Οδηγός Μουσικής

"Alpha Mission": Μια συναυλία στη Δήλο ευαισθητοποιεί για τη κλιματική αλλαγή

Μια σημαντική μουσική εκδήλωση διεξάγεται στο νησί των Κυκλάδων στο πλαίσιο της συλλογικής πρωτοβουλίας "Alpha Mission – Δelos", που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την κρίσιμη περιβαλλοντική κατάσταση που ο τόπος αντιμετωπίζει σήμερα.

Δήλος @Dilan Duszguner

Το Μέγαρο Μουσικής ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το World Human Forum (WHF) και το ARTE για τη διεξαγωγή μιας συναυλίας στο ιστορικό νησί της Δήλου, με Ρώσους και Ουκρανούς μουσικούς και σολίστες να συνοδεύουν τη λύρα του Σωκράτη Σινόπουλου. Η συναυλία διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Alpha Mission – Δelos", μία συλλογική κινητοποίηση εκπροσώπων της επιστήμης, των τεχνών και της τεχνολογίας, της οποίας βασική αποστολή είναι η ευαισθητοποίηση και η ανάληψη δράσεων για την προστασία των αρχαιολογικών μνημείων στη Δήλο.

Η Δήλος, όπως πολλοί άλλοι αρχαιολογικοί τόποι στην Ελλάδα και ειδικά στις Κυκλάδες, πλήττονται από σοβαρές κλιματικές αλλαγές. Όσον αφορά το κυκλαδίτικο νησί, το πρόβλημα πηγάζει κυρίως από τη σταδιακή άνοδο στάθμης της θάλασσας αλλά και τη βύθιση των τεκτονικών της πλακών, όπως ανέφερε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης, στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της συναυλίας. Αν το πρόβλημα δεν μπορέσει να περιοριστεί και κομμάτι του νησιού βυθιστεί τελικά κάτω από το νερό, τότε θα ληφθούν μέτρα για την προστασία των μνημείων από την κυματική δύναμη με τη δημιουργία τεχνητών υφάλων, δήλωσε ο Αθανασούλης.

Δήλος
@Ephorate of the Antiquities of the Cyclades

Σε κάθε περίπτωση, επίκεντρο των δράσεων της "Alpha Mission" είναι η προστασία του πολύτιμου αυτού τόπου, σημείο αναφοράς διαχρονικών αξιών και πολυπολιτισμικότητας. Η πρωτοβουλία, όπως μας ενημέρωσε η πρόεδρος του WHF Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, γεννήθηκε όταν ανακοινώθηκε η επιστροφή της NASA στη σελήνη μέχρι το 2025, με την αποστολή "Artemis 1" και μάλιστα με την πρώτη γυναίκα αστροναύτη να προσεδαφίζεται στον γαλαξιακό δορυφόρο, μετά την πρώτη προσγείωση του Νιλ Άρμοστρονγκ το 1969. Η Μητσοτάκη συνέδεσε τις δύο αποστολές με τη γενέτειρα των θεών Απόλλων και Άρτεμης, τη Δήλο και, θέλοντας να την αναδείξει, ήρθε σε επαφή με αντιπροσώπους του πολιτισμού και των επιστημών για τη δημιουργία μίας οργάνωσης που θα συμβάλλει στη διάσωση του αρχαιολογικού τόπου. Πέρα από τον Αθανασούλη, στην πρωτοβουλία συμμετέχει και ο διαστημικός επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος ανέφερε ότι η προστασία της Δήλου και γενικότερα του πλανήτη μας είναι κομβικής σημασίας, καθώς "το ταξίδι στον Άρη είναι ένα όνειρο θερινής νυκτός".

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, που επίσης παρευρέθηκε στη συνέντευξη τύπου, τόνισε την ανάγκη προστασίας αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων της Ελλάδας, όχι μόνο για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και για την αντιμετώπιση της σημερινής κλιματικής κρίσης. Μιλώντας για την πρωτοβουλία, σχολίασε "είναι ένα πρότζεκτ που το Υπουργείο Πολιτισμού εξαρχής βρήκε πολύ ενδιαφέρον γιατί συνδέεται άμεσα με τις στρατηγικές που έχουμε σχεδιάσει και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε. Προφανώς υπάρχει η αμιγώς καλλιτεχνική διάσταση του πρότζεκτ, καθώς πρόκειται για μία σημαντική συναυλία που θα μεταδοθεί σε πολλά μέρη, αλλά σχετίζεται επίσης με τη γενικότερη στρατηγική μας για την ενεργοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και τη σύνδεση τους με τη σύγχρονη πολιτιστική λειτουργία".

