Τα διεθνή συναυλιακά ραντεβού του Σεπτέμβρη

Το καλοκαίρι, που σήμανε την ενθουσιώδη επιστροφή του κοινού στις ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις, δεν έχει παρά κάποιες μέρες για να λήξει, αφήνοντας πίσω του βραδιές που ακόμα συζητιούνται, στις οποίες δόθηκε βροντερό «παρών» από χιλιάδες κόσμου. Παρ' όλα αυτά, ήδη διαμορφώνεται ένας πολύ πλούσιος Σεπτέμβρης όσον αφορά την έλευση διεθνών ονομάτων στην Αθήνα –και δεν αποκλείεται ασφαλώς να έχουμε ακόμα περισσότερες ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Sept22lv_front Madrugada © Knut Åserud

Όπως αναμενόταν, το φετινό καλοκαίρι είδε το μουσικόφιλο κοινό να επιστρέφει με ενθουσιασμό στις συναυλίες, ξορκίζοντας το κλίμα που δημιούργησε η πρόσφατη πανδημία – έστω και αν η τελευταία επιμένει, εγείροντας προβληματισμούς. Μάλιστα, πολλές βραδιές έγραψαν τη δική τους ιστορία και δεν έχουν πάψει να συζητιούνται, ενώ στα social media γίνονται ήδη διάφορες προβλέψεις για το τι θα δούμε το 2023. Προτού φτάσουμε εκεί, όμως, μας περιμένει ένας ιδιαίτερα "θερμός" Σεπτέμβρης.

Για την ακρίβεια, η νέα σεζόν ξεκινάει στα τέλη Αυγούστου, καθώς η πρώτη διεθνής συναυλία στην Αθήνα είναι αυτή των Borknagar στο "Κύτταρο" την Κυριακή 28/8. Το νορβηγικό metal συγκρότημα δεν έχει ξανάρθει στην Ελλάδα και αναμένεται με ανυπομονησία από όσους ξεχώρισαν δίσκους σαν το True North (2019) ανάμεσα στους καλύτερους των πρόσφατων ετών. Οι Αμερικανοί Monophonics, αντιθέτως, είναι γνώριμοι στο εγχώριο κοινό, που αναμένεται να τους τιμήσει την Πέμπτη 1/9 στην Τεχνόπολη, επιδιώκοντας μια ακόμα ζωντανή επαφή με το soul, R&B και psych pop χαρμάνι τους. Την ίδια μέρα καταφτάνουν και οι Orchestra Baobab στο Μέγαρο Μουσικής: η περίφημη χορευτική ορχήστρα από τη Σενεγάλη που, παρά τις απώλειες σε έμψυχο δυναμικό, παραμένει υπερδύναμη της world music.

Διεθνείς παρουσίες αναμένονται και για το διήμερο Off The Hook Festival (Παρασκευή 2 & Σάββατο 3/9, Τεχνόπολη), που επιστρέφει δυναμικά στα μουσικά πράγματα της πόλης. Την πρώτη μέρα, πριν από τον επικεφαλής ΛΕΞ, το αθηναϊκό κοινό θα δει τον Central Cee –από τα πιο συζητημένα ονόματα του επίκαιρου βρετανικού hip hop–, ενώ τη δεύτερη μέρα, αμέσως πριν από τους Βήτα Πεις, θα εμφανιστεί ο ανερχόμενος Νεοϋορκέζος Dave East. Λίγο νωρίτερα, θα έχει προηγηθεί και o Jeru The Damaja του θρυλικού "Come Clean" (1993).

Sept22lv_01
© JD Fanello
Οι Παριζιάνοι La Femme αναμένεται να ξεσηκώσουν για μία ακόμα φορά το αθηναϊκό κοινό

Την Παρασκευή 2/9, βέβαια, θα δούμε ξανά στην Αθήνα και τους Παριζιάνους La Femme, οι οποίοι ξεσήκωσαν το Plisskën Festival του 2021 και τώρα καταφτάνουν για κάτι ανάλογο στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τη σκυτάλη παίρνουν δύο μέρες μετά οι Barcelona Gipsy balKan Orchestra (Faliro Summer Theater, Κυριακή 4/9), γιορτάζοντας 10 χρόνια multi-culti διαδρομών

Sept22lv_02
Ο Goran Bregović ξαναφέρνει τους βαλκανικούς του ρυθμούς στην Αθήνα

Η Τρίτη 6/9 θέτει διλήμματα, καθώς στο μεν City Garden έρχεται η Emma Shapplin του "Spente Le Stelle", στοχεύοντας σε ένα ακόμα sold out, ενώ στο Ηρώδειο φιλοξενείται η Vienna Mozart Orchestra μαζί με σολίστ από την Όπερα της Βιέννης. Μία μέρα μετά ο πολυαγαπημένος Goran Bregović ξαναφέρνει τους βαλκανικούς του ρυθμούς στην Αθήνα (Τετάρτη 7/9, City Garden), ενώ την Πέμπτη 8/9 το "Temple" θα δει την πρώτη ελληνική συναυλία των ταχέως ανερχόμενων στο US metal στερέωμα Eternal Champion.

