Panic! at the festivals: Το πιο πολυπρόσωπο συναυλιακό καλοκαίρι ξεκινά

Φτιάξαμε τον πληρέστερο δυνατό οδηγό για όσα θα δούμε το επόμενο τρίμηνο κι ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τις ζωντανές εμφανίσεις όπως τους πρέπει.

Panic! at the festivals: Το πιο πολυπρόσωπο συναυλιακό καλοκαίρι ξεκινά

Ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, στα οποία όλοι φοβηθήκαμε για το μέλλον, έρχεται επιτέλους το καλοκαίρι της επιστροφής στις μεγάλες συναυλιακές συγκινήσεις –με όλα τα φεστιβάλ παρόντα και με συνεχείς ανακοινώσεις κλασικών μα και φρέσκων διεθνών ονομάτων, που θα ξαναφέρουν τα πλήθη στην Πλατεία Νερού, στο Ηρώδειο, στο Ολυμπιακό Στάδιο και σε κάθε γνώριμο χώρο της Αθήνας. Φτιάξαμε λοιπόν τον πληρέστερο δυνατό οδηγό για όσα θα δούμε το επόμενο τρίμηνο κι ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τις ζωντανές εμφανίσεις όπως τους πρέπει: ενθουσιωδώς και μαζικά, χωρίς άλλους περιορισμούς. 

Προσκύνημα στα ιερά τέρατα

Iggy Pop
Iggy Pop

Συναυλιακό καλοκαίρι χωρίς "ιερά τέρατα" δεν γίνεται στην Ελλάδα, όσο κι αν γκρινιάζουν ορισμένοι. Ακόμα κι αυτοί, ωστόσο, δύσκολα θα έχουν αντιρρήσεις για ακόμα μία βραδιά με τον Iggy Pop και με την Patti Smith ή για τον ερχομό του Nick Mason – θρυλικού ντράμερ των Pink Floyd. Τρία χρόνια μετά το θρίαμβό του στο Release Athens 2019, ο Iggy Pop επιστρέφει στην Πλατεία Νερού (Σάββατο 2/7) με ένα greatest hits σετ, προσκεκλημένος ασφαλώς του ίδιου φεστιβάλ. Τις καλύτερες εντυπώσεις είχε αφήσει και η Patti Smith στο Ηρώδειο το 2013, όπου και ξανάρχεται (Σάββατο 25/6), στo πλαίσιo του Φεστιβάλ Αθηνών. O Nick Mason, πάλι, θα προτιμήσει την Τεχνόπολη (Σάββατο 4/6), όπου με το συγκρότημά του Saucerful Of Secrets αναμένεται να τιμήσει τους πρώτους δίσκους των Pink Floyd, παρουσιάζοντας ένα φαντασμαγορικό σόου με οπτικοακουστικό χαρακτήρα.

Μάιος στα μαύρα

Boy Harsher
© Jordan Hemigway
Boy Harsher

Όσοι αγαπούν τους "σκοτεινιασμένους" ήχους της δεκαετίας του 1980 έχουν κάθε λόγο να περιμένουν τον Μάιο με ανυπομονησία. Οι Αμερικανοί Boy Harsher, μάλλον το πιο συζητημένο από τα νεότερα γκρουπ που δρουν στο συγκεκριμένο φάσμα, ανοίγουν το χορό την Τρίτη 17/5 στο "Lunar Space". Την Παρασκευή 20/5 παίζουν στο "Temple" οι Ολλανδοί Clan Of Xymox, μπάντα-θρύλος για το χώρο, που φημίζεται για τις καθηλωτικές της ζωντανές εμφανίσεις. Και το Σάββατο 28/5, οι Γερμανοί Pink Turns Blue δίνουν ξανά το "παρών" στην "Death Disco", με καινούργιο δίσκο στις αποσκευές τους, φιλοδοξώντας να επαναλάβουν το sold-out του 2019.

Up the irons!

.

