Η dream pop ιστορία των London Grammar

Με αφορμή την πολυαναμενόμενη εμφάνισή τους στο Release Athens 2022, ανατρέχουμε στην - σύντομη μεν γεμάτη διακυμάνσεις δε - πορεία τους μέχρι σήμερα.

Οι London Grammar δεν έρχονται στο Release Athens!

Η πρώτη επίσκεψή τους στην Ελλάδα, αρχικά προγραμματισμένη για το 2018, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού, σε μια βραδιά που το πολυπληθές fanbase τους εδώ περίμενε χρόνια. Μαζί τους, η  LP και οι Hooverphonic.

Λίγο οι electropop μελωδίες και οι μινιμαλιστικές παραγωγές – λίγο οι ανθεμικές μπαλάντες με τα αιθέρια φωνητικά της Hannah Reid και οι μελαγχολικές κιθάρες τους, οι London Grammar αποτελούν με βεβαιότητα ένα από τα μεγάλα βρετανικά success stories της τελευταίας δεκαετίας. Με αφορμή την εμφάνισή τους στο Release Athens 2022 ανατρέχουμε στην πορεία μιας μπάντας που εκτινάχτηκε στην κορυφή - από τα πρώτα μετεφηβικά της βήματα μέχρι την ωριμότητα του τελευταίου "Californian Soil” (2021).

Όταν το 2013 οι τρεις παλιοί συμφοιτητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ - Hannah Reid, Dominic "Dot" Major και Dan Rothman - κυκλοφορούσαν το παρθενικό τους LP "If You Wait", δεν είχαν σίγουρα στο μυαλό τους πόσο γρήγορα θα  πίκαρε στα βρετανικά και τα διεθνή charts, πουλώντας πάνω από 33.000 κόπιες μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Η αποδοχή της πρώτης δισκογραφικής απόπειρας ήταν τεράστια, με κοινό και κριτικούς να εστιάζουν στην ερμηνεία της Hannah, συγκρίνοντάς τη με εκείνες των Florence Welch, Annie Lennox και Julee Cruise. Το κεφάλαιο "διασκευές" είναι άλλη μια φωτεινή στιγμή στη "ζωή" του λονδρέζικου τρίο, με το cover του "Nightcall” (Kavinsky) αλλά και διασκευές των Chris Isaak, La Roux, Miley Cyrus, να κρατούν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας.

Η ιλιγγιώδης ταχύτητα της επιτυχίας, οι συνεχόμενες εμφανίσεις και η εξάντληση έφεραν την τριάδα αντιμέτωπη με απαιτήσεις που δεν είχε καν προλάβει να βρει τα πατήματά της. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αμηχανία του "stage fright", που δεν είχε ξεπεράσει η frontwoman της μπάντας, την οδήγησαν στην σωματική και ψυχολογική εξάντληση και στην απόφαση τους εν τέλει, να ακυρώσουν μια σειρά από συναυλίες, καθώς, και την περιοδεία τους στην Αυστραλία. Ο πανικός έσβησε στον απόηχο του πρώτου άλμπουμ και τον επαναπρογραμματισμό των χαμένων εμφανίσεων. Ξεκινώντας την προετοιμασία της δεύτερης δουλειάς τους είχαν ήδη αποφασίσει να ακολουθήσουν διαφορετική κατεύθυνση.

Ο διάδοχος του "If You Wait", που σκαρφαλώνει γρήγορα στο νο 1 της Βρετανίας, βρίσκει τους London Grammar να πατάνε πιο στιβαρά στη γη. Με το "Truth Is a Beautiful Thing" διευρύνουν τα μουσικά τους όρια σε νέες κατευθύνσεις και βάζουν σε λόγια την αλήθειά τους, όπως ακούμε στο "Bones Of Ribbon" ("take determination, take whatever you need”). H περιοδεία που ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ κόστισε και πάλι στην Reid. H διάγνωσή της με ινομυαλγία και ο χρόνιος πόνος δεν κατάφεραν να σταματήσουν την αεικίνητη τραγουδίστρια. 

Το περσινό "Californian Soil”, ίσως ξεκίνησε σαν "αντίο" αλλά το τελικό αποτέλεσμα και οι πρόσφατες συνεντεύξεις τους που μιλούν με ενθουσιασμό για το επερχόμενο τέταρτο δίσκο τους, ως την καλύτερη δουλειά τους μέχρι στιγμής, επιβεβαιώνουν τη συνέχεια μια μπάντας που καβαλάει το κύμα στο peak της καριέρας της. Εδώ, η Reid γίνεται η απόλυτη bandleader με τον Dot και τον Dan Rothman να σιγοντάρουν την οικειοποίηση του εγχειρήματος από την frontwoman που βρίσκει τη φωνή της. Η αλλαγή της δυναμικής είναι εμφανής στο άλλοτε upbeat και άλλοτε περισσότερο ambient άλμπουμ. Η αυτοπεποίθηση και η εξωστρέφεια που φέρνει στο "California Soil" ακούγονται με έκπληξη στο "Baby it’s You”, το εξαιρετικό "Lord it’s a Feeling" ή το "Call Your Friends".

Με αυτά τα δεδομένα, ίσως η τρικλοποδιά που φάγαμε το ’18 να αποδειχθεί σε "ευλογία", μιας που θα καταφέρουμε να γίνουμε μάρτυρες της εκπληκτικής ανανέωσης που κατάφεραν οι London Grammar. Με τα τραγούδια του "California Soil" στις σίγουρες επιλογές του setlist της Δευτέρας (27/6), μπορούμε να μιλάμε για μια φεστιβαλική εμπειρία με τους headliners "at the top of their game". 


 

Περισσότερες πληροφορίες

Release Athens 2022: London Grammar

  • Rock-pop-folk

Η επιτυχημένη indie/dream pop μπάντα θα πραγματοποιήσει την παρθενική της εμφάνιση στη χώρα μας. Μαζί τους, η LP και οι Hooverphonic.

Πλατεία Νερού

κτίριο πεζογέφυρας (δίπλα στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στάση τραμ Δέλτα Φαλήρου), Νέο Φάληρο
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.