"Πέρα από τη θάλασσα": Μουσικές διαδρομές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Νότια Ιταλία

Η Βασιλική Καρακώστα και ο Simone Campa ανοίγουν έναν ξεχωριστό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών με λαϊκά όργανα.

«Πέρα από τη θάλασσα»: Μουσικές διαδρομές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Νότια Ιταλία

Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Βασιλική Καρακώστα και ο Ιταλός μουσικός Simone Campa παρουσιάζουν, την Πέμπτη 16 Ιουνίου και ώρα 9 μμ. στο Θέατρο Κολωνού, έναν ξεχωριστό μουσικό διάλογο μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, ο οποίος καταδεικνύει την άρρηκτη πολιτισμική σχέση των δύο χωρών. Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της πολύχρονης και επιτυχημένης συνεργασίας των δύο πολιτιστικών φορέων.

"Πέρα από τη θάλασσα": Μουσικές διαδρομές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Νότια Ιταλία - εικόνα 1

Το πρόγραμμα είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο για αυτή την καλοκαιρινή συναυλία και περιλαμβάνει τραγούδια από τις παραδόσεις των δύο χωρών αλλά και κάποιες χαρακτηριστικές σύγχρονες μελωδίες που έχουμε αγαπήσει. Μελωδίες και στίχοι της Ιταλικής και Ελληνικής παράδοσης που φανερώνουν μύθους, συναισθήματα, τόπους και ανθρώπους, αποτυπώματα ζωής. Μια ομάδα από εξαιρετικούς μουσικούς ενώνουν την τέχνη τους και τις φωνές τους, για να μας προσφέρουν μουσικά βιώματα και ήχους από την απέναντι όχθη, από την γειτονική Χώρα πέρα από τη θάλασσα. Τραγούδια και ρυθμοί από την Ιταλία και την Ελλάδα που είναι μέρος της κοινής ιστορίας μας, που μας ενθουσιάζουν, που μιλούν στην ψυχή μας και απογειώνουν την διάθεσή μας, όπως ο αιγαιοπελαγίτικος μπάλλος και η ταραντέλα, ο λαϊκός χορός της Νότιας Ιταλίας που θα ερμηνεύσει με τις εξαιρετικές χορογραφίες της η διάσημη ιταλίδα χορεύτρια Maristella Martella.

"Πέρα από τη θάλασσα": Μουσικές διαδρομές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Νότια Ιταλία - εικόνα 2

Στη συναυλία θα χρησιμοποιηθούν μουσικά όργανα που ανήκουν στις λαϊκές παραδόσεις των περιοχών της Ελλάδας και της Νότιας Ιταλίας, με στόχο την αναζήτηση ενός κοινού πολιτιστικού και μουσικού προτύπου. Η ομάδα των οργάνων περιλαμβάνει την Καλαβρική "λύρα", στενό συγγενή της κρητικής λύρας, τη γκάιντα "surdulina" τυπική των περιοχών Pollino και Καλαβρίας, το μαντολίνο, τη ρυθμική κιθάρα, το διατονικό ακορντεόν, διπλά φλάουτα, άρπα και κρουστά (ταμόρ, ντέφι). Ειδικότερα το ντέφι, το τύμπανον του Διονύσου και των Μαινάδων, είναι ένα εμβληματικό όργανο που ενώνει τον αρχαίο ελληνικό και μεσογειακό πολιτισμό και είναι το απαραίτητο όργανο στον "ταραντισμό" του Σαλέντο και σε όλες τις μορφές ταραντέλας της νότιας Ιταλίας. Το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των μουσικών θα είναι ένα ρεπερτόριο με τραγούδια αγάπης, αφοσίωσης και εργατιάς και με μουσική για χορό όπως η pizzica από την Murgia και το Salento της Απουλίας, η ταραντέλα του Gargano, της Καλαβρίας και της Απουλίας, ο χορός του τυμπάνου από την περιοχή του Βεζούβιου.

Συντελεστές

Βασιλική Καρακώστα: φωνή
Simone Campa: φωνή, κιθάρα, φλάουτο, κρουστά
Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης: ακορντεόν
Δημήτρης Κουζής: βιολί
Σωτήρης Καστάνης: ακουστική κιθάρα
Δημήτρης Τίγκας: κοντραμπάσσο
Domenico Celiberti: μαντολίνο, λύρα, surdulina
Maristella Martella: χορός

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Tempo Forte μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας.

Είσοδος ελεύθερη.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Megadeth και Sepultura στο Release Athens 2026

Δύο από τα πιο καθοριστικά ονόματα στην ιστορία του heavy metal μοιράζονται την σκηνή στην Πλατεία Νερού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/01/2026

Όταν η έρημος των Tinariwen συνάντησε τη rock του Robert Plant

Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών είναι μια μουσική συνάντηση πολιτισμών που αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο μέσα στον ήχο.

Οι "Κουκουβάγιες" του βρετανικού χιπ χοπ ξαναχτυπούν

Φτάνοντας τα 15 χρόνια δράσης, οι The Four Owls περιοδεύουν και πάλι στην Ευρώπη και προέβλεψαν, φυσικά, μια στάση και στην Αθήνα (Σάββατο 24/1, στο "Arch"), η οποία τους αγκάλιασε με ενθουσιασμό ήδη από τον πρώτο τους ερχομό.

Οι Human Touch είναι πάντοτε έτοιμοι

David Lynch, Σταύρος Λάντσιας, Γιώτης Κιουρτσόγλου δηλώνουν επίσης πρόθυμοι να αυτοσχεδιάσουν ανά πάσα στιγμή. Μιλούν για τη μουσική τους και όχι μόνο γι' αυτήν στο 'α'.

Οι Dalkance στήνουν ένα "After Valentines Party" στον Σταυρό του Νότου

Στον Σταυρό του Νότου Club θα στηθεί ένα πάρτι για όσους σιχαίνονται το love bombing του Αγίου Βαλεντίνου

Πρώτη στάση στην ευρωπαϊκή περιοδεία του Τζακ Σαβορέτι η Αθήνα

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού με αφορμή το άλμπουμ "We Will Always Be The Way We Were", που αναμένεται στις 10 Απριλίου.

H Χριστίνα Μαξούρη τραγουδά για "Χίλιες Γυναίκες" σε μουσική Μίνου Μάτσα

Διαθέσιμο σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες είναι το νέο τραγούδι, τους στίχους του οποίου υπογράφει ο Θοδωρής Γκόνης.