Ο Μιχάλης Σιγανίδης συναντά τον Larry Gus στη σκηνή του Onassis Channel στο YouTube

Experimental ήχοι και jazz πειραματισμοί στο επόμενο επεισόδιο του STAGES A/LIVE.

Μιχάλης Σιγανίδης Larry Gus © Πηνελόπη Γερασίμου

 Ο Larry Gus (aka Παναγιώτης Μελίδης), λίγες μέρες μετά τις παραστάσεις του "George” στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, επιστρέφει –αυτή τη φορά στην ψηφιακή σκηνή της– για μια απρόσμενη συνάντηση με έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικούς της σημερινής εποχής, τον Μιχάλη Σιγανίδη. Δύο μουσικοί που πειραματίζονται διαρκώς –ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο– συνεργάζονται και δημιουργούν μια μαγική συναυλία για την ψηφιακή πλατφόρμα του Ιδρύματος Ωνάση που κάνει πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 στις 21:00. Ο Larry Gus γράφει ξανά μουσική, αυτή τη φορά όχι για τη Στέγη και τον Ευθύμη Φιλίππου, αλλά για το STAGES A/LIVE. Ο Μιχάλης Σιγανίδης, με τη σειρά του, έρχεται για να μας εκπλήξει, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του μουσική περφόρμανς, με τίτλο "Who[’s] Who[on]”, στο -1 της Στέγης. Δύο αγαπημένοι μουσικοί, μια ιδιαίτερη συναυλία, στο Antart Studios των Νίκου και Θοδωρή Μέρμηγκα, όπου στις δεκαετίες του ‘60 και του ’70 στεγαζόταν η ιστορική κινηματογραφική εταιρεία Finos Film.

Ο Μιχάλης Σιγανίδης, καταξιωμένος κοντραμπασίστας, θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς της αυτοσχεδιαστικής και "αποδομητικής" –όπως αποκαλείται από τους aficionados– τραγουδοποιΐας στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών και των Primavera en Salonico, έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, έχει συνεργαστεί με δεκάδες τραγουδοποιούς, Έλληνες και ξένους, ενώ στα τέλη του 2021 κυκλοφόρησε τον δέκατο προσωπικό του δίσκο, πλαισιωμένος από το Συγκρότημα Λαμπράκη (μια πρωτοκλασάτη ομάδα μουσικών, περφόρμερ και εικαστικών), με τίτλο "ΕΤΙΚΑΙΕΤΙΚΑΙΤΗΚΑΙΤΗ". Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη και ανεξάρτητη κυκλοφορία σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, που αποτελείται από ένα βιβλίο 94 σελίδων και μια καλαίσθητη κάρτα USB, στην οποία θα βρει κανείς ένα βίντεο εβδομήντα ενός λεπτών με μουσική, αποσπάσματα ταινιών και φωτογραφίες, αλλά και τα μουσικά κομμάτια σε ψηφιακή μορφή.

Ο Παναγιώτης Μελίδης, ο "Έλληνας παραγωγός [που δεν] του είναι άγνωστη η λέξη χάος", όπως έχει χαρακτηρίσει το Pitchfork τον αεικίνητο πολυοργανίστα και τραγουδιστή, με αφετηρία του την ελληνική επαρχία και βάση του πλέον το κέντρο της Αθήνας, έχει συμπληρώσει αισίως δεκαπέντε χρόνια ως Larry Gus, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει ζήσει και δημιουργήσει μουσική στη Βαρκελώνη, το Μιλάνο και τη Νέα Υόρκη, έχει δει τη ζωή του να αποτυπώνεται σε ντοκιμαντέρ ("Ο φίλος μου ο Larry Gus", σε σκηνοθεσία Βασίλη Κατσούπη), ενώ στη δισκογραφία εμφανίστηκε με το άλμπουμ "Stitches”, το 2009, σε μια κυκλοφορία της εγχώριας hip-hop εταιρείας Cast-A-Blast, για να μεταπηδήσει σύντομα στην αμερικανική DFA Records. Για λογαριασμό του τελευταίου αυτού εμβληματικού label, έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα τέσσερις ολοκληρωμένους δίσκους, με πιο πρόσφατο το εξαιρετικό "Subservient” (ελληνιστί "Υποτακτικός"), την πρώτη του δουλειά με ελληνικό στίχο και χωρίς χρήση samples, μιας και ο ίδιος παίζει όλα τα όργανα, δημιουργώντας έναν ήχο που, σύμφωνα με τους κριτικούς, "φέρνει στο μυαλό τον Alex Chilton αν του είχε κάνει παραγωγή ο Brian Eno".