Iron Maiden

Το καλοκαίρι του 2018, οι Iron Maiden έγραψαν μία από τις πιο χρυσές σελίδες στα συναυλιακά χρονικά της χώρας μας, συγκεντρώνοντας ένα εντυπωσιακό πλήθος στο Terra Vibe της Μαλακάσας, το οποίο δεν έπαψε να πάλλεται στους ρυθμούς του "Aces High", του "Flight Of Icarus", του "Hallowed Be Thy Name" και των υπόλοιπων επιτυχιών τους. Ήταν βέβαια η τρανότερη απόδειξη ότι στα 30 χρόνια που μεσολάβησαν από την πρώτη τους ελληνική εμφάνιση (Σεπτέμβριος 1988, στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια) είχαν μετατραπεί σε ένα γκρουπ λατρεμένο από κόσμο με αρκετά διαφορετικά μουσικά γούστα, το οποίο δεν δεσμευόταν πια από τα παραδοσιακά "σύνορα" της 1980s heavy metal αισθητικής. Στον απόηχο αυτής της ιστορικής βραδιάς, αλλά και γιορτάζοντας 40 χρόνια από το κλασικό άλμπουμ "The Number Of The Beast" (1982), οι Βρετανοί επιστρέφουν φέτος στο Ολυμπιακό Στάδιο (Σάββατο 16/7) για ακόμα έναν γύρο βασισμένο στα τραγούδια που τους δόξασαν. 

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου ηλεκτρίζει το Ηρώδειο

Moderat
@Birgit Kaulfuss
Moderat

Οι Autechre, το avant-garde δίδυμο της IDM που καθόρισε τη βρετανική πειραματική και ηλεκτρονική σκηνή και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να επαναπροσδιορίζουν διαρκώς το όραμά τους για την electronica, έρχονται στο Ηρώδειο στις 5 Ιουλίου. Ο Jeff Mills, ο master της αμερικανικής techno, παρουσιάζει για πρώτη φορά ζωντανά σε αθηναϊκό κοινό, στις 12 Ιουλίου, το πρωτοποριακό εγχείρημα "Tomorrow Comes the Harvest" με τον ντράμερ Tony Allen και τον κιμπορντίστα Jean-Phi Dary. Τέλος, η ανυπομονησία κορυφώνεται καθώς οι Moderat, ύστερα από έξι χρόνια σιωπής, επιστρέφουν με το άλμπουμ "More D4ta" και ένα εντυπωσιακό state-of-the-art οπτικό θέαμα, στις 16 Ιουλίου.

80s called, they want their lineup back 

Dead Can Dance
Dead Can Dance

Με τη διεθνή παραγωγή να είναι ενθουσιωδώς στραμμένη πάνω τους, τα 80s διανύουν μια πολύ "hot" περίοδο. Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι οι Bauhaus, οι Pet Shop Boys και οι Dead Can Dance θα συγκέντρωναν την προσοχή ακόμα και δίχως αυτή την εξέλιξη. Η "σκοτεινή" post-punk παρέα του Peter Murphy έρχεται με την αυθεντική της σύνθεση στο Release Athens (Πλατεία Νερού, Τετάρτη 8/6). Το ίδιο φεστιβάλ προσκαλεί και το θρυλικό δίδυμο Neil Tennant & Chris Lowe, καθιστώντας τους headliners για την Πέμπτη 30/6 στην Πλατεία Νερού, που αναμένεται να πλημμυρίσει από τις αθάνατες pop επιτυχίες τους. Η Lisa Gerrard με τον Brendan Perry, από την άλλη, επιστρέφουν την Πέμπτη 19/5 στη Αθήνα για να παίξουν για πρώτη φορά στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", σε μια βραδιά που έχει ήδη γίνει sold-out.

