Έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο βραβευμένος με Όσκαρ πρωτοπόρος του ηλεκτρονικού ήχου πέθανε το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου σε νοσοκομείο της Γαλλίας, όπου νοσηλευόταν με κορωνοϊό.

Έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ή Vangelis υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς και συνθέτης της ηλεκτρονικής, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Γεννημένος το 1943, στην Αγριά Βόλου, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την μουσική σύνθεση ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών αν και αυτοδίδακτος. Σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Η μουσική της ταινίας "Οι δρόμοι της φωτιάς" του χάρισε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982. Έχει, ακόμα, συνθέσει κινηματογραφική μουσική για το "Blade Runner",  το "1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος", "Ο αγνοούμενος", "Η ανταρσία του Μπάουντυ" και το "Ελ Γκρέκο" μεταξύ άλλων. Το έργο του "Μυθωδία" επελέγη από τη NASA για την αποστολή 2001 Οδύσσεια στον Άρη.

Υπήρξε μέλος στο συγκρότημα Forminx και αργότερα, το 1968, δημιούργησε με τον Ντέμη Ρούσο τους Aphrodite’s Child, με το ντεμπούτο άλμπουμ τους "666" να ανοίγει το δρόμο για διεθνή καριέρα.  Το 1975 φεύγοντας από τους Aphrodite’s Child ίδρυσε στο Λονδίνο τα υπερσύγχρονα Nemo Studios. Εκεί, κυκλοφόρησε το "Spiral"για το οποίο βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο MIDEM Instrumental. Εκείνη την περίοδο ο Παπαθανασίου άρχισε να γίνεται παγκοσμίως γνωστός.

Έγραψε μουσική για τη NASA για να επενδύσει το βίντεο από την αποστολή Ήρα (Τζούνο), που απεικονίζει συγχρόνως την κίνηση της Γης και της σελήνης μαζί για πρώτη φορά. Η γαλλική κυβέρνηση απένειμε στον Παπαθανασίου τον τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής. Έχει τιμηθεί, επίσης, από τη NASA με το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της. Συνέθεσε τη μουσική τριλογία ("Άφιξη", "Το ταξίδι του Philae" και "Το βαλς του Ροζέτα") για την πρώτη ιστορική προσεδάφιση του σκάφους Ροζέτα στον κομήτη 67P για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης ονόμασε τον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης 6354 "6354 Vangelis". 

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπούσε με την εξής ανακοίνωση: "Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.

24/04/2024

Bill Evans & the Vansband All Stars: Τέσσερις παγκοσμίου φήμης μουσικοί δίνουν ραντεβού στο "Αθηνά Live"

Μία ομάδα κορυφαίων μουσικών ετοιμάζονται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές με μουσικές από τη συνολική τους πορεία και επιρροές από soul, funk, neo-jazz, pop κλπ.

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.