Η συναυλία "Οι [αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές", που σχεδιάστηκε ειδικά για να τονίσει την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του πλανήτη, θα διεξαχθεί στο νησί αποκλειστικά με την παρουσία των τεχνικών και μουσικών στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά θα μεταδοθεί ζωντανά σε μία γιγαντοοθόνη που θα στηθεί στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής στις 30/5 (8.30 μ.μ.), στο κανάλι της ΕΡΤ, στο ARTE και ταυτόχρονα θα αναμεταδίδεται και στη Μύκονο. Ακόμη, θα προβληθεί σε ορισμένες πόλεις της Ευρώπης και στις 05/6 θα μεταδοθεί στην κυριακάτικη τηλεοπτική συναυλία του ARTE στη Γερμανία και στη Γαλλία. Η Μητσοτάκη ανέφερε ότι μελλοντικά θα επιχειρήσουν να προβάλλουν τη συναυλία και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο και σταδιακά να διευρύνουν τις δράσεις της "Alpha Mission" για την προστασία και άλλων αρχαιολογικών περιοχών.

Συναυλία της EUYO στο Αμβούργο
© Daniel Dittus

Μαζί με τον Σωκράτη Σινόπουλο θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) και η ανερχόμενη βιολίστρια Diana Tishchenko. Ο Σινόπουλος με τη σειρά του ανέφερε τη σημασία της λύρας όχι μόνο για τη Δήλο αλλά και γενικότερα για τον ελληνικό πολιτισμό, διότι πρόκειται για ένα όργανο που αντιπροσωπεύει τον ήχο του νησιού και παράλληλα μαρτυρά την πολιτισμική ιστορία της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής - Κήπος

Λεωφ. Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ένα μυσταγωγικό live στο Σεράφειο

Church of the Sea, Marva Von Theo, Moon Moth Live ενώνουν τις δυνάμεις του για μια μοναδική συναυλία με ελεύθερη είσοδο.

24/06/2022

Η Yasmin Levy μετατρέπει το ΚΠΙΣΝ σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών

H σπουδαία ερμηνεύτρια των λαντίνο και σεφαραδίτικων τραγουδιών σε τραγούδια από τους δίσκους της καθώς και παραδοσιακά κομμάτια της Μεσογείου στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών "Parklife".

Η Μαρία Φαραντούρη για το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών

Σε συνέντευξη τύπου, η "ιέρεια" του Θεοδωράκη θυμάται την αξέχαστη δεκαετία του '70 και την ιστορία πίσω από το εμβληματικό "Canto General", αποσπάσματα του οποίου θα ερμηνεύσει με τον Τάση Χριστογιαννόπουλο στο Ηρώδειο.

Αγγελάκας και Παυλίδης μοιράζονται τη σκηνή για μια ακόμα γιορτή!

Μαζί τους, στο Release Athens 2022, το Παιδί Τραύμα που πλέον έχει μετεξελιχθεί σε μπάντα.

Αγγελάκας και Παυλίδης μοιράζονται τη σκηνή για μια ακόμα γιορτή!

Μαζί τους, στο Release Athens 2022, το Παιδί Τραύμα που πλέον έχει μετεξελιχθεί σε μπάντα.

Οι στοχαστικής διάθεσης πρώτες μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών (Γκάρντινερ - 90χρονα Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών)

Η ανάλαφρη, αισιόδοξη διάθεση που επικρατεί τούτο το καλοκαίρι, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν έγινε ορατή στις δύο πρώτες συναυλίες κλασικής μουσικής του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών.

Θέατρο, χορός και μουσική στο απόλυτο φεστιβάλ του καλοκαιριού

Ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα με 14 διαφορετικές εκδηλώσεις ετοίμασαν οι δημιουργοί του Christmas Theater για το City Garden Festival.