Sept22lv_03
Η παγκόσμια περιοδεία του αγαπητού στα μέρη μας Asaf Avidan κάνει στάση στο Ηρώδειο

Το επόμενο ραντεβού κυκλώνει στο συναυλιακό ημερολόγιο για την Παρασκευή 16/9, αλλά προκύπτει διπλό –με τους μεν Altın Gün να τάζουν μια βραδιά γεμάτη ανατολίτικη ψυχεδέλεια σε όσους έρθουν στο "Fuzz", τον δε "διάβολο του βιολιού" David Garrett να τραβά τα βλέμματα προς το Ηρώδειο, όπου θα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Η Τρίτη 20/9 φέρνει τους Kings Of Convenience στο Θέατρο Ακροπόλ για μια βραδιά που αναμένεται να συνασπίσει σύσσωμη την εναλλακτική κοινότητα γύρω από τον πρόσφατα ανανεωμένο indie folk ήχο τους. Την Πέμπτη 22/9, κατόπιν, η παγκόσμια περιοδεία του αγαπητού στα μέρη μας Asaf Avidan κάνει στάση στο Ηρώδειο, στην πόλη όμως θα βρίσκονται και οι Αυστραλοί Clamm στην "Death Disco", για τους οποίους κάποιοι στοιχηματίζουν ότι θα γίνουν μεγάλο όνομα στα ανεξάρτητα, DIY κιθαριστικά πράγματα.

Sept22lv_04
Το Θέατρο Βράχων θα φιλοξενήσει τον progressive rock μύθο των Jethro Tull

Η Παρασκευή 23/9 αναδεικνύεται στην πιο πολυάσχολη μέρα του Σεπτέμβρη. Το Θέατρο Βράχων θα φιλοξενήσει τον progressive rock μύθο των Jethro Tull –δίνοντας μία ακόμα ευκαιρία να θαυμάσουμε το φλάουτο του Ian Anderson–, ενώ το "Gazarte" παραχωρεί την ταράτσα του στον DJ Krush, μια από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις στο instrumental hip hop. Την ίδια μέρα θα παίξουν στην πόλη και οι Βέλγοι Stavroz, στο "Loulou Is Present". Το Σάββατο 24/9, από την άλλη, ανήκει στους πολυλατρεμένους Madrugada του Sivert Høyem, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν την πρώτη μεγάλη συναυλία της καινούριας σεζόν, πλημμυρίζοντας με κόσμο το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Το τριήμερο ολοκληρώνεται με ένα αφιέρωμα στον Φρεντερίκ Σοπέν από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας, η οποία θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο (Κυριακή 25/9), σε διεύθυνση Patrick Fournillier.

Sept22lv_05
Ο ερχομός του Eros Ramazzotti ανήκει στα μεγάλα γεγονότα της νέας συναυλιακής σεζόν

Ο ερχομός του Eros Ramazzotti (Τρίτη 27/9, Ηρώδειο) ανήκει ασφαλώς στα μεγάλα γεγονότα της νέας συναυλιακής σεζόν, καθώς ο Ιταλός σούπερ σταρ έχει αποδείξει πολλές φορές μέσα στα χρόνια τους ισχυρούς του δεσμούς με το εγχώριο κοινό. Γεγονός όμως είναι και η έλευση του πολυσυζητημένου Ιάπωνα συνθέτη Shigeru Umebayashi (Τετάρτη 28/9, Ηρώδειο), ο οποίος έγινε παγκοσμίως διάσημος το 2000 χάρη στο soundtrack για την ταινία "In The Mood For Love" του Wong Kar-wai. Την ίδια μέρα βέβαια καταφτάνει στο "Temple" και η βερολινέζικη κολεκτίβα The Ocean, υπεύθυνη για μερικά από τα καλύτερα progressive metal άλμπουμ των τελευταίων 15 χρόνων.

Χωρίς να αποκλείεται ότι θα υπάρξουν κι άλλες ανακοινώσεις όσο απομακρυνόμαστε από τον Δεκαπενταύγουστο, ο συναυλιακός επίλογος του Σεπτέμβρη αναμένεται να γραφτεί από την Angel Haze και το Demons Gate Festival. Η Αμερικανίδα ράπερ, που κουβεντιάζεται για τις ρίμες της ενάντια στην ομοφοβία και την κουλτούρα του βιασμού, έρχεται στο "An Club" την Πέμπτη 29/9, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το metal φεστιβάλ, από την άλλη, θα διεξαχθεί Παρασκευή 30/9 & Σάββατο 1/10 στο "Κύτταρο", έχοντας ως επικεφαλής (αντίστοιχα) τους Draconian και τους Tiamat.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

23/04/2024

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.