Λευτέρη Βενιάδη, τι είναι για σένα η "Αλληλεγγύη" και γιατί έχει ρεμπέτικο ήχο;

Μιλήσαμε με τον συνθέτη για το πρότζεκτ "Τι είναι Αλληλεγγύη;" που παρουσιάζει με τη σκηνογράφο Barbara Ehnes στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο οποίο γράφει το soundtrack των αλληλέγγυων παντρεύοντας σύγχρονη μουσική με ρεμπέτικα κομμάτια.

Λευτέρης Βενιάδης © Αντώνης Λογοθέτης

"Όταν αποφασίσαμε να ντύσουμε το ερώτημα "Τι είναι αλληλεγγύη" δεν μπορούσα να σκεφτώ καταλληλότερο ήχο από από ρεμπέτικο", μου λέει ο Λευτέρης Βενιάδης για το πρότζεκτ που παρουσιάζει στις 30/9 και 1/10 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Πειραιά Artoport II, θα παρακολουθήσουμε μία συναυλία εμπνευσμένη από το "μανιφέστο" του Μάνου Χατζιδάκι πάνω στο ρεμπέτικο, το οποίο θα συνδιαλλεχθεί μέσα από ανασυνθέσεις με τη σύγχρονη μουσική. Η συναυλία έρχεται να συμπληρώσει την πολυμεσική εγκατάσταση της γερμανίδας σκηνογράφου Barbara Ehnes (27/9-1/10, 11π.μ.-8μ.μ. στο Φουαγιε ΔΘΠ), η οποία συγκέντρωσε συνεντεύξεις αλληλέγγυων από την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία. Με αφορμή τη συναυλια, μιλήσαμε με τον συνθέτη για τη δημιουργία του πρότζεκτ και τη σημασία του ρεμπέτικου σήμερα.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με την Barbara Ehnes; Ποια στοιχεία της δουλειάς της σε ενέπνευσαν ώστε να δημιουργήσετε ένα κοινό πρότζεκτ;
Όταν ήμουν φοιτητής στο μεταπτυχιακό σύνθεσης στην Ανώτατη Ακαδημία της Δρέσδης υπήρξε μια συνεργασία της τάξης της σύνθεσης ανάμεσα στον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Μάνο Τσαγκάρη, στον οποίο και σπούδαζα, και στην τάξη σκηνογραφίας της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Barbara Ehnes για τη δημιουργία ενός σύγχρονου μουσικού θεάτρου. Εκεί γνωριστήκαμε και συνεργαστήκαμε αργότερα, όταν η καλλιεχνική διευθύντρια τoυ Festival Ruhrtienalle Stefanie Carp της ανέθεσε το έργο "Αλληλεγγύη".
Αυτό που με ενέπνευσε πέρα από τις λαμπρές σκηνογραφίες της στο γερμανόφωνο Θέατρο - είναι από τις πιο διάσημες σκηνογράφους -, τις ιδέες της, την αισθητική της και την άψογη τεχνική της είναι η αίσθηση του "μαζί”. Συμπόρευση και συζήτηση σε όλα τα επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της δημιουργίας μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

Λευτέρης Βενιάδης, Barbara Ehnes
© Αντώνης Κατρακάζης
Η Barbara Ehnes μαζί με τον Λευτέρη Βενιάδη

Τι θα δούμε στην συναυλία που παρουσιάζεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά;
Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θέατρου Πειραιά Λευτέρη Γιοβανίδη και όλη την ομάδα του Artport II για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την δουλειά μας σε αυτό το καταπληκτικό χώρο το Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου στον 1ο όροφο. Είναι μια αίθουσα που έχει πολύ καλή ακουστική για μουσική δωματίου, θα ήθελα να επισημάνω! 
Στο πρότζεκτ υπάρχουν 2 σκέλη. Το ένα είναι η video-εγκατάσταση: το αρχείο μηνυμάτων words in motion το οποίο μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί όλη την ημέρα. Η Barbara Ehnes με την ομάδα της ξεκίνησαν από το 2017 να παίρνουν συνεντεύξεις από ανθρώπους που έδρασαν αλληλέγγυα σε περιοχές όπως η Ελλάδα και η βιομηχανική περιοχή γύρω από τον ποταμό Ρουρ στη Γερμανία, που έχουν υποστεί δομικές αλλαγές λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Οι πολύτιμες και πολυάριθμες συνεντεύξεις παρουσιάζονται σε μια πολυμεσική εγκατάσταση, με κοινό, αφηγηματικό άξονα την έννοια της Αλληλεγγύης.
Το δεύτερο σκέλος είναι η συναυλία concert in motion. Εδώ θα ακούσουμε αυθεντικά ρεμπέτικα τραγούδια να συνδιαλέγονται με  δικές μου σύνθεσης βασισμένες και εμπνευσμένες πάνω σε αυτά. Έχουμε δύο μουσικές ομάδες σε διάλογο. Η πρώτη αποτελείται από κλαρινέτο, ακορντεόν και βιολοντσέλο και η άλλη από φωνή και μπουζούκι. Ακούμε μια το ένα σύνολο να παίζει τα αυθεντικά ρεμπέτικα τραγούδια και μια το άλλο να παίζει τις δικές μου συνθέσεις. Σε πολλά σημεία διασταυρώνονται και τα δύο: Είναι ένας διάλογος στον χρόνο, το τότε και το τώρα. Οι μελωδίες του ρεμπέτικου φιλτράρονται μέσα από τη δική μου οπτική και αναδημιουργούνται σε νέες μουσικές συνθέσεις.

