Parov Stelar: "Είμαι πολύ περίεργος: είστε ακόμη σε party mode στην Ελλάδα;"

O Marcus Fuereder, a.k.a. Parov Stelar, a.k.a. ο βασιλιάς του Electro Swing, μιλάει στο "α" για την "οικογενειακή σχέση" που μοιράζεται με το ελληνικό κοινό, την πολυαναμενόμενη εμφάνισή του στο Release Athens και την πρόσφατη δισκογραφική κυκλοφορία του.

Parov Stelar © Mark Unterberger

Ο διάσημος Αυστριακός μουσικός, παραγωγός και DJ,  Parov Stelar και η πολυμελής μπάντα του ετοιμάζονται να μας χαρίσουν το μεγαλύτερο πάρτι του καλοκαιριού στις 18 Ιουνίου, στο Release Athens 2022. Tη βραδιά θα ανοίξουν οι ARTBAT, το δίδυμο από την Ουκρανία που έχει κατακτήσει τον κόσμο της χορευτικής μουσικής. Με αφορμή την εμφάνισή του στην Πλατεία Νερού, μιλήσαμε με τον Parov Stelar για το τελευταίο "Moonlight Love Affair”, την επιστροφή στις διεθνείς περιοδείες και την αμοιβαία αγάπη με το fanbase του στην χώρα μας. 

Πού βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή;
Τώρα είμαι στην Ισπανία, Μαγιόρκα. Είμαι στο στούντιο και δουλεύω αρκετές ώρες. Η περιοδεία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη και είμαι πολύ χαρούμενος. Είπα επιτέλους "είμαστε και πάλι on tour"!

Το 9ο studio album σου κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα. Ποια είναι η ιδέα πίσω από αυτό;
Είναι το νέο μου μωρό! Για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν έχω στο μυαλό μου ένα συγκεκριμένο concept για κάθε άλμπουμ. Αφορά μια σχέση ανάμεσα στην ηλεκτρονική/χορευτική μουσική και οργανικά στοιχεία. Το να γράφω και να παράγω μουσική είναι για μένα σαν την αναπνοή. Το μόνο που αναγνωρίζω σίγουρα στο "Moonlight Love Affair” είναι ότι με έκανε να αισθανθώ καλύτερα, πιο θετικά. Αυτό φαίνεται και στον τίτλο του, ήταν ενός είδους ερωτικής σχέσης και αυτό είναι πάντα μια πολύ ωραία αίσθηση υποθέτω.

Αλλά γιατί "Moonlight";
Είμαι παιδί της νύχτας, γι’ αυτό. Πάντα έλεγα ότι το φεγγάρι είναι ο γιος μου. Αυτό που ένιωσα με αυτό το άλμπουμ ήταν μια πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας. Έτσι, ακολούθησε πολύ διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο μοναδικός μου στόχος ήταν να κάνω συναισθηματική μουσική, όχι απλά χορευτική. Θέλω να κάνω μουσική που να μπορείς να αράξεις κάπου έξω και να την απολαύσεις με ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί. Αυτό είναι το ωραίο με το "Moonlight Love Affair” – μπορείς να χορέψεις αλλά και να χαλαρώσεις απλά ακούγοντάς το. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα.

Το artwork του "Moonlight Love Affair” είναι δικό σου σχέδιο;
Ναι, ξεκίνησα την καριέρα μου σαν ζωγράφος πολύ πριν ξεκινήσω να κάνω μουσική. Οπότε είναι κι αυτό ένα μεγάλο μου πάθος. Είναι προφανές για μένα ότι πρέπει να ζωγραφίσω τη μουσική μου. Αυτό κάνω και στο εξώφυλλο του δίσκου για αυτό νιώθω ότι συμπληρώνει τα κομμάτια του.

Αν έπρεπε να ζωγραφίσεις τα συναισθήματά σου την ώρα που είσαι στη σκηνή, τι χρώματα θα χρησιμοποιούσες;
Πολύ κόκκινο, λευκό και λίγο κίτρινο…σαν ηφαίστειο.

Πώς νιώθεις που επιστρέφεις στην Αθήνα; Έχεις μια ξεχωριστή σχέση με το κοινό εδώ.
Είναι πολύ περισσότερο από ξεχωριστή. Ξεκίνησα τη διεθνή μου καριέρα στην Ελλάδα. Οπότε, πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση και μεγάλωσα ουσιαστικά μαζί με το ελληνικό κοινό. Πρώτα απ’ όλα έμαθα τον φραπέ. Γιατί είναι τόσο σημαντικός; (γελάει)

Πλέον, πίνουμε freddo espresso..
Ω ναι! Το ξέρω, τον αγαπάω τόσο αυτόν τον καφέ που δεν μπορώ να περιμένω! Είναι πραγματικά μια αίσθηση ότι "επιστρέφω στο σπίτι μου" και όπως ξέρεις ο τραγουδιστής της μπάντας μου μένει στην Αθήνα, οπότε μας περιμένει παρέα. Ειδικά, μετά από δύο χρόνια που δεν παίζουμε live είμαι πολύ ενθουσιασμένος που ο πρώτος σταθμός της περιοδείας είναι η Ελλάδα. Είμαι πολύ περίεργος: είστε ακόμη σε party mode;

Υπάρχει κάτι που κάνεις πάντα πριν βγεις στο stage;
Χρειάζομαι μια πολύ καλά παγωμένη μπύρα και μια μεγάλη ομαδική αγκαλιά με όλη την μπάντα μετά από ένα σφηνάκι βότκα κι ένα σύντομο τραγούδι μας που λέμε όλοι μαζί σαν ζέσταμα.

Parov Stelar

Πώς έχει αλλάξει η πανδημία την επαφή με το κοινό, την επικοινωνία;
Τα δύο sold out shows στη Βιέννη ήταν μια πραγματική έκρηξη. Ένιωσα ότι ο κόσμος ανυπομονούσε να επανέλθει στη "ζωή". Ζούμε σε ένα ψηφιακό κόσμο. Ακόμη κι αν θες να αποκτήσεις μια νέα σχέση εξαρτάται απλά από το αν θα κάνεις swipe δεξιά ή αριστερά. Τα πάντα είναι  ψηφιακά αλλά εγώ βλέπω ανθρώπους που θέλουν να "νιώσουν", να δουν κάτι αληθινό. Θέλουν να δουν τον τύπο στη σκηνή να ιδρώνει και  να φωνάζει. Θες να "ακουμπήσεις" κάποιον! Αυτό είναι για μένα ένα πραγματικό live show. Και αυτό είναι και η ζωή, οι άνθρωποι να συνδέονται και να αισθάνονται. Αυτό αγαπώ και στους Έλληνες - αποζητούν επιτακτικά αυτή τη σύνδεση. Θέλουν να κάτσουν έξω και να μιλήσουν. Σας αγαπώ γι’ αυτό

Αν έδινες μια συμβουλή σε κάποιον που δεν έχει έρθει ξανά σε show σου, ποια θα ήταν αυτή; Ξέρεις, τίποτα δεν καίει τόσο όσο το ελληνικό καλοκαίρι…
Πάρα πολύ νερό και σίγουρα παπούτσια κατάλληλα για πολύ χορό, σίγουρα όχι τακούνια. Πρέπει να μπορείς να χοροπηδάς να φωνάζεις για να νιώσεις την εμπειρία. Εγώ είμαι πάνω στη σκηνή και χοροπηδάω σαν τρελός ένα δίωρο γιατί απλά δεν μπορώ να μείνω ακίνητος. 

Προπώληση εισιτηρίων (€ 100-35).
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.