινάσσει το ρεπερτόριο στη σφαίρα του παγκόσμιου και του μελλοντικού. Με την ελπίδα και σεις να την απολαύσετε!"  

Και τα δύο έργα είναι παραγγελίες του Ελληνικού Σχεδίου, το οποίο σκοπεύει τη δημιουργία ρεπερτορίου και ενισχύει την παραγωγή πρωτότυπου μουσικού υλικού τόσο από νεότερους όσο και από καταξιωμένους συνθέτες.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει  ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του, μέσα από το ρεμπέτικο τραγούδι και τις επιρροές του στους καλλιτέχνες του σήμερα, επιχειρείται η "επανεκκίνηση" της ιστορίας της μουσικής από την "αρχή"  προς άλλες όμως κατευθύνσεις αναζητώντας τις παλαιές πηγές δύναμης και αλήθειας. Όλες οι δράσεις του Ελληνικού Σχεδίου χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Ωνάση.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο), Βαγγέλης Κορακάκης (μπουζούκι), 
Γιώργος Καραγιάννης (μπουζούκι), Χρυσόστομος Καραντωνίου (κιθάρα), Κωστής Θέος (τσέλο), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Μερκούριος Κάραλης (κλαρινέτο), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν) και  Δημήτρης Κοντός (κρουστά)

Τιμές εισιτηρίων:  € 30-8.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μικρό Παλλάς

Αμερικής 2 & Στοά Σπυρομήλιου, City Link
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ladytron και The Haunted Youth θα πλαισιώσουν τη Siouxsie και τους Interpol

Το Release Athens και το SNF Nostos ενώνουν τις δυνάμεις τους, παρουσιάζοντας τρεις σπουδαίες φεστιβαλικές ημέρες σε δύο σκηνές.

20/03/2023

Ξαναγνωρίζοντας το σπουδαίο: Μια βουτιά στο "Revolver" των Beatles

Ένα νέο, πενταπλό box set δίνει την ευκαιρία να ψαχουλέψουμε σε βάθος τα τι και πώς πίσω από τον οριακό δίσκο του 1966, ο οποίος (εξακολουθεί να) έχει πολλά και σημαντικά να διδάξει στην αναιμική pop/rock εποχή μας.

Κανείς δεν ξέρει την ιρλανδική folk όπως οι Lankum

Μιλήσαμε με την κορυφαία στο είδος της μπάντα η οποία πέρασε από τη Villa Amalias προτού κατακτήσει τις σκηνές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Η Margaret Barry είναι η φωνή της Ιρλανδίας

Ανατρέχουμε στη ζωή και το έργο μιας σπουδαίας ερμηνεύτριας η οποία ενσάρκωσε τη μουσική παράδοση του "πράσινου" νησιού.

Οι Μ83, Dub Inc και Groundation "ανοίγουν" τη δεύτερη μέρα του Release Athens X SNF Nostos

Οι Röyksopp και Tash Sultana θα είναι οι headliners των δύο stages.

Update | H trip hop κολεκτίβα των Chinese Man στο "Arch"

Θα ακολουθήσει after party με τον Kill Emil στα decks.