Αλληλεγγύη Artport ii
© Αντώνης Κατρακάζης

Γιατί επέλεξες τη ρεμπέτικη μουσική για το συγκεκριμένο πρότζεκτ; Αν δεν κάνω λάθος δεν είναι από τα είδη με τα οποία καταπιάνεσαι συνήθως.
Σωστή η ερώτηση αλλά… με γοήτευαν πάντα οι αρμονίες και οι μελωδίες των ρεμπέτικων τραγουδιών. Πάντα ήθελα να τα "πειράξω" και το ίδιο μου συμβαίνει και με την παραδοσιακή μουσική. Επίσης από τα πρώτα χρόνια των μουσικών μου σπουδών και γοητευμένος από το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, η δήλωση του το 1949 από την ιστορική του διάλεξη στο Θέατρο Τέχνης με οδήγησε στο ότι η ρεμπέτικη μουσική μέσω μιας σύγχρονης μουσικής οπτικής είναι ιδανική να συμπληρώσει μουσικά με μια συναυλία τη Video Εγκατάσταση Αλληλεγγύη της Barbara Ehnes.
"Φανταστείτε λοιπόν αυτή τη στοιβαγμένη ζωτικότητα και ωραιότητα συνάμα ενός λαού σαν του δικού μας, να ζητά διέξοδο, έκφραση, επαφή με τον έξω κόσμο και (...) κι ακόμη τις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες του τόπου μας. Η ζωτικότητα καίγεται, η ψυχικότητα αρρωσταίνει, η ωραιότητα παραμένει. Αυτό είναι το ρεμπέτικο." Μάνος Χατζιδάκις, Απόσπασμα από την ιστορική διάλεξη για το Ρεμπέτικο, 1949

Τι έχει να μας πει το ρεμπέτικο σήμερα; Γιατί πιστεύεις έχει έρθει πάλι τόσο έντονα στην επιφάνεια εν έτει 2022;
Είναι αυθεντικό, συγκινητικό, περικλείει συνεπτυγμένα σε όση διάρκεια κρατάει κάθε κομμάτι ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Είναι καθρέφτης του Ελληνισμού.

Τι είναι τελικά για σένα η "Αλληλεγγύη";
Αλληλεγγύη είναι να σκέφτεσαι τον άλλον, να βοηθάς όσο μπορείς, να ακούς σε βάθος τον άλλον τι έχει να σου πει, να αφουγκράζεσαι, να ακούς.

Περισσότερες πληροφορίες

Λευτέρης Βενιάδης

  • Μουσική παράσταση

Με αφορμή το μανιφέστο του Μάνου Χατζιδάκι «Ερμηνεία και θέσις του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού», θα παρουσιαστεί ένας μουσικός διάλογος ρεμπέτικου και σύγχρονης μουσικής με τον τίτλο, «Αλληλεγγύη: αποδόμηση, και ανα/επανα-σύνθεση».

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο Σπύρος Γραμμένος πιστεύει ότι έχει ανάγκη να αυτοσαρκάζεται

Νέος δίσκος με τίτλο "Συγγνώμη που Υπήρξα", με έντεκα τραγουδια, διαφορετικών ειδών μουσικής, με ζωντανή ενέργεια και έμφαση στις ανθρώπινες ερμηνείες και μια συναυλία στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων στις 4 Σεπτεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΗς ΛΟΥΚΑς
17/08/2026

Η περιοδεία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα κάνει στάση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Στις 17 Σεπτεμβρίου, η Αθήνα έχει ραντεβού με τη μουσική. Και η μουσική έχει το πιο όμορφο μπαλκόνι της πόλης.

Οι συναυλίες της εβδομάδας (17-23/08)

David Morales, John Digweed και Gordo ανεβαίνουν στα decks του bolivar στις 20, 21 και 22 Αυγούστου για τρεις βραδιές με house και techno

Πάνος Βλάχος και Φωτεινή Βελεσιώτου στο Πάρκο Πάρου

Σε μια συναυλία που αποφεύγει τις συμβάσεις και αφήνει χώρο στον αυθορμητισμό, οι μελωδίες μετατρέπονται σε ιστορίες.

Τα πανηγύρια της πόλης γι' αυτούς που ξέμειναν στην Αθήνα

Τα πανηγύρια δεν είναι μονάχα υπόθεση των νησιών και των χωριών, αλλά και της πρωτεύουσας. Αν ψάχνετε πού θα διονυσιαστείτε στην Αθήνα, we've got you covered!

Ο Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει σε πανελλήνια πρεμιέρα τη rock όπερα "Ηρακλής Μαινόμενος"

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει στις 21 Σεπτεμβρίου σε πανελλήνια πρεμιέρα τη rock όπερα του στη γενέτειρα πόλη του μυθικού ήρωα, τη Θήβα.

Ο Γιάννης Πλούταρχος έχει μεγάλη ευγνωμοσύνη για όλο αυτό που του συμβαίνει

Ο Γιάννης Πλούταρχος επιστρέφει στο Κατράκειο Δημοτικό Θέατρο Νίκαιας για μία μοναδική συναυλία, την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026.