Δείτε την πρεμιέρα εδώ

Λίγα λόγια για τα Antart Studios

Σε ένα κτίριο με μεγάλη σημασία για τις τέχνες και τον πολιτισμό, όπου στεγαζόταν η ιστορική κινηματογραφική εταιρεία Finos Film κατά τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70, ο Νίκος και ο Θοδωρής Μέρμηγκας ίδρυσαν το 2013 το Antart Studios. Πέντε χρόνια αργότερα, ο ηχολήπτης και παραγωγός Νίκος Γκουντινάκης και ο μουσικός και ενορχηστρωτής Δημήτρης Σιάμπος, μαζί με τον Νίκο Μέρμηγκα, δημιούργησαν μια νέα ομάδα που άλλαξε την πορεία του Antart Studios. Η αλλαγή αυτή περιλάμβανε μια ριζική ανανέωση τόσο του κτιρίου όσο και του εξοπλισμού του στούντιο, πάντα ευθυγραμμισμένη με τη θαυμαστή vintage ατμόσφαιρα που αποπνέει ο χώρος. Το Antart Studios αναβαθμίστηκε σε ένα στούντιο τελευταίας τεχνολογίας στην Αθήνα, περιλαμβάνοντας ένα αγγλικό soundesk (Raindirk LN1), μια τεράστια συλλογή μικροφώνων, αναλογικά outboards, περιφερειακό υλικό, καθώς και μουσικά όργανα διαθέσιμα για κάθε επισκεπτόμενο καλλιτέχνη. Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι άνθρωποι που ονειρεύονται και εργάζονται έτσι ώστε αυτός ο ιστορικός χώρος να συνεχίσει να γράφει τη δική του σύγχρονη ιστορία. Μια μοναδική και διαρκώς αναπτυσσόμενη ομάδα.

STAGES A/LIVE στο Onassis Channel στο YouTube

Το STAGES A/LIVE είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, που αντέδρασε άμεσα στις κλειστές σκηνές κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown για να υποστηρίξει έμπρακτα τις μουσικές σκηνές, τους μουσικούς και όσους βρίσκονται πίσω από τη σκηνή, σε μια δύσκολη συγκυρία απραξίας. Για τις σκηνές που είχαν αδειάσει από καλλιτέχνες, τεχνικούς και θεατές, από ζωή, το Ίδρυμα Ωνάση εγκαινίασε μια ψηφιακή μουσική σκηνή, καθώς ο πολιτισμός συνεχίζει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας και η μουσική μας (δια)μορφώνει. Η ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων ξαναζωντάνεψε με μοναδικές συναυλίες. Το STAGES A/LIVE έκανε πρεμιέρα στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση τον Ιανουάριο του 2021. Χιλιάδες μουσικόφιλοι έζησαν διαδικτυακά τα εκρηκτικά live των Nightstalker και των Ath Kids από το Gagarin 205, των Puta Volcano από το AN Club, των Θραξ Πανκc και του Μικρού Κλέφτη από το We Club, του Παύλος Παυλίδης Trio από το Principal Club Theater, των 63 High από το Eightball Club, των Bazooka από το Lab Art. Από το 2022 το STAGES A/LIVE γιορτάζει τη μουσική και τους μουσικούς με απρόσμενα live από απρόσμενους χώρους στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση. Διατίθενται οι συναυλίες των Naxatras στο Ακόντισμα, των Planet Of Zeus στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, του Saske από το Κατάστημα Κράτησης στη Νιγρίτα Σερρών, του Ψαραντώνη στο Νερατζέ Τζαμί.

Onassis Channel στο YouTube

Το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση εκπέμπει από την Αθήνα, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, σε όλο τον κόσμο. Το Ίδρυμα Ωνάση ανεβάζει και μοιράζεται στο κανάλι του στο YouTube στιγμές, εικόνες, συζητήσεις, ήχους, συναισθήματα. Παραστάσεις, συναυλίες, podcasts, συναντήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα. Η ψηφιακή σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση φτιάχνει μια Στέγη σε κάθε σπίτι, σε ένα σημείο που δεν υπάρχει στον χάρτη, για να διασκεδάζει, να επιμορφώνει, να ενώνει, να ανοίγει συζητήσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.

Μια νοσταλγική βραδιά piano-bar με τον Κώστα Τσαγγαρίδη στο Μέγαρο

Δίπλα στον πιανίστα-τραγουδιστή, η Μαριάνθη Παπαλάμπρου θα απογειώσει τη βραδιά, συνυφαίνοντας τα αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του '80 με χάρη και πάθος.