Τα αγαπημένα των ερτζιανών

Beth Hart
© Greg Watermann
Beth Hart

Από το συναυλιακό καλοκαίρι δεν θα μπορούσαν να λείπουν μερικά από τα πιο radio-friendly ονόματα που καταλαμβάνουν τις καθημερινές μας ακροάσεις. Ο Nick Waterhouse, o "σωτήρας" της soul με τη vintage αισθητική, έρχεται στις 26 Μαΐου, στο Θέατρο Πέτρας. H Beth Hart επισκέπτεται την Αθήνα (4/6) δίνοντας μια μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Βράχων με το "A Tribute to Led Zeppelin" στις αποσκευές της. Οι ερωτικοί Cigarettes After Sex υπόσχονται να μας ταξιδέψουν σε ένα μουσικό σύμπαν στις 6 και 7 Ιουνίου με τις ατμοσφαιρικές μελωδίες τους στην Τεχνόπολη. Οι Calexico, τέλος, γνωρίζουν καλά πόσο μας έλειψαν. Δεν χρειάζονται αφορμές και προσχήματα και επιστρέφουν στην Tεχνόπολη (28/7), χώρο στον οποίο έχουν να παίξουν 22 χρόνια, με αφορμή το νέο "El Mirador", το δέκατο κατά σειρά άλμπουμ τους, ένα φωτεινό καλειδοσκόπιο με κουβανέζικες και λατινοαμερικάνικες αναφορές.

Get ready to Ejekt!

Muse
Muse

Μπορεί φέτος το Ejekt Festival να είναι μονοήμερο, αλλά αυτό δεν αφαιρεί ούτε λίγη από την αίγλη του line up που θα παρουσιάσει στις 29 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ. Headliners της βραδιάς θα είναι οι Βρετανοί rockstars Muse, οι οποίοι επανέρχονται στη σκηνή του φεστιβάλ με μια ανεπανάληπτη σειρά mega hits και ένα καινούργιο εντυπωσιακό show. Δύο ταχέως ανερχόμενα ονόματα που σαρώνουν στα βρετανικά charts και παράγουν το ένα hit μετά το άλλο, ο προκλητικός Yungblud και οι σαγηνευτικοί Nothing but Thieves, θα συμπληρώσουν το lineup της βραδιάς, κάνοντας παράλληλα την παρθενική τους εμφάνιση στη χώρα μας. 

Φουλ της τζαζ!

Jan Garbarek
Jan Garbarek

Πολυπρόσωπο θα είναι το καλοκαίρι για τους φίλους της τζαζ, που θα έχουν την ευκαιρία να δουν πέντε δοκιμασμένα ονόματα. Δεσπόζει ασφαλώς η συναυλία της Laurie Anderson στο Ηρώδειο (Κυριακή 10/7), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, που αναμένεται να συσπειρώσει και κόσμο με pop/rock προτιμήσεις. Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει και τον Jan Garbarek, ο οποίος επιστρέφει για μια ατμοσφαιρική, στοχαστική βραδιά κάτω απ’ την Ακρόπολη (Τετάρτη 22/6), ενώ στον ίδιο χώρο θα παίξει και η πολύ πετυχημένη ερμηνεύτρια Diana Krall (Πέμπτη 30/6), ενισχύοντας τον αγώνα του σωματείου "Aurora" κατά της λευχαιμίας. Προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Αθηνών είναι όμως και ο χαρισματικός Ibrahim Maalouf (Ηρώδειο, Τρίτη 28/6), τον οποίο πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία λόγω των διεθνών του sold-out και της φήμης των jazz-rap πειραματισμών του. Τέλος, η γνώριμη στο εγχώριο κοινό Ute Lemper καταφτάνει στην Τεχνόπολη (Πέμπτη 7/7) για μια εμφάνιση που σκοπεύει να τιμήσει την τάνγκο κληρονομιά του Astor Piazzolla.

