Η ΚΟΑ γιορτάζει150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ με τον Μιχαήλ Πλετνιόφ

H KOA τιμά τον Σεργκέι Ραχμάνινοφ με τον πιανίστα και αρχιμουσικό Μιχαήλ Πλετνιόφ και ο Λουκάς Καρυτινός ηγείται της ερμηνείας του συμφωνικού ποιήματος του Στράους, «Η ζωή ενός ήρωα».

Μιχαήλ Πλετνιόφ

Έχει συνδεθεί όσο ελάχιστοι με το έργο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Ίσως γιατί η καλλιτεχνική του ιδιοσυγκρασία σε συνδυασμό με τη μουσική του αντίληψη αναδεικνύουν την ιδιοφυία του Ραχμάνινοφ σε όλο της το μεγαλείο. Ο λόγος για τον Μιχαήλ Πλετνιόφ ο οποίος συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύοντας τον αγαπημένο του συνθέτη (Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 7.30 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής.

Τον δημιουργό που όπως λέει "Ήταν κάτι περισσότερο από πιανίστας, αρχιμουσικός και συνθέτης. Ήταν πνεύμα". Η Ραψωδία σ’ ένα θέμα του Παγκανίνι για πιάνο και ορχήστρα, ανοίγει την βραδιά. Όχι τυχαία, οι 24 παραλλαγές που έγραψε ο Ραχμάνινοφ πάνω στο θέμα από το 24 ο Καπρίτσιο για σόλο βιολί του Παγκανίνι  παραμένουν μέχρι και σήμερα εξαιρετικά δημοφιλείς και αποτελούν μια διαχρονική πρόκληση για τους βιρτουόζους του πιάνου.

Λουκάς Καρυτινός

Ο ίδιος ο συνθέτης, μάλιστα, είχε την παράδοση να πίνει ένα ποτήρι λικέρ μέντας πριν κάθε ερμηνεία της Ραψωδίας προκειμένου να κατευνάσει το άγχος που του προκαλούσε η εξαιρετικά απαιτητική τελευταία παραλλαγή. Η συναυλία κορυφώνεται με το αυτοβιογραφικό συμφωνικό ποίημα "Η ζωή ενός ήρωα" του Ρίχαρντ Στράους που αποτυπώνει γλαφυρά τις περιπέτειες του δημιουργού του. Στο πόντιουμ, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας, Λουκάς Καρυτινός.

Ο Μιχαήλ Πλετνιόφ έχει πει: "Ο Ραχμάνινοφ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολα. Δεν είναι αρκετό να πούμε ότι ήταν πιανίστας ή συνθέτης. Για μένα ήταν η ίδια η μουσική. Από πλευράς μουσικού ταλέντου πιστεύω πως αυτό που έδωσε ο Θεός στον Ραχμάνινοφ μπορεί να συγκριθεί μόνο με το χάρισμα του Μότσαρτ".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

  • Κλασική μουσική

H KOA τιμά τον Σεργκέι Ραχμάνινοφ, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνια από τη γέννησή του, με τον πιανίστα και αρχιμουσικό Μιχαήλ Πλετνιόφ. Ο Λουκάς Καρυτινός ηγείται της ερμηνείας του συμφωνικού ποιήματος του Στράους, «Η ζωή ενός ήρωα».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Πώς ο Σταύρος Ξαρχάκος ενώνει τον Πόντο με την Κρήτη;

Βρεθήκαμε στην πρόβα για τη συναυλία "Από τον Πόντο ως την Κρήτη: Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση" και αναμεταδίδουμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
21/03/2023

To ντουέτο του Μπάμπη Παπαδόπουλου στο "ΙΛΙΟΝ plus"

Για την επίσημη πρώτη ζωντανή παρουσίαση του νέου άλμπουμ "Γεννηθήκαμε Χτες".

SONS: "Το rock ‘n’ roll δεν είναι μόνο μάτσο αρσενικά με δερμάτινα τζάκετ"

Από μία μικρή πόλη στα βόρεια της Φλάνδρας, οι SONS θα βρεθούν στο "Six D.O.G.S." (23/3) με έναν ήχο πολλών μεγατόνων και ακόμα ισχυρότερους στίχους, αλλάζοντας όσα ξέραμε για το punk.

Ladytron και The Haunted Youth θα πλαισιώσουν τη Siouxsie και τους Interpol

Το Release Athens και το SNF Nostos ενώνουν τις δυνάμεις τους, παρουσιάζοντας τρεις σπουδαίες φεστιβαλικές ημέρες σε δύο σκηνές.

Ξαναγνωρίζοντας το σπουδαίο: Μια βουτιά στο "Revolver" των Beatles

Ένα νέο, πενταπλό box set δίνει την ευκαιρία να ψαχουλέψουμε σε βάθος τα τι και πώς πίσω από τον οριακό δίσκο του 1966, ο οποίος (εξακολουθεί να) έχει πολλά και σημαντικά να διδάξει στην αναιμική pop/rock εποχή μας.

Κανείς δεν ξέρει την ιρλανδική folk όπως οι Lankum

Μιλήσαμε με την κορυφαία στο είδος της μπάντα η οποία πέρασε από τη Villa Amalias προτού κατακτήσει τις σκηνές της Ευρώπης και της Αμερικής.