10 άγνωστες ιστορίες για τον Φρέντι Μέρκιουρι

Λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής του frontman των Queen, με αφορμή τη σημερινή επέτειο των 31 ετών από το θάνατό του.

Φρέντι Μέρκιουρι και άλλοι μουσικοί μύθοι στην οθόνη

Στις 23 Νοεμβρίου του 1991, ο Φρέντι Μέρκιουρι ανακοινώνει στον Τύπο που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσινγκτον στο Λονδίνο, ότι έπασχε από AIDS. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 45 ετών. Ο θρύλος του ροκ και frontman των Queen ήταν ένας από τους πρώτους διάσημους που έπεσε θύμα της "μάστιγας" του ιού του HIV στη δεκαετία του '80.

Με αφορμή τα 31 χρόνια από το θάνατό του, που συμπληρώνονται σήμερα, Τρίτη 24 Νοεμβρίου, συγκεντρώσαμε μερικές άγνωστες πτυχές της ζωής του και ιδιαίτερες ιστορίες για τον καλλιτέχνη που έσπασε τα ταμπού σε μουσική, μόδα, στην κοινωνία ολόκληρη.

Κυκλοφόρησε σόλο σινγκλ με ψευδώνυμο

Το 1973, κι ενώ ήταν μέλος των Queen, δουλεύοντας πάνω στο πρώτο άλμπουμ του γκρουπ, ο Φρέντι Μέρκιουρι ηχογράφησε και κυκλοφόρησε ένα σόλο σινγκλ με δύο διασκευές τραγουδιών το I Can Hear Music των Ronettes και το Goin' Back του Ντάστι Σπρίνγκφιλντ.

Κι επειδή αντιλήφθηκε ότι δεν θα ήταν σωστό να βγει ο δίσκος στην αγορά με το ονοματεπώνυμό του, χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Larry Lurex, εμπνευσμένο από τον Gary Glitter, που εκείνη την εποχή βρισκόταν στην κορυφή των βρετανικών charts.

Ήταν εκείνος που σχεδίασε το λογότυπο των Queen

Όπως επίσης κι εκείνος που χάρισε στο γκρουπ το όνομά του. Το σχέδιο που κοσμεί το logo του συγκροτήματος ήταν δικής του έμπνευσης, αλλά και σχεδίασης. Άλλωστε, ήταν απόφοιτος του Ealing Art College στο Λονδίνο, όπου σπούδασε γραφιστική.

Κατασκεύασε αυτοσχέδια σκηνή για τον Ντέιβιντ Μπάουι...

Η συνεργασία τους στο Under Pressure το 1981 έμεινε στην ιστορία με χρυσά γράμματα. Ωστόσο, Μπάουι και Μέρκιουρι γνωρίζονταν ήδη από τη δεκαετία του '60. Η πρώτη τους συνάντηση είχε λάβει χώρα στο κολέγιο όπου σπούδαζε ο δεύτερος και στο οποίο ο πρώτος είχε παρευρεθεί για ένα επίσημο γεύμα. Ενθουσιασμένος ο Μέρκιουρι του ζήτησε να τον πάρει μαζί τους στις συναυλίες του και να γίνει το παιδί για τα θελήματα. Ο Μπάουι δέχτηκε με χαρά και τον έστρωσε κανονικότατα στη δουλειά, ζητώντας του ακόμα και μια αυτοσχέδια σκηνή να του φτιάξει.

... Και του χάρισε ένα ζευγάρι vintage μπότες

Λίγο καιρό μετά, ο Mercury άνοιξε με τον Ρότζερ Τέιλορ ένα μαγαζί με vintage ρούχα και αξεσουάρ στο Kensington Market. Όταν κάποια στιγμή τους επισκέφθηκε ο Starman, ο Μέρκιουρι του χάρισε ένα ζευγάρι ρετρό μπότες που του άρεσαν.