Καυτοί σαν το αθηναϊκό καλοκαίρι 

Οι Thievery Corporation επιστρέφουν στο Release Athens
Thievery Corporation

Καλοκαίρι χωρίς Thievery Corporation γίνεται; Επ’ ουδενί. Γι’ αυτό το αγαπημένο γκρουπ του ελληνικού κοινού επιστρέφει στο Release για τρίτη φορά, γεμίζοντας την Πλατεία Νερού (30/6, στη βραδιά των Pet Shop Boys) με τον πολυσυλλεκτικό ήχο του που εκτείνεται από την dub reggae μέχρι το hip hop και την ανατολίτικη μουσική. Αντίστοιχα, οι πάντα κινηματογραφικοί Hooverphonic (στην καλύτερη σύνθεσή τους με ερμηνεύτρια την Geike Arnaert) πλάθουν το soundtrack της 27ης Ιουνίου. Οι gypsy punk rockers Gogol Bordello έρχονται στην Τεχνόπολη (5/7) ύστερα από οκτώ χρόνια απουσίας για να υπερασπιστούν τον τίτλο του πιο ξεσηκωτικού συγκροτήματος στον πλανήτη. Ο κορυφαίος bluesman Fantastic Negrito δεσμεύεται να προσφέρει στο κοινό της Τεχνόπολης μια ηλεκτρισμένη blues μουσική εμπειρία μέσα από το εμπνευσμένο και ιδιοφυές παίξιμό του (18/7). Οι Pink Martini, το αγαπημένο lounge- jazz κοκτέιλ (stirred, not shaken) του ελληνικού κοινού, επιστρέφουν μέσα στο καλοκαίρι στο Faliro Summer Theater, με ένα πρόγραμμα που χωράει όλα τα αγαπημένα μας τραγούδια και ρετρό, τζαζ διάθεση.

Εγκαινιάζοντας τις Rockwave Nights 

Placebo
© Mads Perch
Placebo 

Το Rockwave Festival κάνει φέτος μια δυνατή επιστροφή στα συναυλιακά πράγματα, καθιερώνοντας μάλιστα έναν νέο θεσμό στο κέντρο της Αθήνας. Στο πλαίσιο, λοιπόν, των Rockwave Nights, η Τεχνόπολη υποδέχεται δύο αδυναμίες του ελληνικού μουσικόφιλου κοινού. Στις 20 Ιουλίου, οι φλογεροί Les Negresses Vertes, η μπάντα που ξεπήδησε από τις εργατικές συνοικίες του Παρισιού πριν από τριάντα χρόνια, μας ξεσηκώνει με την punk rock ενέργειά της. Η επανένωσή τους γίνεται η αφορμή να πάρουν ξανά τους δρόμους με τα απείθαρχα ρεφρέν τους και τους ρυθμούς αλγερινής rai και ska-soul. Στις 21 Ιουλίου, οι Placebo επιστρέφουν με το φρέσκο "Never Let Me Go" που ικανοποιεί την ωμή διάθεσή τους για αυτοέκφραση, ενώ παράλληλα αναζητά μια οργισμένη σύνδεση με τον κόσμο των 20s. 

Οι συνήθεις ύποπτοι

Ο Nick Cave έρχεται το επόμενο καλοκαίρι!
© Jason Williamson
Nick Cave

Έρχονται και ξανάρχονται, και το κοινό πηγαίνει και ξαναπηγαίνει στις συναυλίες τους, έχοντας μάθει να τις θεωρεί εγγύηση. Πρωταγωνιστής ανάμεσα σε αυτούς τους "συνήθεις υπόπτους" είναι βεβαίως ο Nick Cave, ο οποίος καταφτάνει με τους Bad Seeds ως ένας από τους headliners του Release Athens (Πλατεία Νερού, Τετάρτη 15/6), τάζοντας μια μεγάλης διάρκειας setlist. Το ίδιο φεστιβάλ ξαναφέρνει και τον Parov Stelar (Σάββατο 18/6) για μια electro-swing βραδιά που αναμένεται να μετατρέψει την Πλατεία Νερού σε χορευτική πίστα. Οι Dropkick Murphys, από την άλλη, επιστρέφουν ως headliners του Athens Rocks (Δευτέρα 13/6) για να ταρακουνήσουν το ΟΑΚΑ με το κοσμαγάπητο "Rose Tattoo" και τις υπόλοιπες επιτυχίες τους, ενώ το αυστραλιανό φαινόμενο King Gizzard & The Lizard Wizard θα προτιμήσει το "Gagarin", όπου θα παίξει και την Τρίτη 31/5 και την Τετάρτη 1/6, παρουσιάζοντας διαφορετικό πρόγραμμα κάθε βραδιά. Τη λίστα συμπληρώνουν οι πιο συνήθεις από τους συνήθεις υπόπτους: οι Scorpions. Έχοντας πίσω τους το θεαματικό ρεκόρ του Καλλιμάρμαρου, όπου συγκέντρωσαν πάνω από 40.000 κόσμου το 2018, βάζουν τώρα τον πήχη ακόμα ψηλότερα, επιλέγοντας το Ολυμπιακό Στάδιο (Τετάρτη 6/7). 

