Hélène Mercier και Alain Lefèvre σε ένα ρεσιτάλ για δύο πιάνα

Οι διεθνούς φήμης Καναδοί σολίστ ερμηνεύουν το «Μπολερό» του Ravel, συνθέσεις André Mathieu αλλά και το έργο «Θλίψη» του Alain Lefèvre σε α΄ παγκόσμια εκτέλεση.

Hélène Mercier και Alain Lefèvre © Simon Fowler-Warner Classics

Ο διεθνούς φήμης καναδός πιανίστας Alain Lefèvre, που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τη χώρα μας και είναι ιδιαίτερα προσφιλής στο ελληνικό κοινό, συναντά, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ.,την εξίσου διάσημη συμπατριώτισσά του Ηélène Mercier, σε ένα σπάνιο ρεσιτάλ με έργα για δύο πιάνα στην Αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από τα οποία ξεχωρίζει το κοσμαγάπητο "Μπολερό" του Maurice Ravel σε μεταγραφή για δύο πιάνα του ίδιου του συνθέτη, μια εκδοχή που δεν ακούγεται συχνά στα συμφωνικά κέντρα. 

Ο βασικός κορμός του προγράμματος της Hélène Mercier και του Alain Lefèvre στο Μέγαρο αποτελείται από έργα του André Mathieu (1929 – 1968), του επονομαζόμενου "Καναδού Μozart", ενός συνθέτη με μοναδικό ταλέντο, ο οποίος υπήρξε παιδί-θαύμα. Μάλιστα, ο Lefèvre, που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αναβίωση της μουσικής τουMathieu μέσα απότις συναυλίες τουσε Ευρώπη, Αμερική και Άπω Ανατολή, έχει συνεργαστεί με την Mercier στην ηχογράφηση έργων του λαμπρού καναδού συνθέτη, σε μεταγραφή για δύο πιάνα, μια δισκογραφική κατάθεση βραβευμένη με "Trophée Radio Classique" στην Γαλλία.

Στο ρεσιτάλ τους στο Μέγαρο,οι δύο σολίστ θα ερμηνεύσουν τοAndante από το Κοντσερτίνο αρ. 2, έργο 13,τη Ρομαντική ραψωδία καθώς καιτο Κοντσέρτο αρ. 3 σε ντο ελάσσονα, έργο 25, "του Κεμπέκ", μια δημοφιλέστατη δημιουργία, στην εποχή της, που ο André Mathieu έγραψε όταν ήταν μόλις 14 ετών. Θα παρουσιαστεί ακόμη η σύνθεση "Chagrin" (Θλίψη) σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, που ο Alain Lefèvre συνέθεσε το 2020, στην αρχή της πανδημίας. Τις μεταγραφές για δύο πιάνα των έργων του Mathieu και του Lefèvre υπογράφει ο Αχιλλέας Γουάστωρ. 

Η Καναδή πιανίστα Hélène Mercier έδωσε δείγματα του εξαίρετου ταλέντου της σε νεαρή ηλικία αποσπώντας διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου. Συμμετέχει τακτικά σε γνωστά φεστιβάλ στη Γαλλία, ενώ έχει εμφανιστεί ως σολίστ αλλά και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου σε μεγάλα συμφωνικά κέντρα και θέατρα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία και Κίνα. Έχει συμπράξει με διακεκριμένα σύνολα καθώς και με κορυφαίους αρχιμουσικούς και σολίστ, ενώ οι ηχογραφήσεις της έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία και έχουν επαινεθεί από τη διεθνή κριτική. Η γαλλική κυβέρνηση της έχει απονείμει τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών. 

Ο πιανίστας και συνθέτης Alain Lefèvre έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες σε περισσότερες από 40 χώρες και έχει στο βιογραφικό του πάμπολλεςε μφανίσεις σε σημαντικές αίθουσες και θέατρα. Ο κατάλογος των συνεργασιών του περιλαμβάνει παγκοσμίου φήμης μουσικά σύνολα και μαέστρους διεθνούς βεληνεκούς. Ο γαλλοκαναδικής καταγωγής σολίστ έχει υπογράψει αποκλειστικό συμβόλαιο με την Warner Classics, ενώ οι δισκογραφικές του καταθέσεις καλύπτουν ευρύ ρεπερτόριο: από την ερμηνεία αναφοράς του Lefèvre στο Κοντσέρτο για πιάνο του Corigliano μέχρι τη γεμάτη ένταση και διαύγεια εκτέλεση τουΤέταρτου Κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα του Rachmaninov σε μουσική διεύθυνση Κent Nagano. 

Προπώληση εισιτηρίων (€ 50-9). 
 

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.