Τραγούδησε συνοδεία του Royal Ballet Company

Τον Αύγουστο του 1979, το Royal Ballet αναζητούσε ένα καλλιτέχνη μεγάλου βεληνεκούς για να συντροφεύσει τους χορευτές του στην παράσταση που θα έδιναν στις 17 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς στο Coliseum Theater του Λονδίνου. Το αρχικό όνομα που έπεσε στο τραπέζι ήταν εκείνο της Kate Bush, η οποία αρνήθηκε την πρόταση. Όχι όμως και ο Μέρκιουρι, που είπε το μεγάλο "ναι" και βρέθηκε να τραγουδάει το Bohemian Rhapsody και το επερχόμενο σινγκλ των Queen Crazy Little Thing Called Love, ζωντανά συνοδεία ορχήστρας και ημίγυμνων αντρών χορευτών, με τους 2.500 θεατές να τον αποθεώνουν.

Έγραψε το Crazy Little Thing Called Love στη μπανιέρα του

Ήταν Ιούνιος του 1979, όταν οι Queen βρίσκονταν στο Μόναχο δουλεύοντας τα τραγούδια του νέου τους άλμπουμ The Game. Ο Μέρκιουρι ήταν κλεισμένος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Bayerischer Hof. "Χαλάρωνα μες στη μπανιέρα και μέσα σε δέκα λεπτά -δεν ξέρω πώς- έγραψα το Crazy Little Thing Called Love παίζοντας με την κιθάρα μου", είχε δηλώσει ο ίδιος.

Μεταμφίεσε την πριγκίπισσα Diana και την πήγε σε γκέι κλαμπ

Η φιλία του μαζί της είναι γνωστή. Εκείνο όμως που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι ένα βράδυ ο Mercury έπεισε την Lady D. να τον συνοδεύσει σε ένα γκέι κλαμπ του Λονδίνου. Εκείνη δέχθηκε, αν και ήταν τρομοκρατημένη και αφού τη μεταμφίεσε ώστε να μην την αναγνωρίσει ο κόσμος και οι δυο τους πέρασαν ένα αλησμόνητο βράδυ.

Ηχογράφησε τραγούδια με τον Michael Jackson, παρουσία ενός λάμα

Με τον βασιλιά της ποπ, τον ένωνε μια στενή φιλία και μία αμοιβαία αγάπη και εκτίμηση. Οι δυο τους ηχογράφησαν πολλά τραγούδια στο στούντιο που είχε δημιουργήσει στο σπίτι του στην Καλιφόρνια ο Τζάκσον. Μόνο που το κατοικίδιό του έσπαγε συνέχεια τα νεύρα του Μέρκιουρι, καθώς έμπαινε στο στούντιο την ώρα της ηχογράφησης.

Τηλεφωνούσε στις γάτες του όταν έλειπε σε περιοδεία

Λάτρης των αιλουροειδών, ο μέρκιουρι ζούσε στο σπίτι του με έναν ολόκληρο στρατό από γάτες. Η αγάπη του για εκείνες ήταν τόσο μεγάλη, που κάθε φορά που έλειπε σε περιοδεία τηλεφωνούσε στο σπίτι για να μιλήσει μαζί τους. Μάλιστα, έγραψε ακόμη και τραγούδι για την αγαπημένη του απ' όλες, την Ντελάιλα.

Ήθελε να κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό το μέρος όπου θα σκορπίζονταν οι στάχτες του

Το άψυχο κορμί του αποτεφρώθηκε στο νεκροταφείο Kensal Green του Δυτικού Λονδίνου, με την αγαπημένη του Μέρι Όστιν να παραλαμβάνει το δοχείο με τις στάχτες του και να το φυλάσσει για δύο ολόκληρα χρόνια στο σπίτι της. Μέχρι που αποφάσισε να τις σκορπίσει στο μέρος, όπου ο Mercury της είχε ζητήσει. Ποιο ήταν αυτό; Παραμένει ακόμη και σήμερα ένα μεγάλο μυστήριο. Κάποιοι λένε ότι οι στάχτες του σκορπίστηκαν στη Ζανζιβάρη, ενώ κάποιοι άλλοι ότι βρίσκεται θαμμένος στο Kensal Green, κάτι το οποίο η Όστιν έχει διαψεύσει.

Πηγή: Esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.