Καλοκαιρινά hard & heavy 

Whitesnake
Whitesnake

Το σταθερό ενδιαφέρον του εγχώριου ακροατηρίου για τους hard & heavy ήχους ξαναφέρνει στα μέρη μας ορισμένα πολύ αγαπητά ονόματα φέτος το καλοκαίρι. Νωρίς τον Ιούνιο, λ.χ., μας επισκέπτονται οι Accept ("Gagarin", Πέμπτη 2/6), στo πλαίσιo της παγκόσμιας τους περιοδείας για το άλμπουμ "Too Mean To Die". Το Σάββατο 9/7, ο hard rock θρύλος των Whitesnake κάνει στάση στην Τεχνόπολη για μια αποχαιρετιστήρια συναυλία, αφού ο David Coverdale αποφάσισε να αποσυρθεί από τις ζωντανές εμφανίσεις. Τέλος, το Release Athens προσκαλεί τους Clutch, που αναμένεται να συσπειρώσουν τη stoner και alt-metal κοινότητα στην Πλατεία Νερού (Τρίτη 19/7).

Just like honey!

TJAMC
The Jesus and Mary Chain

Η πρόσφατη αναβίωση της shoegaze σκηνής μάς χάρισε ένα από τα καλύτερα comeback της μουσικής βιομηχανίας. Ο λόγος, φυσικά, για τους επιδραστικούς The Jesus and Mary Chain, το ντουέτο των αδερφών Jim and William Reid, που ανυπομονούμε να δούμε ξανά στην Πλατεία Νερού (8/6, στη βραδιά των Bauhaus). Oι Mogwai, οι κορυφαίοι post-rockers από τη Γλασκώβη με την 25ετή εμπειρία, ανεβαίνουν επίσης στη σκηνή του Release Athens λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ "As The Love Continues", που πίκαρε στο Νο 1 της Βρετανίας και στο Top-10 των ΗΠΑ. Το Ηρώδειο θα φιλοξενήσει την καλλιτεχνική κολεκτίβα-φαινόμενο της διεθνούς post-rock σκηνής, Godspeed You! Black Emperor για μια μυσταγωγική συναυλιακή εμπειρία, στις 15 Ιουλίου. 

Ένα μουσικό διήμερο για όλα τα γούστα

Princess Nokia
Princess Nokia

Το Plisskën Festival στήνει τον Ιούνιο (12 & 13) στην Τεχνόπολη ένα ατελείωτο πάρτι με μερικά από τα πιο hot ονόματα της σύγχρονης χορευτικής σκηνής. Headliners θα είναι ο Bonobo, η "ψυχή" του downtempo, και ο Caribou, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς ηλεκτρονικής μουσικής, που θα παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό show. Τις πολυσυλλεκτικές βραδιές του φεστιβάλ απαρτίζουν πάνω από 40 support acts, τέσσερις σκηνές αλλά και art και visual installations. Η ιέρεια της "fem rap" Princess Nokia, ο Βρετανός ράπερ Slowthai, η πρωτοποριακή DJ Avalon Emerson, οι surf pop Beach Bunny, το παιδί-φαινόμενο Boy Pablo, οι underground ράπερ Jay Electronica και TOMM¥ €A$H και η εκρηκτική περσόνα Yves Tumor με την μπάντα του είναι μερικές μόνο από τις εκπλήξεις του φετινού Plisskën. Το lineup θα συμπληρώσουν live/DJ sets από σημαντικούς καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής και techno μουσικής, ενώ δεν θα λείψουν ονόματα που θα δούμε για πρώτη στην Αθήνα, όπως οι Mala Rodríguez, Kampire, keiyaA, KOKOKO!, Lea Porcelain, Pelada, Space Afrika και Tropical Fuck Storm. 

Release the metal gods

judas priest
Judas Priest

Το φετινό πρόγραμμα του Release Athens προσφέρει άφθονο χώρο στο heavy metal, αλλά η βραδιά που αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτή των Manowar στην Πλατεία Νερού (Τετάρτη 22/6), καθώς οι Αμερικανοί βασιλιάδες του επικού ήχου στήνουν μια υπερπαραγωγή άνευ προηγουμένου. Πολύς κόσμος περιμένει φυσικά και τους αειθαλείς Judas Priest (Γήπεδο Tae Kwon Do, Παρασκευή 15/7), καθώς ο Rob Halford βρίσκεται σε μεγάλα κέφια, γεγονός που πυροδοτεί εκρηκτικές συναυλίες. Τα τελευταία χρόνια οι Sabaton συσπείρωσαν γύρω τους ένα πιστό πλήθος κι έτσι η πολεμική τους μηχανή λαμβάνει θέση headliner στην Πλατεία Νερού για την Πέμπτη 21/7. Στον ίδιο χώρο θα παίξουν και οι Slipknot (Σάββατο 23/7), μπάντα που έχει γράψει τη δική της "σκληρή" ιστορία, οπότε θα προσελκύσει και κοινό που δεν πολυαρέσκεται στο metal. 

Η αιχμή του post punk 

Viagra Boys
Viagra Boys

Μετά τις απανωτές ακυρώσεις που επέβαλε η πανδημία, η πολυαναμενόμενη συναυλία των Viagra Boys θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου. Το εξαμελές σχήμα, του οποίου ο ήχος μάς κάνει να αναζητάμε νέους όρους, φέρνει το "βρόμικο" ugly gonzo post punk του στο νέο open-air venue του Lunar Space. Στο lineup του Release φιλοξενούνται δύο από τις πιο δυνατές μπάντες των τελευταίων χρόνων που μοιράζουν αβίαστα γερές δόσεις νεανικού θυμού. Από τη μία, οι Fontaines D.C. φέρνουν τα ανθεμικά τραγούδια τους στην Πλατεία Νερού στις 15 Ιουνίου (στη βραδιά του Nick Cave) και από την άλλη οι Sleaford Mods (2/7, με headliner τον Iggy Pop) παντρεύουν live διαφορετικά είδη, δημιουργώντας ένα εθιστικό "electro-rap-punk" κράμα.

Second but not least

Οι Sepultura παίζουν στην τελευταία μεταλλική βραδιά του Release Athens 2020
© Marcos Hermes
Sepultura

Ένα από τα συναυλιακά χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού είναι ότι ορισμένα ονόματα, αν και θα εμφανιστούν ως "δεύτερα", έχουν ιδιαίτερη αίγλη και δυναμική – τόση, ώστε αναμένεται κάποιος κόσμος να δώσει το παρών ειδικά για να δει αυτά. Ο Liam Gallagher, ας πούμε, είναι βέβαιο ότι θα κινητοποιήσει τους διαπιστωμένα πολυάριθμους φίλους των Oasis στη χώρα μας, καθώς θα πλαισιώνει τη μέρα του Iggy Pop στο Release Athens (Πλατεία Νερού, Σάββατο 2/7). Το ίδιο ισχύει και για τους θρύλους του κεντροευρωπαϊκού power metal Blind Guardian, οι οποίοι μετέχουν στο φετινό Release υποστηρικτικά στη μέρα των Sabaton στην Πλατεία Νερού (Πέμπτη 21/7), όπως βέβαια και για τους δοξασμένους Sepultura, που δημιουργούν ένα ακόμα δίδυμο-φωτιά στο Release παρέα με τους Slipknot (Πλατεία Νερού, Σάββατο 23/7). Την παράσταση στη συγκεκριμένη κατηγορία, όμως, κλέβει μάλλον ο Alice Cooper, ο οποίος επιστρέφει ύστερα από αρκετά χρόνια στην Ελλάδα για να ενισχύσει τη βραδιά των Scorpions στο Ολυμπιακό Στάδιο (Τετάρτη 6/7).

Δυναμικές και συμφωνικές

Evanescence
Evanescence

Ενώνοντας όψεις της mainstream rock αισθητικής με έναν έντονο συμφωνικό χαρακτήρα και διαλέγοντας γυναικείες φωνές ως μπροστάρισσες, οι Evanescence, οι Within Tempation και οι Epica κέρδισαν κάμποσο κοινό διεθνώς, γνωρίζοντας επιτυχία και στην Ελλάδα – όπου και επιστρέφουν φέτος για συναυλίες. Οι Evanescence έρχονται την Κυριακή 5/6 στο Θέατρο Πέτρας για ένα best of σετ με βασικό ατού το "Bring Me To Life", ενώ οι Epica προτιμούν το Release Athens, αφού θα πλαισιώσουν τη μέρα των Sabaton στην Πλατεία Νερού (Πέμπτη 21/7). Οι Within Temptation, πάλι, θα παίξουν στην Τεχνόπολη (Παρασκευή 22/7), με την εντυπωσιακή Sharon Den Adel να σηκώνει τη σημαία της αντίστασης κόντρα σε κάθε είδους καταπίεση.

Δυνατά ονόματα σε πανελλήνια πρώτη 

London Grammar
London Grammar

Το Rockwave εκπληρώνει φέτος ένα χρόνιο συναυλιακό απωθημένο του μουσικόφιλου ελληνικού κοινού. Οι νονοί του punk Social Distortion θα είναι οι headliners της 22ης Ιουλίου στο Τerra Vibe για να παρουσιάζουν ζωντανά το πρόσφατο "Hard Times and Nursery Rhymes" που κατέκτησε την 4η θέση στα Top 200 του Billboard. Στις 24 Ιουνίου, η σκηνή του SNF Nostos γεμίζει από τη συναρπαστική φωνή της υποψήφιας για Grammy, Jorja Smith, που κυκλοφόρησε το πρώτο full length άλμπουμ της το 2018. Το Release Athens υποδέχεται τις 27 Ιουνίου τους London Grammar στην παρθενική τους εμφάνιση στη χώρα μας, που ομολογουμένως άργησε πολύ, αν σκεφτεί κανείς το πολυπληθές ελληνικό fanbase των κορυφαίων dream poppers. Το timing ωστόσο θα μας αποζημιώσει, και θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε live την τελευταία δουλειά τους "Californian Soil". 

Σε ρυθμούς freestyler 

Tyga
Tyga

Το ραπ/χιπ-χοπ μέτωπο συνδυάζει ονόματα με "βαρύ" παρελθόν και κάποιες από τις πιο φρέσκες παρουσίες που θα δούμε φέτος στην Αθήνα. Ο Καλιφορνέζος σούπερσταρ Tyga πρωταγωνιστεί στην πρώτη ημέρα του Primer Music Festival (Πλατεία Νερού, Παρασκευή 8/7), ενώ οι Φινλανδοί Bomfunk MCs επιστρέφουν ύστερα από πολλά χρόνια, υποσχόμενοι ότι θα στήσουν το απόλυτο 00s πάρτι στην Τεχνόπολη (Παρασκευή 15/7) – αιχμή του δόρατος, φυσικά, θα είναι η μεγάλη τους επιτυχία "Freestyler". Το Summer Nostos Festival στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", πάλι, ποντάρει στον ανερχόμενο Ελληνοαυστραλό Masked Wolf (24/6), ο οποίος σημείωσε μεγάλη επιτυχία με το περσινό "Astronaut in the Ocean".

Δύο μέρες Up Τhe Hammers

Skyclad
© Mark Mylchreest
Skyclad 

Αν και "παραδοσιακά" το Up The Hammers ξεκινά τον χορό των εγχώριων φεστιβάλ κάθε άνοιξη, οι κλυδωνισμοί της πανδημίας το οδηγούν στην πρώτη του καλοκαιρινή εκδοχή. Παρά ταύτα, δεν θα λείψει η κλασική warm-up ημέρα (Πέμπτη 9/6) πριν από το βασικό διήμερο, της οποίας θα ηγηθούν οι συζητημένοι Γερμανοί Atlantean Kodex. Ως μεγάλοι πρωταγωνιστές, έπειτα, έχουν οριστεί οι Βρετανοί Skyclad (Παρασκευή 10/6) και οι θρύλοι του U.S. metal της δεκαετίας του 1980 Titan Force (Σάββατο 11/6), οι οποίοι δεν θα κάνουν φέτος άλλη ευρωπαϊκή εμφάνιση πλην της αθηναϊκής. Όλες οι συναυλίες θα λάβουν χώρα στο "Gagarin".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

24/04/2024

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.